vissza a főoldalra

 

 

 2014.02.07. 

Tovább nyomoz a rendőrség a várdaróci soviniszta randalírozás ügyében

A rendelkezésre álló információink szerint tizenkét személy ellen folytat eljárást a rendőrség a múlt hét végén történtek miatt, amikor is magyarellenes fenyegetések, szidalmazások mellett gépkocsikat, ablakokat és kerítéseket rongált meg randalírozó fiatalok egy csoportja Várdarócon. Az ügyre azonnal reagált a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, és azóta is figyelemmel kíséri a rendőrségi nyomozást.

 - A HMDK azt kéri az ügyészségtől, hogy a felbujtók és az elkövetők ellen induljon büntetőjogi eljárás csoportos garázdaság, megfélemlítés és gyűlöletkeltés miatt – nyilatkozta Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke, majd hozzátette:

–A rendelkezésre álló nem hivatalos információk szerint több várdaróci szem- és fültanú is megerősítette a rendőrségnek azt az állítást, miszerint a randalírozó fiatalok magyarellenes megjegyzéseket tettek, nemzeti alapon szidalmaztak, és fenyegetően léptek fel az ott élő lakossággal szemben. A BTK 325. cikkelye alapján gyűlölet szítása miatt kell vádat emelniük az elkövetők ellen. Ha ugyanis nem lettek volna szem- és fültanúk, vagy azok nem tesznek terhelő vallomást, nagy valószínűséggel az eset a szabálysértési bíróságnál nem jutott volna tovább. Egyelőre úgy tűnik, hogy a rendőrség igen alapos vizsgálatot folytat, amit ezúton is köszönünk nekik, és köszönjük azokat a telefonhívásokat és e-mail-eket is Horvátországból, az anyaországból és a Kárpát-medencéből, amelyek aggódást és együttérzést fejeztek ki. Ebből is látszik, hogy egy nemzet vagyunk, és ha baj van, kiállunk egymásért. Sajnálom viszont, hogy az esetre sem a Bellyei járás Magyar Kisebbségi Önkormányzatának elnöke, Tokai István, sem Eszék –Baranya Megye Magyar Kisebbségi Önkormányzatának elnöke, Sipos Tünde, sem a Magyar Egyesületek Szövetségének elnöke, Juhász Sándor, de még parlamenti képviselője, Sója Dénes magyar kisebbségi politikus sem reagált. Ha egyáltalán még ő a parlamenti képviselő, mert igazából azt sem lehet tudni, ki ül most a száborban. Sója Dénes állítólag átadta Juhász Sándornak a helyét, ez azonban nem Sója szájából hangzott el, de az információt sem cáfolta. A múlt hét végén történt incidens ellen közösen kellett volna fellépnie a két szervezetnek, mert magyar ügyről van szó, és horvátországi magyar emberek biztonságáról abban az országban, ahol élnek. Ezért érthetetlen számomra, miért nem reagáltak azok a kisebbségi önkormányzatok és képviselők azonnal, akiknek ez lenne a feladatuk, hisz ezért kapják a pénzüket – fejtette ki a HMDK ügyvezető elnöke.

 

(Forrás: hmdk.hr)