vissza a főoldalra

 

 

 2014.12.29. 

KENDO

Jelentése: A kard útja (ken: kard, do: út, értsd filozófiai, szellemi út). A kardtechnikák gyakorlása a test és a szellem együttes fejlesztésére.

 Alapelve: Mint minden más küzdősport, kitartásra, önfegyelemre, tiszteletre, robbanékonyságra, életerőre oktat. A kendo szellemiségére kifejezetten jellemző, hogy az érzékek magas fokú csiszolására, és ezekben a megérzésekben történő bizalom kialakítására ösztönöz. A kendo a gyakorlásokból, és a felfogásából eredő hatásának köszönhetően fejleszti a döntési képességet, a kitartást, természetes tartást ad (mind testi, mind szellemi tartást), illetve stratégiát nyújt a mindennapokhoz. Nem titkolt célja megtalálni a legjobb, legbiztonságosabb technikát, amellyel önmagunk veszélyeztetése nélkül le lehet győzni az ellenfelet. A háború után a kendót az amerikaiak betiltották. Most azon ne rugózzunk, hogy politikai okból sportágat betiltani mennyire demokratikus, és hogyan aránylik ez a betiltás a sűrűn hivatkozott amerikai szabadságeszményekhez.

Állapítsuk meg, hogy a tarthatatlanná vált amerikai tiltás ellenére ezt a küzdősportot egyre többen űzték. Egy idő után a kendo versenysport lett, és a Japánon kívüli országokban is egyre többen kezdték meg gyakorlását. Ma Japánban körülbelül 3 millió, Japánon kívül kb. 350 ezer ember kendózik.

1970-ben megalakult az International Kendo Federation (IKF). A Nemzetközi Kendo Szövetségnek jelenleg 41 ország a tagja.

 Az 1968. január 1-jén született Habony Árpád tíz évig volt a magyar válogatott tagja, háromszoros magyar bajnok, világbajnok. Van egy kisfia.

Gyanítom, a vele kapcsolatos, hosszúra nőtt bűnlajstrom alapja a nagyapja, Habony József, a vezérkari összekötő tiszt, aki kormánymegbízott volt a Horthy-hadseregben. Igaz, ezért szülei már megbűnhődtek a Rákosi- és a Kádár-rendszerben, ahol osztályellenségnek számítottak. A pestszentlőrinci általános iskola elvégzése után mégis inkább autószerelőnek akarták taníttatni fiukat (gondolom, felmérték, milyen karrier várhat egy osztályellenség leszármazottjára), de egyik tanára rábeszélésére, aki a képzőművészetekben tehetségesnek tartotta, mégis gimnáziumba adták, ahol leérettségizett. Több felsőoktatási intézményben is tanult, ám tanulmányait nem fejezte be, mert pénzt kellett keresnie. Habony Árpád közben sportolt, nem is akármilyen szinten teljesített, a világbajnokságig vitte. Csakhogy, megint egy hibát vétett. Olyan sportágat választott, amelyet a II. világháború után az amerikai hadsereg betiltott. Ez a sportág a kendo volt, amit azért helyeztek tiltólistára, mivel a japán gondolkodásmód megtestesülését látták benne!

Ne feledjük, ez az a sport, amely erős kitartásra nevel, segít a döntések meghozatalában, mind szellemi, mind testi értelemben tartást ad. Lehet, hogy az osztályellenség leszármazottjának részben a vele született, részben a később kifejlesztett képességek adták az ötletet ahhoz a megbocsáthatatlan tetthez, hogy a magyar millenniumi ünnepségsorozat nyitányaként, 2000. január 1-jén, koronagondnokként elhelyezze a Parlamentbe átszállított Szent Koronát a kupolateremben kialakított különleges vitrinben. A magyar Szent Korona Európa egyik legrégebben használt és mai napig épségben megmaradt beavató koronája. A magyar államiság egyik jelképe, mely végigkísérte a magyar történelmet. Habony, e kincs őrzésére használt, különleges vitrinnel kapcsolatos tv-szereplésén szórakoznak a tudatlanságukkal kérkedők, azok, akiknek – mint tudjuk – a Szent Korona annyi, mint egy svájci sapka.

Hogy mekkora jelentősége van a különleges vitrinnek, ezt mondja el kissé meghatódott hangon Habony, aki restaurátornak tanult, és 2001-ben muzeológusként dolgozott a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöki tanácsadójaként, majd a hivatal tanácsadójaként részt vett a Sándor-palota felújítási munkálataiban is.

Most mondom el, soha nem találkoztam, soha még egy szót sem váltottam Habony Árpáddal, valószínűleg nem is fogok. De elárulom a liberálbolsevik sajtómunkásoknak (akikre dr. Ulfkotte önfeltáró regényének megjelenése óta, és Aczél Endre félbemaradt önvallomásának ismerete óta minimum a gyanú árnyéka vetül), előttem elvesztették erkölcsi alapjukat ahhoz, hogy bárkit bíráljanak. Bizonyítékokkal nem rendelkeznek, űznek, üldöznek, kipellengéreznek kipécézett embereket, de megalapozatlanul teszik. Mert savanyú a szőlő. Mert minden létező választáson elbuktak. Habonnyal az a bajuk, hogy nem vesz fel egy fillért sem, igaz nem vállal állami pozíciót sem. Megosztja észrevételeit, tanácsot ad. Ingyen. Ez tilos? Törvénytelen?

Bizonyos megélhetésieknek az a bajuk Habonnyal, hogy keveset tudnak róla, nekem meg az a bajom, hogy Bajnairól Gyurcsányról, Demszkyről, Magyar Bálintról és velük együtt az egész pereputtyukról túl sokat tudok.

Hogy kik az erkölcscsőszök? A Rendőr c. lapban volt olvasható a történet egy tolvajról. Akit megfogtak, az gáncsnélküli. Az ő utóda az egyik kereskedelmi csatorna legfőbb nyilvános purifikátora.

Mégis akörül forog most a balliberális média ördögszekere, hogy átesett-e Habony nemzetbiztonsági átvilágításon? Igen átesett, tudtuk meg a kormányszóvivőtől.

És ami a legaljasabb: szerepelt már Habony a hírekben azzal is, hogy másfél évtizede elhalt nagybátyjának felesége most kinek a barátnője.

Ezzel a vádponttal éppen azok állnak elő, akik az Apák és fiúk c. Magyar Fórum-cikket annak idején hangosan óbégatva kifogásolták.

Habony kisfia 8 év körüli. Milyen jövő vár erre a kis emberre? Függetlenül anyagi körülményeitől. Vajon a horthysta katonatiszt dédpapa még az ő karrierjét is beárnyékolja?

 

czyla