vissza a főoldalra

 

 

 2014.02.07. 

Kicsit nőtt a függetlenedni vágyó skótok tábora

Valamelyest gyarapodott az Egyesült Királyságtól függetlenedni vágyó skótok tábora, de még mindig határozottan többen szavaznának az elszakadás ellen – mutatja a legfrissebb közzétett felmérési eredmény.

 Jelenleg a szavazásra jogosult skótok 29 százaléka van az elszakadás mellett. Arányuk novemberben 26 százalékos volt. A növekedés ellenére számottevő kisebbségben vannak. A kiválást ellenzők hányada töretlenül 42 százalékos, ugyanannyi, mint a novemberben végzett ugyanilyen felmérés mutatta. A határozatlanok aránya 29 százalék.

 A vélemény-feltérképezés során ezer embert kérdeztek meg közvetlen beszélgetéssel a TNS cég munkatársai, azaz nem telefonos, vagy internetes volt a kutakodás.

 Más cégek felmérései még népesebbre teszik a kilépést ellenzők táborát, általában 52-53 százalékosra, de az Ipsos-Muri például 57-re. Utóbbi ugyanakkor a kiválást igenlők hányadát is magasabbra, 34 százalékosra becsüli.

 Skóciában szeptember 18-án tartanak népszavazást arról, hogy elvágják-e az államuniós kötelékeket az Egyesült Királyságtól. Skócia 307 éve tartozik töretlenül a brit királysághoz.

 

MTI