vissza a főoldalra

 

 

 2014.12.12. 

Nem a legjobb javaslat

Értem én, hogy most kell meghozni a kényelmetlen intézkedéseket, mert most van három választás nélküli év. Az is világos, hogy a nagy bevásárlóközpontok, a multik tönkretették a kisboltokat, meg az is világos, hogy kiszipolyozzák az alkalmazottaikat. De.

Abban viszont nem vagyok biztos, hogy az Országgyűlés előtt lévő, az üzletek nyitva tartásáról szóló törvényjavaslat célravezető. Egyrészt a törvényszövegben megfogalmazott célokat nem éri el. A családok védelme alapvető fontosságú a magyar társadalom számára, de komoly kérdés, hogy ez a javaslat ehhez mennyiben járul hozzá. Rendben, zárva lesznek a plázák. Vagy… sok vendéglátó helyiséget nyitnak bolti árakkal. És akkor már nem is érvényes a korlátozás.

Vasárnap bezár a Tesco, meg az Auchan, meg az Aldi. Nagyszerű, jönnek a családi kisboltok, akik a Tesco, az Auchan, meg az Aldi franchise boltjai lehetnek, elosztóiként, képviselőiként működnek.

Nem tarthat éjszaka nyitva, csak a családi vállalkozás. Ez mennyiben segíti a családok életét? Hol van apa éjszaka? A boltban, kislányom, aludj szépen.

A kormány törekvése, hogy visszaszorítsa a multikat fontos. Legyen CBA, legyen Coop és legyenek családi boltok. Meg legyenek magyar vállalkozók, akik hálózatokat üzemeltetnek.

Ez a javaslat kapásból tönkretesz két jól fejlődő magyar boltláncot. A Mannát és a Ronit. A Manna üzlethálózat 2005-ben nyitotta meg első éjjel-nappali boltját  a Pozsonyi úton.  Kilenc év alatt további tizenegy üzletet nyitottak, jelenleg tizenkét boltjuk működik, így 135 embernek adnak munkát. A cég magyar családi tulajdonban van.

A Roni üzletlánc 12 üzlettel 140 főt foglalkoztat.

A parlament előtt fekvő javaslat elfogadása esetén mindkét üzletlánc legalább hét üzletet bezár, és megközelítőleg 75 ember kerül az utcára. De hihetetlen bevételt hozhat a benzinkutaknak. Akik most a Tescónál (meg a tönkremenő magyar láncoknál) dolgoznak hétvégén és éjszaka, azok majd az OMV-nél dolgoznak jövőre, jattért.

A kedvenc kocsmámban hallottam, hogy a Nemzeti Dohánybolt koncessziót elnyert tulaj tele pofával szidja a kormányt. Sértett ember lett, mert nem hoz annyi pénzt a bolt, mint ahogy ő gondolta. Mekkora sértettség lesz abban, akinek jól menő, magyar mintavállalkozását verik szét? Akit erre a rendeletre való hivatkozással rúgnak ki? És ebből több tízezer lesz.

Az egzisztenciális ellehetetlenülés, a sértettség kitart három évig. A legjobb szándék mellett is.

És akkor a társadalom nagyobbik részéről nem beszéltünk, aki boldogan vásárol vasárnap, sőt éjszaka is.

Mennyiben cél, hogy az amerikai követség tömegszervező szakembereinek munkáját ilyen javaslatokkal segítsék? Mert ezekkel most segítik. És ez  sajnos nem az első.

 

CsG