vissza a főoldalra

 

 

 2014.02.07. 

A Bejárható Magyarország Program hatalmas fejlődést hozhat az aktív turizmusban

A szabadidő-turizmus fejlesztések összekapcsolásával országos szintű keretprogram valósul meg

A keretprogram célja, hogy a különböző ágazatokban – mint a túrázás, a kerékpározás, a lovaglás, a vitorlázás, a túrakenuzás és a zarándokútvonalak – Magyarország átjárható, bejárható, megismerhető legyen a belföldi és a külföldi turisták számára egyaránt. Szerkesztőségünk vendége Balatoni Monika, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

 A szabadidő-turizmus fejlesztéséhez kapcsolódó ágazatok összekapcsolásával országos szintű keretprogram valósul meg 2020-ig Magyarországon. Igaz, hogy ez az ötlet már 2012-ben fölvetődött?

 –Sőt már 2011. végén Gál András Levente korábbi közigazgatási államtitkár és a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos kezdeményezte ennek a keretprogramnak a létrejöttét, és az elsődleges tárgyalásokat a szabadidő-turizmus minőségi szolgáltatói oldaláról, illetve az úgynevezett ágazatok összekapcsolódási lehetőségeiről. A Bejárható Magyarország Keretprogramot a kormány 2013-ban megerősítette, és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz rendelte, így került az én államtitkárságomhoz miniszter úr megbízásából a program további kidolgozásának, és népszerűsítésének feladata. Az elsődleges cél az egészséges életmódra nevelés, a sport, a turisztika, és a szabadidő-turizmus fejlesztése.

 Valóban sokan csodálkoznak azon, nem a turisztikáért, hanem a társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárság kapta meg azt a lehetőséget, hogy a keretprogramot kidolgozza. Ezt a programot tárcaközi egyeztetések előzték meg?

 –Engedje meg, hogy a teljesség igénye nélkül felvázoljam a viszonyrendszert. A turisztikáért felelős helyettes államtitkár asszonnyal, Horváth Viktóriával folyamatos az egyeztetés, és nagyon fontos Turizmus Zrt. szerepvállalása is a program kapcsán, de nagyon jól illeszkedik az Új Széchenyi Terv Gyógyító Magyarország programjához is. A különböző területek stratégiai tervdokumentumaihoz szervesen tud kapcsolódni a Bejárható Magyarország Keretprogram is a már említett egészséges életmódra neveléssel, a sport, a turisztika, és a szabadidő-turizmus fejlesztéssel. Emellett nagyon fontos az a cél, hogy a különböző ágazatokban – mint a túrázás, a kerékpározás, a lovaglás, a vitorlázás, a túrakenuzás és a zarándokútvonalak – Magyarország átjárható, bejárható, megismerhető legyen. Kiemelendő, hogy a gyalogos turizmus, a kerékpározás, a lovaglás, a vitorlázás, a túrakenuzás, mint ágazat elsődlegesen összekapcsolódik ebben a programban. Ezért is természetessé vált, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumon túl a Kincsem-Nemzeti Lovas Program célkitűzéseivel összhangban, a Vidékfejlesztési Minisztériummal is együttműködve, a szakmai szervezetek bevonásával végezzük a munkát. Így a Magyar Lovassport Szövetséggel is célunk az együttműködés, ahogy a Lovas Turisztikai Szövetséggel is, vagy a Magyar Természetjáró Szövetséggel. A természetjáró és kerékpáros turizmus, az útvonalhálózatok, vagy a közlekedésfejlesztési koncepció pedig éppúgy Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozó kérdéskör, minthogy a miniszterelnök úr maga is a turistaházak felújítását kezdeményező programban nagyon sokszor fölhívta a figyelmet a Magyar Természetjáró Szövetség elnökével ennek a területnek a fejlesztésére. Egyértelműen kiemelt kormányzati célkitűzésről van szó. Szintén lényeges az Emberi Erőforrások Minisztériumának tevékenysége, s nem csak a Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkárságé, hanem a Köznevelési Államtitkárságé is, hiszen lényeges, hogy felhívják a figyelmet az iskolákban a szabadidő hasznos eltöltésére. Szerénytelenség nélkül kimondható, hogy államtitkárságunk minden tárcát érintően nagyon erős koordinációs szerepet tölt be, hiszen a program a szakmai háttereknek megfelelően épülhet egyre szélesebb körben. Tehát a szabadidő-turizmus fejlesztéséhez kapcsolódó területek összekapcsolásával országos szintű keretprogram valósul meg 2020-ig Magyarországon.

 Említette a Köznevelési Államtitkárság szerepét. Lényeges, hogy minél több diák vegyen részt a túrákban. A diákokat, gondolom a pedagógusokon keresztül lehet elérni…

 –Így van; talán nem ismeretlen sokak számára a vándortábor kifejezés. Középiskolai éveim alatt nyaranta sokszor kirándultunk elszánt pedagógus vezetésével, egy héten keresztül több helyre, egy szervezet túraútvonal keretében. S általában kollégiumokban aludtunk. Mindennek fejlesztettebb, átgondoltabb változatát szeretnénk létrehozni, de az biztos, hogy a pedagógusok nagy szerepet tudnak vállalni ezen a területen. Ezért a pedagógus-továbbképzésben jelen van az ilyen irányú képzés anyagának az összetétele, és szeptembertől számukra a gyakorlati oktatás része lesz a Bejárható Magyarország program. Megjegyezném, hogy a Bejárható Magyarország kerettanterv elkészült korábban, melynek fő üzenete az, hogy Magyarország bejárható! Ez a legkönnyebben a közoktatási rendszer közvetítésével érhető el, hiszen itt megcélozva az ifjúságot, elérjük a pedagógusokat, a szülőket, a családokat is.

