vissza a főoldalra

 

 

 2014.12.19. 

Minden fronton támad a háromszéki prefektus – Leszedetné a székely zászlót is

Az utóbbi hetekben több levelet, felszólítást, átiratot, fenyegetést kapott Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester Marius Popica Kovászna megyei prefektustól, ezek egy részét mutatta be tegnap a sajtónak a városvezető.

 Leszögezte: sem jogi, sem közigazgatási eszközökkel, sem bírsággal, sem megfélemlítéssel nem fogják elérni, ami Ceauşescunak sem sikerült, éspedig azt, hogy a székelyek ne szeressék szülőföldjüket és kultúrájukat.

 Több levél a Székely Mikó Kollégium ügyében érkezett: a kormánymegbízott a kapubejárat melletti felirat eltávolítását kérte, de a szabványtáblák elhelyezését is kifogásolta, mert a román nyelvű tábla nem a magyar fölött, hanem mellette van. A Mikónak már a neve sem tetszik, Popica szerint nevetséges lesz, ha nemzeti kollégiumi rangot kap az intézmény, és elöl-hátul szerepel a fejlécén a kollégium szó. Azért, hogy a román felirat legyen felül, többször, más esetekben – például a városi buszmegállókban elhelyezett táblák ügyében – is szót emelt a kormánymegbízott, az iskolához, a tanfelügyelőséghez és az önkormányzathoz is címzett küldemények közül azonban egyetlenegy sem kéri számon a Constantin Brâncuşi- vagy a Mihai Viteazul-líceumtól a magyar feliratok hiányát, pedig a törvény ezekre is vonatkozik – mutatott rá Sepsiszentgyörgy polgármestere. Azt is elmondta: a város iskoláinak egységes, kétnyelvű feliratozását azzal próbálták leállítani, hogy a Brâncuşi vezetősége felháborodott.

 Egy másik levél azt követeli, hogy a felújítás alatt álló, védőhálóval burkolt városházára is tegyék ki a román zászlót, sőt, az esketőházra is, ami nem külön épület, csak egy terem. Kapott a polgármester olyan felszólítást, hogy a tanácsteremből távolítsák el a magyar zászlót, a szlovák és szerb zászlóra azonban ez nem vonatkozik, holott azok is ott állnak, mert azokban az államokban is van testvértelepülése Sepsiszentgyörgy­nek. Egy másik levélben 2500 lejtől 5000 lejig terjedő bírságot emleget a prefektus, amit azért róhatna ki, mert a Holokauszt-emlékpark avatásán nem viselt piros-sárga-kék vállpántot a városvezető.

 A sort lehetne folytatni, a legszebb az, hogy az Erzsébet parkban levő székely zászlóért napi fizetéslevonással (a minimálbér húsz százalékának mindennapos visszatartásával) büntetne a prefektus. Erről Antal Árpád elmondta: a zászlót egy párt helyezte el, nem ő, de nem kíván eljárni ellene, mert nem tartja normálisnak, hogy az Európai Unióban 2014-ben ezzel foglalkozzunk. Telefonján felmutatta Victor Ponta kormányfő képét Moldva zászlajával: ilyen közigazgatási egység sem létezik, ott mégis szabad regionális identitást kifejező jelképeket használni. Azt pedig egészen megengedhetetlennek tartja, hogy a magyar himnusz elénekléséért büntetnek, 25 évvel a parancsuralmi rendszer bukása után.

 Advent idején nem kívánom felvenni a mocskos kesztyűt, de egészen biztos, hogy ennek lesznek következményei, az ag­resszív magyarellenes hangulatkeltésről kötelességünk értesíteni a különböző diplomáciai testületeket és a nemzetközi közvéleményt – nyilatkozta a sepsiszentgyörgyi polgármester, és hozzátette: ez olyan szintű megnyilvánulás, ami alá nehéz lesz lesüllyedni. A maga részéről nem is Marius Popica prefektust tartja felelősnek, valószínűbbnek látja, hogy Bukarestből irányítják mindezt, mert „nem viselkedtünk jól az elnökválasztáson”.

 A magyar himnuszért kirótt büntetés egyébként a tegnapi tanácsülésen is szóba került, Antal Árpád polgármesterként és helyi RMDSZ-elnökként is szolidaritását fejezte ki az MPP-vel a szerinte elfogadhatatlan prefektusi gesztussal szemben.

 

Demeter J. Ildikó

Háromszék