vissza a főoldalra

 

 

 2014.12.19. 

Az áramlatelmélet sokat hozhat hazánknak

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton Los Angelesben Áder János köztársasági elnök felhatalmazásával átnyújtotta a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést Csíkszentmihályi Mihály pszichológiaprofesszornak.

Csíkszentmihályi professzor az elmúlt két évtizedben vált elismertté a nemzetközi tudományos életben a flow-teória (áramlatelmélet) révén, amely ma már a pozitív pszichológia egyik leghíresebb elmélete, és az arra épülő oktatási mód is világsiker – indokolta a kitüntetést a miniszter.

„Ez az elméletet arról szól, hogy hogyan lehet a munkavégzést az életünk különböző területein összehozni az élvezettel, az örömteli elfoglaltsággal, és hogy ezt milyen módon lehet alkalmazni a vezetőképzésben, az oktatásban, a szabadidő eltöltésében, az idősek aktívvá tételében, a börtönviselt fiatalkorú bűnözők rehabilitációjában vagy a fogyatékos emberekkel való foglalkozásban” – jelentette ki Balog Zoltán.

A kitüntetés átadásán jelen volt a 80 éves Csíkszentmihályi Mihály több amerikai professzortársa.

A kitüntetésen túl rendkívüli jelentőségű, hogy a kitüntetett pszichológus Magyarországra hozza azt a vállalatot, mely a flow-elméletre épülő vezető- és hivatalnokképzést, valamint oktatási formát alapozza meg.

A 22 éves kora óta az Egyesült Államokban élő Csíkszentmihályi Mihályt munkássága korábbi hazai elismeréseként 1998-ban az MTA külső tagjává választották, 2011-ben pedig Széchenyi-díjjal tüntették ki. 2012-ben szülővárosa is tisztelgett előtte, a rijekai egyetem díszpolgárává avatta.

Csíkszentmihályi elmélete nem előzmény nélküli a magyar kultúrtörténetben. Németh László 1932-ben publikált nagy hatású, a Minőség forradalma című esszéje tulajdonképpen ugyanezt a kérdést boncolgatja. Bár Németh László zseniális munkáját nem előzte meg széleskörű kutatás, de a XX. század egyik legnagyobb magyar gondolkodója a modern ember mindennapjait befolyásoló hasadást, a munka és a szenvedély szétválását kortársait messze megelőzve látta meg.

Hatalmas jelentőségű, hogy Csíkszentmihályi, kutatásokkal és a pszichológia legmodernebb elméletével alátámasztott munkája Magyarországon meghatározó lehet.

Ha valóban sikerül a magyar oktatásban és közigazgatásban alkalmazni Csíkszentmihályi elméletét, akkor a magyar társadalom komfortérzete és teljesítménye nagyot nőhet.

 

Az MTI alapján Csorja