vissza a főoldalra

 

 

 2014.02.14. 

Közös hullámhosszon – 11 éves az Agnus Rádió

Isten dicsőségéért dolgozni jelentheti azt is, hogy bemutatunk egy igényes könyvet vagy filmet, elbeszélgetünk egy művésszel vagy politikussal. Nem kell folyton emlegetni Jézus nevét, hiszen Ő az a szűrő műsorainkban, akin keresztülfolyik a kultúra és a közélet – állítja az egyetlen erdélyi református rádió főszerkesztője. Kiss Gábor a lendületet kapott egyházi rádiózásról és a terjeszkedés korlátairól is beszélt portálunknak.

 Tizenegy évvel ezelőtt sugárzott először adást a kolozsvári Agnus Rádió. Erdély egykor egyetlen magyar nyelvű közösségi rádiója ma is egyedülálló helyet foglal el a határon túli műsorszórásban, az Agnus ugyanis az egyedüli református rádió Erdélyben. Az Agnus Rádió Kolozsvár magyar közössége számára olyan összekötő kapcsot jelent, amely keresztyén értékeket közvetít, őrzi a magyar kultúrát és a közösség mindennapjairól tudósít.

 A kis létszámú munkacsapat és a lelkes önkéntesek célja kezdettől fogva az, hogy betekintést nyújtsanak nemcsak az erdélyi, de a Kárpát-medencei magyar közösségek életébe is. Úgy tűnik, a második évtizedébe lépett médium egyre nagyobbat álmodhat, hiszen ahogy arról korábban beszámoltunk, az Erdélyi Református Egyházkerület kilencévi pereskedés után nemrégiben birtokba vett egy Kolozsvár belvárosában álló ingatlant.

 Az épületet, amely korábban húsfeldolgozó kisüzemnek, még korábban a kommunista politikai rendőrségnek adott helyet, új cél szolgálatába állította az eredeti tulajdonos. Tavasszal ugyanis beköltözhet a Misztótfalusi Kis Miklós nyomda, valamint a nyomtatott, audiovizuális és digitális egyházi médiumok szerkesztőségei – köztük az Agnus Rádióé is. Az erdélyi református sajtóközpont létrehozása szerves része az egyház új médiastratégiájának, amelyet Kató Béla, Erdély 2013-ban beiktatott püspöke ismertetett tavaly februárban. Eszerint az egyháznak meg kell próbálnia elérni templomba nem járó híveit is, méghozzá a kommunikáció széles körben használatos csatornáin keresztül.

 A szűrő

 Az Agnus Rádió eléri a templomba nem járókat is – nyilatkozta portálunknak Kiss Gábor főszerkesztő. – Az idős korosztályt biztosan elérjük – ők azok, akik egészségügyi okokból már nem tudnak kimozdulni, mi viszont a rádión keresztül visszakapcsoljuk őket valamelyest a közösségbe. Nem mintha a rádió helyettesíthetné a közösségi élményt... Azt semmilyen frekvencia nem tudja pótolni, amikor a gyülekezetben átölelnek, megfogják a kezed, megkínálnak egy pohár meleg teával vagy kaláccsal, sőt, még a közös éneklés élményét sem helyettesítheti, bármilyen szépen szóljanak is a zsoltárok.

 Az Agnus Rádió azokat a hallgatókat is eléri, akik eltávolodtak az egyháztól – teszi hozzá.

- Az igényes kulturális, közéleti műsorok szólítják meg őket. Van egy rendszeres visszajelzőnk, aki csak a kulturális műsorok miatt kezdte el a rádiót hallgatni, de nem kapcsol át akkor sem, ha valami mást hall. El szokta mondani, hogy az egyházi műsorokat ugyan nem hallgatja végig, de az áhítatot és a magazinokat igen, mert érdekesek, és mert más szempontból közelítjük meg ugyanazokat a témákat, amelyeket a közszolgálati és a kereskedelmi rádiók. Jézus nevét nem emlegetjük folyton, viszont Ő az a szűrő, akin műsorainkban keresztülfolyik a kultúra és a közélet.

