vissza a főoldalra

 

 

 2014.12.12. 

Egy magyar az orosz–ukrán fronton – Kárpátalja

A mai éjszaka kissé meleg volt. Hajnali négy órakor az orosz az egész vonalon általános támadást hajtott végre. Én mint kis család parancsnok szolgálatot teljesítettem rajommal a Don partján. Kissé meglepett ez a hajnali váratlan támadás, bevallom őszintén, e hosszú frontszolgálati idő alatt most lepett meg először az a gondolat, hogy netovább, úgyis ez lesz az utolsó éjszakánk, és hogy innen már úgysem fogunk tudni visszamenni. Gondolatban mindenkitől búcsúztam, mert úgyse fogom látni őket többé. Ezt úgy írom, ahogy történt és valóssággal átment rajtam.

Mára talán a fél milliót is eléri azoknak a száma, akik a háború viszontagságai miatt elhagyták otthonukat Ukrajnában, és ebből több ezren Kárpátaljára települtek át. Bár pontos adatunk nincs, de igen nagy lett azoknak a magyaroknak a száma is, akik szülőföldjüket elhagyva az anyaországba költöztek át.

Többnyire 18 és 40 év közötti férfiakról van szó, hiszen őket kötelezik frontszolgálatra Ukrajnában. A törvény szerint a családapák mentesülnek a katonaság alól, lehet tudni azonban olyan kárpátaljai ukrán apukáról, aki család típusú gyermekotthonban hét gyermeket nevel, mégis besorozták.

A kárpátaljai magyaroknak eszük ágában sincs az egységes Ukrajnáért harcolni, ezért hagyták el otthonaikat a behívóval együtt és tartózkodnak Magyarországon, vagy fizették le a hatóságokat, hogy ne kelljen a frontra menniük. Így is vannak azonban olyanok, akik Kelet-Ukrajnában teljesítenek frontszolgálatot, egyik honfitársunk történetét a napokban ismertem meg.

A kárpátaljai fiatalembert mint szerződéses katonát azonnal elvitték a frontra, mikor a fegyveres konfliktusok elkezdődtek. Bár 1-2 hónapról volt szó, csak fél év után engedték haza, a háború annyira kikészítette, hogy – barátai sem tudják hogyan – elintézte, ne kelljen többé visszamennie.

Mint mondta, az állandó stressz miatt folyamatosan részeg mindenki, éjszaka sosem tudtak aludni, mivel az oroszok és a szakadárok ilyenkor mindig lőttek, legfeljebb hajnalban vagy délelőttönként pihenhettek kicsit. A fiatalember szakaszvezető volt, egyszer azzal ébresztették, hogy nincsenek sehol az emberei. Szakaszának tagjait az erdőben találta meg, ahogy a stressz és az alkohol hatására lövöldözve kergettek egy kutyát.

Másik alkalommal a lövészárokban gubbasztottak, mialatt lőttek rájuk, valaki váratlanul el kezdett nevetni. Csodálkozva kérdezték az okát, mire az elmondta, hogy azon nevet, hogy ha meglövik, akkor végre hazamehet. Olyan is volt, aki ezt nem várta meg, nem bírta tovább, és a többiek szeme láttára fejbe lőtte magát.

Egy nap azt a feladatot kapták, hogy szedjék össze az ukrán sereg holttesteit és lássák el egy-egy cetlivel, melyre az illető nevét írják. Több mint egy napig tartott, amíg az összeégett, fej és kar nélküli holttesteket, a csonkokat felpakolták egy teherautóra. Az egymáson heverő testeket csupán egy pokróccal terítették le, majd azokra kellett ráülniük és úgy mentek vissza teherautóval a táborba. A fiatalember majd’ három hétig nem tudott enni ezek után.

Máskor egy repülőhely megvédésére vezényelték ki őket, oda ahol tudták, hogy szinte mindenkit le szoktak lőni a nyílt terep miatt. Honfitársunk ekkor csupán 1% esélyt adott annak, hogy élve hazatér a frontról. Hála Istennek átvészelte ezt a támadást is, és hat hónap után hazaengedték. A szörnyűségek közepette a legnehezebben azt élte meg, hogy sosem tudta, mikor térhet haza és láthatja-e még szeretteit.

A cikk elején található idézet Németh József tizedes naplójából való, e sorokat 1943. január 14-én jegyezte fel. Miközben a II. világháború borzalmaira emlékezünk, a Don-kanyarra, a délvidéki vérengzésre, Magyarország megszállásaira, azokra, akiket málenkij robotra hurcoltak el, jó néhány kárpátaljai magyar Németh tizedeséhez hasonló gondolatokkal és nehézségekkel küszködik otthonától több mint ezer kilométerre, az orosz–ukrán fronton.

 

Merle Tamás