vissza a főoldalra

 

 

 2014.12.19. 

A bősi vízerőmű bérleti szerződésének felbontását magyarázta Fico

A Bősi Vízerőmű bérleti szerződésének felmondása Robert Fico kormányfő szerint pillanatnyilag a legjobb és leghatékonyabb módja a vízerőmű állami tulajdonba kerülésének. A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat még 2006-ban kötötte a jelenleg az olasz Enel többségi tulajdonában lévő Szlovák Villamos Művekkel a 30 évre szóló bérleti szerződést. A parlamenti Kérdések óráján a kormányfő azt is elmondta, a kormány figyelmeztette a Villamos Műveket és az Enelt is, hogy nem tartják be a vállalt kötelezettségeiket, és a szerződés több pontját is megsértették. Mivel nem történt változás, a kormány nyolc év után szerződést bontott velük.

Fico indoklása során a Szlovák Villamos Műveket egyenesen Olasz Villamos Műveknek nevezte. Mint mondta, még azokat az alapvető információkat sem hajlandók közölni, amelyek segítségével kiszámítható a Vízgazdálkodási Vállalat számára az erőműben termelt villamos energia eladása utáni osztalék. Az olasz irányítás alatt álló Szlovák Villamos Művek semmilyen tervet sem terjesztett elő továbbá az erőmű felújítására és esedékes főjavítására. A bérleti szerződés felbontásának harmadik oka Fico szerint, hogy az Enel nem tartja be a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalattal szembeni kötelezettségeit sem, amelynek értelmében évi öt millió eurót kellene fizetnie a vízerőmű karbantartására. Fico szerint az Enel ennek kifizetését megkérdőjelezte, mi több az eddig kifizetett 43 millió euró visszatérítését követelte a szlovák féltől.

A Szlovák Villamos Művek a kormányfő vádjait visszautasítja. A társaság szóvivője, Janka Burdová szerint a Villamos Művek mindig a vízerőmű vezetésének követelményei szerint és a szerződések értelmében járt el. Mint mondta, megvárják a bérleti szerződés felmondásáról szóló hivatalos értesítést, és nem kizárt, hogy jogaik védelme érdekében jogi síkra terelik az ügyet.

 

(dé, Felvidék.ma)