vissza a főoldalra

 

 

 2014.12.19. 

Nem bánta meg tettét – Megszólalt, aki lelőtte Ceaucescut

Az 1989 decemberi események 25. évfordulója kapcsán a The Guardian felhajtotta azt a kiskatonát, aki Târgovisten, az állomás melletti alakulatnál kivégezte a Ceauşescu-házaspárt.

 Ionel Boeru keze enyhén remeg, miközben arról a napról mesél, amikor egy udvaron, egy vécé mögött, a kegyetlen hidegben lelőtte a diktátort és feleségét, Elenát. 1989 karácsonyán ő biztosította az őrséget a Ceauşescu-házaspár kirakatpere során, majd falhoz állította őket, és egy kalasnyikovval végzett velük. A perről megörökített felvételen látható szolid, bajuszos éber katona, aki azóta telt nagyapává vált, nem sajnálja, hogy véget vetett a félelmen alapuló Ceauşescu-rezsimnek.

 „A nagyapám pap volt, egy olyan liberális, aki élete során sokat ült börtönben” – mondja Boeru, hozzátéve, hogy valóban boldog volt az események után amiatt, hogy a rendszer megváltozott, és hogy Ceauşescu meghalt. „Nagyon hamar lelőttem őket. Úgy érzem, segítettem nekik méltósággal meghalni” – mondja Boeru, aki arra számított, hogy azokat is el fogják takarítani, akik a merész kivégzést végrehajtották. A 31 éves Boeru egy elit ejtőernyős alakulat tisztje volt, amikor karácsonykor önkéntesként jelentkezett a küldetésre. „A miniszter megkérdezte: » Kapitány, meg tudod ezt tenni?« Azt mondtam, »Igen«. Mit mondhattam volna?” – meséli.

 „December 22-én a katonák sírtak a boldogságtól, olyan embereket, akikről azt hitted előzőleg, hogy egyetértenek a rendszerrel, teljesen letaglózták az érzelmeik. Elővettük az elrejtett alkoholt, egy nagyon rossz minőségű konyakot, és ittunk” – folytatja Boeru.

 

Székely Hírmondó