vissza a főoldalra

 

 

 2014.02.07. 

Május 25-én lesz az EP-választás Romániában

Május 25-én, vasárnap rendezik meg Romániában az európai parlamenti voksolást, míg az államelnök-választás első fordulója november másodikán, második fordulója pedig november 16-án lesz – jelentette be Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök.

 A kétharmados parlamenti többséggel kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) vezetői a parlament hétfőn kezdődő tavaszi ülésszakát előkészítő vasárnapi ülésükön állapodtak meg a választások időpontjáról.

 Ponta – a Crin Antonescuval, az USL liberális társelnökével együtt tartott – sajtóértekezletén hangsúlyozta: kormányfői minőségben beszélt az EP-voksolás és az elnökválasztás időpontjáról. Hozzátette: az alkotmánymódosító népszavazás dátumáról – amelyet az USL az EP-választásokkal szeretne összekötni – a parlament hivatott dönteni.

 Az alkotmánymódosító parlamenti különbizottság munkáját vezető Antonescu közölte: a testület véglegesíteni szeretné az új alaptörvény tervezetét, figyelembe véve a szakértőkből álló, a törvényszövegek jogharmóniáját vizsgáló román törvényhozási tanács, illetve a Velencei Bizottság (az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete) javaslatait. A végső szövegváltozatot a bukaresti kormány ismét megküldi a Velencei Bizottságnak.

 Romániában kétharmados parlamenti többség szükséges az alkotmány módosításához, a parlament által elfogadott tervezetet pedig érvényes népszavazásnak is meg kell erősítenie. Az USL az elnöki hatáskörök visszaszorítását, illetve a parlament és a kormány szerepének erősítését tartalmazó módosításait még az államfőválasztás előtt szeretné hatályba léptetni, hogy az új államfő már a módosított alkotmány alapján kezdje meg mandátumát.

 A jobboldali Traian Basescu második államfői mandátuma december végén jár le, ő nem indulhat az idei elnökválasztáson.

 

MTI