vissza a főoldalra

 

 

 2014.12.19. 

Közös cél a mezőgazdasági gépész szakmák népszerűsítése

Ez a szakma a felmérések szerint hosszú távon biztos megélhetést nyújt

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közös beiskolázási kampányba kezdett a mezőgazdasági gépész szakmák népszerűsítése érdekében. Dr. Medina Viktor a MEGFOSZ igazgatója: a beiskolázási programokhoz úgy csatlakozunk, hogy az iskolákba gépeket, eszközöket viszünk be, hogy a fiatalok megismerjék az új és komoly technológiát. Kollégáink előadásokat is tartanak, és azt tudjuk demonstrálni a fiatalok számára, hogy az iskolában nem csak egy papírt kapnak, hanem a cégek igénylik az ő tudásukat, ismereteiket, és szeretnék őket foglalkoztatni.

 Az FM és a MEGFOSZ közös kampányából arra következtethetünk, hogy Magyarországon a mezőgazdasági gépész szakma iránt nagyon kevesen érdeklődnek?

 – A kampányt azért kellett beindítani, mert a szakmai berkekben tudják, hogy a mezőgazdasági gépész szakma az elmúlt időszakban nagymértékben fejlődött, és ennek következménye a szakemberhiány. Ezért szükséges minél több tehetséges fiatalt a szakma irányába vonzani.

 Miért lehet érdekes a fiatalok számára ez a szakma? Mivel tudják őket motiválni?

 – Ez a szakma nemcsak érdekes, hanem a jelen felmérések szerint hosszú távon is biztos megélhetést nyújt. Egy oxfordi tanulmány szerint a jelenlegi szakmák fele 20 év múlva megszűnik, viszont ez a veszély a mezőgépész szakmát nem érinti. Emellett nagyon jó versenyképes fizetést biztosít ez a szektor. Maga a szakma azért érdekes a fiatalok számára, mert akik a jármű-, az autóiparban helyezkednek el, azok részére a feladatkörök eléggé behatároltak. A mezőgépészek viszont sokkal összetettebb és kreatívabb feladatot végezhetnek el. Azt is tudni kell, hogy az elmúlt 20 év technológiai fejlődésének eredményeként, az elmúlt időszakban a mezőgép ipar egy rendkívül gyors technikai fejlődésen ment keresztül, megelőzve az autóipart. Ez alapján elmondhatjuk, hogy aki a technikai újdonságokra fogékony, annak sokkal inkább ajánlható ennek a szakmának a választása, hiszen „ami ma a traktorban, az holnap az autóban”. Ennek az is az oka, hogy a mezőgazdasági gépek eléggé költségesek, s ez indokolja azt, hogy komoly technológiát alkalmazzunk. Erre egy egyszerű, közérthető példa: a GPS a mezőgazdasági gépészetnél 2 centiméter , addig az autóiparnál két méter pontosságú. Tehát az érdekességet, és a versenyképességet szeretnénk a fiatalok körében tudatosítani és azt is tudni kell, hogy ennek a munkának van egy kétkezi, mondhatni „olajos” része, de ezen túl most már egy laptop segítségével tudjuk diagnosztizálni a problémákat. Mindez mutatja, hogy magas szaktudást követel meg ez a terület – jól képzett szakemberek szükségesek, és sajnos ezek száma igen alacsony. Mivel a gépek, amint említettem, eléggé költségesek, s új technikákkal működnek, ezért nem mindegy, hogy mennyire megbízható szaktudással rendelkezik az üzemeltető, a kezelő.

 Az elmondottak azt igazolják, hogy ma a gazdálkodók többsége a gyakorlati tapasztalatok vagy a családi hagyományok alapján tevékenykedik? Vagy nincs arra forrásuk, hogy modern eszközöket szerezzenek be?

 – A forrásokhoz hozzá lehetett jutni, hiszen a minisztérium, illetve a kormányzat géptámogatási, gépberuházási, technológiai fejlesztési, korszerűsítési támogatásokat hirdetet meg a gazdák számára, melyeknek köszönhetően idén és tavaly jelentős beruházások történtek. A gépek üzemeltetése és karbantartása viszont már több kérdést vet föl. A gazdálkodók többsége valóban családi hagyományok alapján tevékenykedik, s ezt a kijelentésemet alátámasztja az a KSH-felmérés, miszerint a mezőgazdasági gazdálkodók 7%-a rendelkezik középfokú és 3% felsőfokú szakképesítéssel. Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodók 90%-ának semmilyen speciális szakképesítésük sincs, így a családi hagyományokon keresztül kapják meg ők a gyakorlati ismereteket.

 Szövetségük tehát az FM-mel együtt közös beiskolázási kampányt indított el. Mi ebben a kampányban a szaktárca és mi a MEGFOSZ feladata?

 – A szaktárca közvetlen irányítása és fenntartása alá került 59 szakközépiskola, ami nagymértékben megkönnyíti az együttműködést és a szakmai egyeztetést. Céljaink közösek: azt szeretnénk elérni, hogy mezőgazdaságunk minél versenyképesebbé váljon, amelyhez megfelelően szakképzett emberekre, illetve korszerű technológiára van szükség. Az FM szakképző iskolái közül 26 intézményben oktatnak mezőgazdasági gépészetet, a tapasztalatok szerint a végzett fiatalokat szívesen látják a munkaerőpiac minden területén, nem csak az agrárszektorban. A MEGFOSZ-szal való kormányzati együttműködés pedig azt a célt is szolgálja, hogy a gyakorlati képzési feltételek javuljanak. Tehát mi ezt a kampányt főleg szakmai oldalról támogatjuk. A beiskolázási programokhoz úgy csatlakozunk, hogy az iskolákba gépeket, eszközöket viszünk be, hogy a fiatalok megismerjék az új és komoly technológiát. Kollégáink előadásokat is tartanak, és azt tudjuk demonstrálni a fiatalok számára, hogy az iskolában nem csak egy papírt kapnak, hanem a cégek igénylik az ő tudásukat, ismereteiket, és szeretnék őket foglalkoztatni. Távlatokban pedig ösztöndíj- és gyakornoki-programokban, szakmai versenyekben gondolkodunk. Mi tehát elsősorban arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a mezőgazdasághoz kapcsolódó szakmák, ezek közül a mezőgépészetet kiemelten biztos és hosszú távú megélhetést biztosíthatnak, és segítséget nyújthatnak az önálló, vállalkozói tevékenység elindításához. Céljaink: a mezőgépész utánpótlás biztosítása és a vidéki foglalkoztatottság javítása. Ezáltal elérjük a hazai mezőgazdasági termelés versenyképességének megőrzését és növelését, a megfelelő szakemberállomány hosszú távú biztosításával.

 

Medveczky Attila