vissza a főoldalra

 

 

 2014.12.19. 

Titkos amerikai börtön Romániában is?

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) az általa elismertnél sokkal kegyetlenebb módszereket alkalmazott az al-Kaida feltételezett tagjaival szemben a „fokozott vallatások során”, erről félrevezette a kormányzatot és a kongresszust, a kínzás ráadásul nem volt hatékony információszerzési eszköz – állapítja meg az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának kedden ismertetett jelentése.

 A több ezer oldalas, „kényes” jelentésnek csak a kivonatát közölték, de ez is bizonyítja a titkos börtönök létezését. Ezekre azért volt szükség, mert az amerikai alkotmány tiltja a kínvallatást, de „idegen” területekre ez nem vonatkozik. (Íme az amerikai demokrácia másik arca!)

 A kubai területen található guantánamói amerikai támaszpontról már eddig is legendák keringtek. Most bebizonyosodott, hogy itt és más országok – közöttük Románia – területén létesített CIA-börtönökben igenis, kínozták az al-Kaida elfogott terroristáit, de soha nem állították őket bíróság elé. Az ifjabb Bush elnöksége alatt többhetes alvásmegvonással, pofozással, falhoz láncolással, szűk helyre való bezárással, alsó beöntéssel, jeges fürdővel, halállal való fenyegetéssel, három személy esetében pedig a vízbe fojtás imitálásával vallatta foglyait a CIA.

 A jelentésben újra szó esik arról is, hogy Európában, Litvániában, Lengyelországban és Romániában is létesítettek 2003-ban titkos CIA-börtönöket. A Romániában működtetett titkos CIA-börtön fekete kódnévvel szerepel, a lengyelországi börtönök kék kódnévvel, a litvániaiak lilával, a thaiföldiek zölddel. Hogy ezeknek van-e titkos jelentése, nem derül ki. A jelentés alapján kikövetkeztethető, hogy Romániában és Litvániában 2002-ben és 2003-ben nyitottak titkos börtönöket. Ezekbe az első foglyok 2003-ban érkeztek meg. A titkos bukaresti CIA-börtön létét a román hatóságok azóta tagadják, szerdán Ion Iliescu akkori államfő is megszólalt újra, és kategorikusan cáfolta, hogy tudomása lett volna ilyesfajta börtönök létéről. A lengyel börtönök létét az akkori kormányfő elismerte, de azt állította, miután tudomást szereztek arról, hogy mik történnek ott, azokat bezárták, s bizonyos foglyokat akkor szállítottak át Romániába.

 Thomas Hammarberg, az ET emberi jogi biztosa szerint Bukarest közelében 2003. szeptember 23-án kezdett működni a titkos börtön – közvetlenül azután, hogy a lengyelországit bezárták. A CIA romániai tevékenysége két évig folytatódott. A román hatóságok vajmi kevés hajlandóságot mutattak utóbb a történtek feltárására – állapította meg Thomas Hammarberg. S ma is – mint Iliescu gyors reakciója alátámasztja – tagadják, de tudjuk, a tények „makacs” dolgok!

A hazugság nálunk nemzeti sport ugyan, virtus, de a tényeket nem lehet és nem is érdemes tagadni.

 

Bogdán László

Háromszék