 A zarándokutak is szerepelnek a programban?

 –Természetesen, és nyilvánvaló, hogy ezek a zarándokutak, a gyalogos vagy a kerékpáros területtel nagyon jól összekapcsolhatók. A zarándokok egy olyan szakrális útvonalat járnak be, ami mind a kulturális fejlesztéshez, mind a gazdaság élénkítéséhez is nagyon jól kapcsolható. A program keretén belül két fő célunk van, hogy létrehozzuk a Mariazell és Csíksomlyó közötti, valamint az észak-dél irányban Lengyelország és Hercegovina közötti zarándokútvonalat. Mindezzel az ország kulturális helyeinek bemutatását is elősegítjük.

 Ahhoz, hogy Magyarország teljes mértékben átjárható, bejárható legyen, ahhoz megfelelő infrastruktúrára van szükség. Így a Völner Pál által vezettet államtitkársággal is egyeztettek?

 –Egyeztettünk, s ahogy korábban is jeleztem, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal is szoros az együttműködés, mert az infokommunikáció területe fontos szerepet tölt be. Többek között azért , mert olyan GPS- rendszer kidolgozása van folyamatban, ami által a különböző turistaútvonalakon a kirándulók modern iránytűként alkalmazhatják a mobilhálózat adta lehetőségeket. Emellett olyan információs adatbázis-fejlesztés vette kezdetét, ami által kialakíthatjuk az ország digitális szabadidőtérképét. Hatalmas előrelépés lenne ennek a szabadidőtérképnek a kialakítása abból a szempontból, hogy ezek a túrainformációkat a felhasználók gyorsan és hatékonyabban érhessék el.

 Államtitkár asszony az Európai Desztináció Marketing Konferencián külön kiemelte a szilvásváradi turisztikai fejlesztéseket. Mindez példa lehet a többi település számára?  

–Szilvásváradot azért emeltem ki, mert Tata városával együtt nagyon kedvelem. Szilvásváradot, mint úti célt, nagyon jól illusztrálható közegként említettem meg, mert ott adott az ágazatok olyan irányú összekapcsolása, hiszen nagyon jól felfestett útvonalhálózata van. Tehát az erdőben lehetőség kínálkozik a gyalogos turizmusra, de az útvonalakat kerékpárral is végig lehet járni, s emellett a lovas útvonalakat is ki lehet használni. Ennek a programnak éppen az a lényege, hogy lehetőséget biztosítson a családok számára, hogy válasszanak ki egy helyet egy rövidebb vagy hosszabb program hasznos eltöltésére, és ismerjék meg azt a szolgáltatói kört, aminek kínálatait igénybe vehetik, akár kedvezményes módon is. Elképzelhető, hogy az illető eleinte csak túrázni menne egy helyszínre, de ha lehetősége adódik kedvezményesen egy lovaskocsi bérlésére, akkor kipróbálja azt is.

 Megteremtették-e már a keretprogram megvalósításához a megfelelő forrást és informatikai hátteret?

 –Az informatikai háttérhez szükséges forrás már rendelkezésünkre áll, s reményeink szerint idén a már említett fejlesztés befejeződik és létrejön a teljes digitális szabadidő-térkép. Ez összhangba kerülhet a lovasok által bejárható útvonal hasznosításával. Egy jogszabály módosítással ugyanis Európában egyedülálló módon biztosítottá vált, hogy a lovastúra útvonalak a magánerdőkön keresztül is vezethetnek. Így az egész ország bejárható és belovagolhatóvá vált. Ahhoz, hogy ez a keretprogram összeálljon, és minden szinten működőképes legyen mind a szolgáltató, mind a felhasználó részéről, az még biztosan néhány évet igénybe vesz.

 A program által gazdaságilag mit nyerhetnek a különböző turistaházak és vendéglátóhelyek?

 –A turizmusfejlesztés és gazdaságfejlesztés, mint általános célkitűzés minden ágazat és számára nagyon jól értelmezhető. Például a turistaházak vagy vadászházak felújítási programjának részeként nagyon fontos az is, hogy ezeket a létesítményeket üzemeltetni is kell. Mindezek arra adnak lehetőséget, hogy egy családi vállalkozás számára megélhetési forrást biztosítsanak. Ugyanakkor a program megteremti a módját a vendégszobák egyre magasabb szintű fejlesztésének, így azok kiadásának is, és arra is ad lehetőséget, hogy a vendégházak mellett lovászok dolgozzanak, akik segítségükre lehetnek a lovas-turistáknak az állatok ellátásában. Így sok kisvállalkozás nem csak szezonálisan, hanem egész évben bekapcsolódhat ebbe a programba szolgáltatásával.

 Miért 2020-at jelölték meg a keretprogram megvalósítására?

 –Egyrészt azért, mert idő kell a tárcák és a szakmai szervezettekkel való egyeztetéshez és az eredmények felmutatásához. Másrészt azért, mert a 2014-2020-as fejlesztési időszakban szerepel az a szabadidő-turizmus fejlesztéséhez kapcsolható EU-s támogatás, amiből a program kivitelezése finanszírozható.

 

Medveczky Attila