vissza a főoldalra

 

 

 2014.02.07. 

Ellenzik a Székely Szabadság Napját

Valentin Bretfelelan marosvásárhelyi rendőrparancsnok szerint egyáltalán nem biztos, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) ismét megtarthatja március 10-én a Székely Szabadság Napját Marosvásárhelyen.

 A polgármesteri hivatalnak alárendelt helyi rendőrség parancsnoka a Krónika napilap tegnapi számában közölt nyilatkozatában szállt vitába Izsák Balázs SZNT-elnökkel, aki már bejelentette a rendezvényt, és közölte, hogy legalább százezer résztvevőre számít.

 A rendőrparancsnok szerint a rendezvény megtartására vonatkozó kérvényt a városháza illetékes bizottsága vitatja meg, és a testület javaslatára a polgármester hozza meg a végső döntést az engedélyezésről. Bretfelean – holott a tavalyi tömegmegmozdulás után még úgy nyilatkozott, semmiféle incidens nem történt a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen – most azt állította, hogy tavaly kisebb csoportosulások románellenes jelszavakat skandáltak a tömegben.

 Mint kifejtette, szerinte nem az a zavaró, hogy az egybegyűltek az önrendelkezésért tüntetnek, hanem az, hogy ezt úgy teszik, hogy közben a románokat sértegetik. Az SZNT elnöke elmondta, a kérdésről a napokban tár­gyalni szeretne Dorin Florea polgármesterrel.

 

Váry O. Péter

Háromszék