vissza a főoldalra

 

 

 2014.12.05. 

Nem igaz, hogy a szabad vasárnap bevezetése elbocsátásokkal járna

Törvénytervezetünk elfogadásával csökkenne a családi vállalkozásban üzemeltetett boltok versenyhátránya

A szabad vasárnap bevezetéséről szóló törvénytervezetet a Kereszténydemokrata Néppárt november 6-án benyújtotta az Országgyűlésnek. Az intézkedés 2015. március 15-étől lépne hatályba, ha a parlament is jóváhagyja az elképzelést. Harrach Péter, a KDNP országgyűlési frakciójának vezetője: a vasárnapi nyitva tartás néhány üzletlánc számára előnyös, de vidéken, illetve sok kisebb üzlet számára jóval kevésbé.

 Amikor a KDNP beterjesztette a szabad vasárnappal kapcsolatos javaslatát, mi volt az elsődleges szempontjuk?

 – Ugyanaz, ami három évvel ezelőtt is volt, amikor beterjesztettünk egy a mostanihoz hasonló törvénytervezetet; tehát azoknak a munkavállalóknak a védelme, akik nem önként, hanem kényszerűségből dolgoznak vasárnap, elsősorban a kereskedelemben, és így nem tudnak együtt lenni a családjukkal. Szükséges egy olyan általános pihenőnap bevezetése, amikor mindenki, a szülők és a gyerekek otthon vannak, vagy közös családi programokon vesznek részt.

 Vannak, akik attól tartanak, hogyha a nagy boltok, plázák vasárnap zárva tartanak, azzal csak csökken a munkahelyek száma. Ezért azt vetik föl, hogy inkább a vasárnap is dolgozók munkabérén kéne emelni. Mi erről a véleménye?

 – Mi is találkoztunk ilyen megalapozatlan, mondvacsinált kifogásokkal, és hozzájuk rendelt valószínűtlen számokkal – ezek mind azoknak a munkaadóknak az érdekeit képviselik, akik most nagy erővel és nagy pénzzel kampányolnak a szabad vasárnap bevezetése ellen, mert féltik az extraprofitjukat. A vasárnapi nyitva tartás néhány üzletlánc számára előnyös, de vidéken, illetve sok kisebb üzlet számára jóval kevésbé. Azok a kijelentések, miszerint a szabad vasárnap bevezetésével több ezren az utcára kerülnek azért valótlanok, mert a kereskedelemben jelenleg is munkaerőhiány van, így nemhogy elküldeni, felvenni sem tudnak alkalmazottakat. A nagy üzletláncok közül többen, akik semmi mást nem néznek, csak a profitot, a munkavállalók kiszolgáltatott helyzetét használják ki, ők szinte éhbérért dolgoztatják alkalmazottjaikat. Ezért a munkavállalók védelme javaslatunk nagyon fontos szempontja. Amennyiben elfogadják törvénytervezetünket, csökken a családi vállalkozásban üzemeltetett boltok versenyhátránya is.

 Milyen kivételek találhatók a tervezetben? Minden egyes üzletnek, vendéglátóhelynek be kell zárnia vasárnap?

 – A tervezetben kivételként a négyszáz négyzetméter alatti és családi vállalkozásként működő boltok szerepelnek, és természetesen a különböző szolgáltatást végző egységek: éttermek, benzinkutak, virágüzletek stb. Nem terjed ki a törvénytervezet hatálya a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységre, valamint a szálláshelyen végzett kereskedelmi tevékenységre. A pékárut és tejterméket árusító üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon is – korlátozott időben – nyitva tarthatnak. Tehát olyan cikkeket áruló boltok, egységek a kivételek, ahol az ott kínált árukra, szolgáltatásokra a lakosság nem csak a nagy bevásárlások idején, hanem máskor is költ. Ez bizonyítja, hogy nem célunk a szabadidő eltöltése és az idegenforgalom korlátozása. A törvényjavaslat lehetőséget biztosít arra is, hogy az adott naptári évben öt vasárnapon a kereskedő – saját döntése alapján – nyitva tarthassa az üzletet reggel 6 és este 10 óra között azzal, hogy a döntését köteles előzetesen a kereskedelmi hatóság felé bejelenteni. Lehetőség lesz az ünnepek előtti bevásárlásra és az üdülőhelyen történő nyitva tartásra. Az időközben felmerülő problémákra majd kormányrendelet ad megoldást.

 A törvényjavaslat kidolgozása előtt tárgyaltak a szakszervezetekkel is?

 – Természetesen. Többek között a baloldali Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével, amelyik egyetért velünk, és már régóta szorgalmazta, hogy a vasárnapot általános pihenőnappá kell tenni. A Munkástanácsok is támogatja az elképzelésünket. De nemcsak a munkavállalók, hanem a munkaadók közül is többen egyetértenek velünk. November 18-án jelent meg három magyar üzletlánc – a CBA, a Coop és a Reál – közös nyilatkozata, amelyben leírják, hogy a magyar társadalom érdekében támogatják a szabad vasárnap bevezetését. Ez tiszteletre méltó. Tárgyaltunk a Nagycsaládosok Országos Egyesületével is, akik a vásárlók érdekeit képviselik. Ők úgy vélekednek, nem okozna problémát a vasárnapi zárva tartás, sőt segítene abban, hogy a családok kicsit többet lehessenek együtt.

 Varga Mihály miniszter úr az önök javaslatát nem igazán támogatja. A KDNP frakciója hajlandó lesz bizonyos kompromisszumokra, vagy „nem enged a ’48-ból”?

 – Egyértelmű, hogy azt képviseljük, amit a tervezetünkben leírtunk. Természetesen nem zárkózunk el a tárgyalásoktól sem. A végső döntést úgyis a parlamenti többség és a kormány hozza meg. Az természetes, hogy vannak olyan vélemények, melyek elsősorban a munkaadók szempontját képviselik – és ide tartozik a gazdasági tárca. Akik a munkavállalók iránt elkötelezettek, mint egy keresztény szociális párt, a másik oldal szempontjait veszik figyelembe. A kormányzat több szempontot mérlegel majd, és azután hozza meg döntését. Az előrejelzésekből arra következtetek, hogy a kormány támogatja javaslatunkat.

 

Medveczky Attila