 - Az, hogy vannak az egyháztól eltávolodott hallgatóink is, talán annak köszönhető, hogy nem akarjuk mindenre ráhúzni a vallásos leplet, nem kérdezzük meg mindenről a püspököt, nem szépítjük a valóságot. Isten dicsőségéért dolgozni jelentheti azt is, hogy igényes könyvet vagy filmet mutatunk be, elbeszélgetünk egy íróval, képzőművésszel, fotóssal, politikussal – fejti ki a főszerkesztő.

Az Agnus Rádió hallgatóinak többsége idős, nyugdíjas. A fiatalok általában alkalmi háttérrádiózók: ha a szülők reggelinél, ebédnél az Agnust hallgatják, hozzájuk is eljut az adás.

 - A fiatalok elérésére talán nem is a rádió a legalkalmasabb. Erre való a Facebook vagy más közösségi médiumok, ahol megosztok, kommentálok, lájkolok vagy éppen az okostelefonokra készítek alkalmazásokat. A rádiók Erdélyben inkább a középkorosztályt és az időseket szólítják meg. A mi legaktívabb hallgatóközönségünk a középkorosztály, akik interneten és rádiófrekvencián is követnek minket.

 Az Agnus Rádió 2002-ben kapott engedélyt a földi sugárzásra. Jelenleg Kolozsvár mintegy húsz kilométeres körzetében sugároz műsort a hajnali három és reggel nyolc, valamint a tizenkettő és tizenöt óra közötti idősávokban. A 88,3 MHz-es frekvencián két román nyelvű egyházi csatornával osztozik. Az egész napos rádióra az egyház a jövőben próbál frekvenciát szerezni.

 - Kolozsváron olyan telített az éter, hogy nagyon ritkán hirdetnek meg új frekvenciákat. Amíg Nyugat-Európában a törvények három típusú rádiózást ismernek, addig ez nálunk csak kettőre korlátozódik: közszolgálati és kereskedelmi rádiózásra. Magyarországon már ismerik a harmadik típusú, kisközösségi vagy civil rádiózás fogalmát, ami külön frekvenciapályázatot jelent azoknak a rádióknak, amelyek nem a profitot tartják szem előtt, hanem azt, hogy egy adott közösség szócsöveként funkcionáljanak. Sajnos amíg ez irányba nem változik a román médiatörvény, addig nem sok esélyt látok arra, hogy földi sugárzásunk legyen. Egy már kiosztott frekvenciát megvenni nagyon sok pénz lenne – holott ez lenne az egyetlen megoldás. A másik lehetőség az lenne, ha sikerülne kilobbizni egy huszonnégy órás frekvenciát, ehhez azonban le kellene mondani a mostani nyolcórásról, hiszen az, akinek már van a városban egy frekvenciája, nem igényelhet másodikat is.

 A stúdió tavasszal költözik, hiszen a rádió is az új médiaközpontban kap helyet. Az új műsorok huszonnégy órás internetes sugárzását csak a költözés után indítaná el az Agnus, a megnövekedett műsoridő kitöltése azonban csak a szerkesztőség bővítésével válna lehetségessé – magyarázta Kiss Gábor.

 - Az Erdélyi Református Egyházkerület igazgatótanácsa a tavaszi ülésre dolgozza ki és fogadja majd el a médiaközpont működési tervét. Ettől függően tervezünk mi is. Jelenleg három főállású munkatársunk van, a másik négy kollégánk csak fél-, illetve negyedállásban dolgozik nálunk. Ha nagyon realistán nézem, az új riportokkal és nemcsak ismétlésekkel kibővített egész napos adás – ami mindenképpen meg kell, hogy előzze a frekvencián való sugárzást – nyár elejére várható.

 A foglalkoztatottak számán túl a médiumok közti együttműködés is sokat nyom a latban, ha minél gazdagabb és minél sokszínűbb tartalommal akarják ellátni a közönséget. A Kárpát-medencei Református Rádiótanács munkájának köszönhetően az egyházi szerkesztőségek élénk párbeszédet folytatnak egymással, azon kívül létrehoztak egy heti hét alkalmas, 45 perces közös műsort, a Határtalant.

