vissza a főoldalra

 

 

 2014.02.07. 

A kollektív bűnösség elve és a kettős mérce alkalmazása legyen a múlté

A minap az új pozsonyi cseh rendkívüli és meghatalmazott nagykövet megköszönte a Brünni Magyar Polgári Egyesület elnökének a kinevezése alkalmából küldött levelét. A BMPE elnöke a Nagykövet Asszonynak intézett soraiban a jókívánságon kívül utalást tett a nem humánus kollektív bűnösség és a kettős mérce becstelen alkalmazásáról is. Mint tudott, a volt cseh köztársasági elnök felesége, Livia Klausová (képen), aki hivatalát 2013. december 16-án foglalta el, 1943-ban Pozsonyban született és édesapja, Štefan Mišina, 1940-től a Tiso-féle fasiszta Szlovákia Központi Államrendőrsége Cenzúra Osztályának volt a vezetője.

 A levél fordítása az alábbiakban olvasható:

Tisztelt Ing. Livia Klausová, CSc. Asszony!

Kérem engedje meg, hogy így, kissé megkésve, gratuláljunk Önnek a Cseh Köztársaság Szlovák Köztársaságbeli rendkívüli meghatalmazott nagyköveti kinevezéshez.

Különösen örömmel vettük, hogy a Cseh Köztársaság elnöke, Ing. Miloš Zeman, nem hagyta magát befolyásolni azokkal a tudósításokkal, melyeket a cseh és a szlovák média bőségesen közölt az Ön édesapja, Štefan Mišina, múltbeli tevékenységéről, és ennek következtében nem alkalmazta Ön ellen a kollektív bűnösség elvét. Ez az igazságtalan és embertelen kollektív bűnösség elve a II. világháború utáni Csehszlovákiában elsősorban a német és magyar nemzetiségű polgárok ellen nagymértékben volt alkalmazásban.

Bízunk benne, hogy a rendkívüli meghatalmazott nagyköveti tisztségében Ön is hozzájárul a Cseh Köztársaságban és a Szlovák Köztársaságban a nemzetek és nemzetiségek egymás iránti bizalmának növeléséhez, és hogy ezt megteszi a V4-ek együttműködésének terén is, valamint, hogy az azonos, a nagyon hasonló esetek, cselekmények megítélésére a jövőben országainkban nem a kettős mérce kerül alkalmazásra.

 

Kelt, 2014. január 14.

Tisztelettel:

Lelovics Pál

BMPE elnöke