vissza a főoldalra

 

 

 2014.02.14. 

Dačić: Politikai követelései is vannak a boszniai tüntetőknek

Ivica Dačić kormányfő értékelése szerint a boszniai helyzet azt mutatja, hogy mennyire törékeny a régió békéje, és mennyire kevés is elég a destabilizációhoz.

 Meglátása szerint ezért fontos megőrizni a politikai stabilitást Szerbiában, valamint a boszniai Szerb Köztársaságban is. „Láthatják, hogy itt nem csak szociális jellegű tiltakozásról van szó, a tüntetőknek vannak bizonyos politikai követelései is, amelyek az 'egy ember egy szavazat' elvével a boszniai entitások és a boszniai nép jogainak megszüntetéséhez vezetnek, ezzel egy ördögi kör nyílik meg, s éppen ezért volt háború Boszniában” – mondta Dačić az Amerika Hangja rádiónak adott interjújában.

 A szerbiai miniszterelnök ugyanakkor a koszovói helyzetről is beszélt.

 „Itt van Oliver Ivanović letartóztatásának esete, az EULEX csökkenti mandátumát az ENSZ biztonsági tanácsának beleegyezése nélkül, ezért kell óvakodni a véletlenszerű eseményekről, hiszen egy szikra is elég ahhoz, hogy újra lángra kapjon a konfliktus” – figyelmeztetett Dačić.

 Mintegy száz ember gyűlt össze a bijeljinai városvezetés épülete előtt , hogy a helyi hatalom ellen tüntessenek, időközben egy másik csoport ellentüntetést tartott.

 A két ellentétes, nagyjából 100-100 fős csoport tüntetése egy órán át tartott, békében zajlott, a rendőrség csak egy fiatalembert vezetett el, mert rá akart támadni a szintén főleg fiatalokból álló másik csoportra.

 A tüntetés szervezői többször is azt kiabálták, hogy „Tolvajok! Tolvajok!”, viszont nem álltak elő követelésekkel, és transzparenseik sem voltak, amelyekből kiderült volna, hogy valójában mi a célja a tiltakozásuknak.

 Az ellentüntetés résztvevői szerb zászlókat hoztak magukkal és egyértelművé tették, a Szerb Köztársaságban való tüntetésekre, meg a „megmozdulásoknak a Boszniából a Szerb Köztársaságba való átterjedésére” mondtak nemet.

 A két csoportot csak egy utca és védőfelszerelés nélküli rendőrök választották el egymástól.

 „Nem szeretnénk, ha Bosznia-Hercegovinából a mi Szerb Köztársaságunkba terjedne át a tűz” – mondta el újságíróknak Aleksandar Babić, az ellentüntetők csoportjának vezetője, miközben a mögötte álló, szerb zászlókba burkolózót tömeg Ratko Mladić tábornok nevét skandálta, tudósít a Szerb Köztársaság RTV-je.  

Babić elmondta, hogy a bijeljinaiak a közösségi oldalakon keresztül már háromszor bejelentették egy tüntetés megtartását, az ellentüntetés viszont spontán módon szerveződött azért, hogy megvédjék azt az országot, amelyet – mint fogalmazott – a szerb apák hoztak létre. (Beta, Tanjug)

 A daytoni megállapodás felülvizsgálatát javasolja Stjepan Mesić

 Stjepan Mesić, Horvátország egykori elnöke aggodalmának adott hangot a boszniai események kapcsán, és kijelentette, mindenképpen szükség van a daytoni megállapodás felülvizsgálatára.

 „Megértem azoknak az indítékait, akik a helyzetük miatt az utcákra vonultak. Megértem az úgynevezett politikai elittel szembeni csalódottságukat, és a kétségbeesésüket, amiért a helyzetből való kilábalásnak nem látszik a vége, nem halad sehova. Azonban puszta erőszakkal, fosztogatással, rombolással és gyújtogatással semmit nem lehet elérni” – áll az egykori horvátországi államelnök kabinetje által kiadott közleményben.

 Mesić figyelmeztetett, hogy a tüntetéseknek az erőszakká való átalakulása egy figyelmeztetés arra, hogy valamin gyökeresen változtatni kell, ez a valami pedig Bosznia-Hercegovina úgynevezett daytoni meghatározása.

 „Az a megállapodás, amelyet annak idején mindannyian elfogadtunk azért, mert véget vetett a véres háborúnak, a készítőinek akarata miatt egy akadállyá vált Boszniának egy működő állammá való átalakulása terén” – mutatott rá az egykori horvát államfő. (Beta)

 

(Forrás: vajma.info)