 - A hasonló, közösen elkészített műsorok számát lehet még bővíteni. Ezen kívül a műsorcsere is gyakori – ebből talán mi tudunk a legkevesebbet élvezni, hiszen a nyolc óra nem sok szabadságot enged számunkra. Így is nagyon tömörnek látom a műsorrácsunkat, néha a saját, terepről hozott anyagaink, interjúink, riportjaink is alig férnek be a rovatok közé. Az egésznapos sugárzás esetén azonban nem kellene azon vacillálnunk, hogy a nagyon jól sikerült riportokból mit vágjunk ki, melyik legyen a „kevésbé értékes" mondat, amit kidobunk belőlük. Persze új rovatokban is gondolkodunk, de előtte szeretnénk felmérni, mit hallgatnának szívesen az emberek.

 Ennek érdekében az Erdélyi Egyházkerület tavaszra felállít egy kommunikációs, illetve pr-irodát is, amely a hallgatói rétegeket külön-külön megszólító felmérést végzi majd. Az új műsoroknak is helyet biztosító huszonnégy órás műsorszórás esetén nagyobb szerephez jutnak a vidéki stúdiók is. A református műsorokat készítő, egyre bővülő erdélyi stúdióhálózatot az Agnus Rádió fogja össze, a szerkesztőség tervei között szerepel az is, hogy a stúdiók munkatársait, valamint önkénteseit szakmailag képezze.

 - A műsorkészítéshez elsőként azok fognak csatlakozni, akik már valamelyik kisebb városban készítenek egyházi műsorokat, de a cél itt is az, hogy létrehozzunk legalább egy-két teljes állást. Így nemcsak heti egy anyag érkezne be, hanem akár napi szinten bekerülhetne a műsorfolyamba kézdivásárhelyi, marosvásárhelyi, sepsiszentgyörgyi anyag. Szeretnénk minden jelentősebb erdélyi régiót lefedni. Ehhez még sokat kell dolgoznunk, a tudósítói hálózatot is meg kell erősítenünk, de talán saját magunkat is jobban kellene szoktatnunk ahhoz, hogy ne csak a kolozsvári eseményeket akarjuk lefedni, hanem a székelyföldi vagy akár a bukaresti események miatt is kézbe vegyük a telefont és rákérdezzünk, mi történt. Ehhez azonban továbbképzésekre, szakmai konferenciákra van szükség.

 Az Agnus Rádió számít a lelkészekre is, akik a marosvásárhelyi rádióba és az Agnus Határtalan című műsorába is küldhetnek saját anyagokat azokról a rendezvényekről, ahová a rádiósok nem jutnak el – tette hozzá Kiss Gábor. Az együttműködést szeretnék kiterjeszteni nemcsak a Marosi, hanem a Görgényi és a Küküllői Egyházmegyére is.

 Közéleti portált terveznek

 A rádióműsorok gyártásán túl a szerkesztőségek közötti együttműködést is gördülékenyebbé tennék Erdélyben. Az első lépést már megtették: a kolozsvári sajtóközpontba költöző egyházkerületi médiumok a közelség révén ugyanis párbeszédet folytathatnak egymással.

 - Szeretnénk megegyezni arról, hogy ami a rádiónak megy, azt megírjuk a kerület honlapjára, annak szerkesztett változatát pedig a havilapba tegyük. A célunk az erőforrások racionalizálása, vagyis hogy egy információért egy ember menjen el, ne három. A közelség azért is tesz jót nekünk, mert így naponta van alkalmunk együtt kávézni, elmondani egymásnak, mi forog a fejünkben, és hogyan lehetne kivitelezni a terveinket.

 Kiss Gábor elmondta, az Erdélyi Egyházkerületben tervezik egy közéleti portál létrehozását is.

- Terveink szerint az új honlap anyagaira az Agnus rádió műsoraira is jellemző jézusi szűrő lenne érvényes. Ezen kívül nem csak azt írnánk le, mi történt, hanem azt is, hogy minderről hogy vélekednek azok, akik ott voltak az eseményen.

Hogy mikor kerülhet sor a hírportál megalapítására, egyelőre nem tudni.

 

Jakus Ágnes

parokia.hu