vissza a főoldalra

 

 

 2014.12.29. 

Kettészakadhat-e a Fidesz?

Az amerikai ügyvivő, Goodfriend úr kiválóan végzi a dolgát. Jól beleillik ebbe a kelet-európai közegbe, ismeri annak bizonyos aspektusait. Több okból is.

Az egyik ok, hogy feltehetőleg innét, a Frankfurttól Kijevig tartó területről származnak ősei. Valahogy megnyugtatóbb lenne, ha Goodfriend urat valami kevésbé amerikai néven szólíthatnánk. Még jobban beleillene ebbe a kis utcák határolta mikrokörnyezetbe. Ismerősebb lenne a népléleknek Gutfreundként, jobban lehetne hozzá viszonyulni, bár ez csak apróság.

Ennél sokkal fontosabb a másik ok, hogy Goodfriend úr Izraelben kezdte diplomáciai karrierjét, sőt kommunikáció szakon mesterfokozatot szerzett a jeruzsálemi héber egyetemen. Kelet-Európa valójában Berlintől Tel-Avivig tart, legalábbis létezik egy meghatározó kulturális tengely, mely túlnyúlik a görög partokon.

Ezen a tengelyen Goodfriend úr magabiztos mozgása, kulturális és nyelvi ismeretei tényleg azt a látszatot keltik, mintha tipikus kelet-európai figura, amolyan Gutfreund járkálna szalonból ki, tüntetésbe be.

Ez teszi alkalmassá a nyolc nyelven megszólalni képes képzett diplomatát, hogy ellenzéket szervezzen Magyarországon. Goodfriend úr intelligens ember, pontosan érzi feladata, az Orbán-kormány gyengítésének és valamiféle ellenzék megszervezésének nehézségeit. Miközben fáradt, kiüresedett értelmiségiek körében tölti estéit, akikről pontosan tudja, hogy intellektusuk, becsületük, emberi tartásuk, elveik egy fabatkát sem érnek, az amerikai követség ügyvivője reménykedve nézi bájos feleségét.

Hátha egyszer vége lesz, és nem kell többet a rossz angolsággal katyvaszoló mámikat és tátikat hallgatni. Hátha egyszer megszűnnek a kérdések, melyekkel túlmozgásos, és kicsit büdös fiatalok bombázzák. Roszszabb ez az egész, mint egy családi találkozó.

De egy darabig még biztosan nem lesz vége.

Az amerikai ügyvivő felmérte az ellenzéket, a civileket, az Orbán ellen felsorakoztatható sereget és megállapította, hogy nincsenek győzelmi esélyek. Sőt sereg sincs.

Vannak a Kádár-rendszerben, majd a szocialista-szabaddemokrata frigyben megégett értelmiségiek, és vannak az értelmes cselekvésre alkalmatlan fiatalok, és van egy-két haszonleső, kétes támogatottságú szervezetekkel. Azok is kevesen. Ezzel szemben áll lényegében az egész magyar társadalom.

Így sokkal nehezebb megszervezni a tüntetéseket, így szinte lehetetlen Narancsos forradalmat vagy Majdant kreálni. Főleg, mert nincs valós társadalmi konfliktus. Néhány embert leszámítva még komoly érdeksérelem sincs a magyar társadalomban. Nincs egy olyan jelentős, több százezres csoport, melynek az Orbán-kormány komoly hátrányt okozott volna, jelentősebbet, mint a korábbi kormányok.

Így bizony nehéz.

Goodfriend úr jelentéseiből kiderült, hogy más stratégiát kell választani. Az amerikai külügy rendkívüli gyakorlatát mutatja, hogy amikor a kitiltási ügyet kitalálták, akkor tulajdonképpen egy többfunkciós furkósbotot adtak Goodfriend kezébe. A korrupcióvád megfogalmazása és annak kiterjesztése, fideszes politikusok javainak bemutatásával eredetileg a tüntetéseknek adott volna támogatást, de most másféle ütlegelésre is kiválóan alkalmas.

Miután a közvéleményt nem hozta lázba se Szijjártó Péter háza, se Lázár János órája, se Kósa Lajos rockútja, se Rogán Antal ingatlannövekménye, az átlagember meggyőzéséről áttértek a Fideszen belüli ellentétek felerősítésére, a Fideszt övező bizalom szétverésébe.

Az akció csak most mutatkozik meg a maga valójában. Habony Árpád Gucci táskájának bemutatása, mely táska állítólag 500 ezer forintba kerül és úgy általában a Fidesz fiatal vezető politikusainak vagyonosodását firtató kampány valójában a Fidesz tagságának és a Fideszhez közel álló szervezett erőknek szól.

Az a felismerés, hogy Orbánt társadalmi támogatottság híján törvényes, de még talán törvénytelen eszközökkel sem lehet az utcáról, ellenzékből megbuktatni egyetlen lehetőséget hagyott. Belülről kell megtámadni.

Orbán ellen azonban nem érdemes közvetlenül áskálódni. Orbán megkérdőjelezhetetlen tekintély, ráadásul közvetlen támadása még meg is erősíti a párton és a holdudvaron belül. Lázár, Rogán és Habony ekézése azonban visszhangra találhat.

Melléjük idővel találnak másokat, a lényeg, hogy fiatal legyen és feltörekvő. Ezeket, a fiatal potens emberek ellen felhozott vádakat, az urizálás, a féktelen harácsolás, a semmi nem elég vádját ugyanis egy csavarral Orbán ellen lehet fordítani: Miért hagyja?                         

Hiszen az ő helyzete megkérdőjelezhetetlen, ha ezek ezt csinálhatják, az az ő hibája.

A csavar előkészítése már megtörtént, Bencsik és a Heti Válasz már megdolgozta a támogatókat. Az alsóbb szinteken mozgó párttag és a Fideszt támogató szavazó hümmög, hogy hát igen. Azért valahol igazuk van, legalább őszintén megírták, kimondták a kritikát.

Nem is sejtik, hogy mibe álltak bele.

A kétség, az irigység magvainak széthintése lassan, de meghozza az eredményt. A pártot szétfeszítő ellentétek meggyökeresednek.

Ehhez jó táptalajt ad az ebben a helyzetben teljesen elhibázott stratégia. A húzd meg, ereszd meg politizálás most több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz. Elbizonytalanít.

Kezdődött a netadóval, az M0-ás fizetőssé tételével és folytatódott a drogteszttel. Ez a technika, hogy bejelentünk egy durva intézkedést, hagyjuk forrni egy kicsit, majd visszavonjuk, hogy később a lényegesen finomabb, valódi szabályozási cél könnyen, ellenállás nélkül megvalósuljon, nagyon hasznos lehet. De nem most. Most Goodfriendék malmára hajtja a vizet.

2015 erről fog szólni. Mivel nem lehet ellenzéki erőt helyzetbe hozni, mert nincs alkalmas ellenzéki erő, ezért a Fideszt kell szétverni, vagy Orbánt eltávolítani az élről. Egyik cél sem érhető el könnyen. A Fidesz jól szervezett párt, az önkormányzati választás sikerével még erősebbé vált. Orbán Viktor most egy személyben ráadásul talán az egész Fidesznél is erősebb tényező.

Éppen ezért a támadások aljasok, gyakoriak és hevesek lesznek.

Erre most fel kell készülni, és nem szabad, hogy valamiféle álobjektivitás miatt bedőljünk Goodfriend úr kiválóan előkészített akcióinak. Nagy a veszély!

 

Csorja Gergely