vissza a főoldalra

 

 

 2014.02.14. 

6,6 Milliárd

Józsa István, az MSZP energiapolitikusa

Józsa István. Én vagyok az első független nukleáris szakértő az országban, 1990-ben alakítottam erre egy céget. Valóban szépen fejlődtünk, a Horn–Kuncze-kormány idején vetettünk, aztán jött az aratás, a következő évben már közel egymilliárd forintos árbevételt realizáltunk. A szakértelmem nem bolsevista trükk. Nincs takargatnivalóm. Összevissza keverik a dolgokat. Mé’ baj az hogy 42 százalékban tulajdonosa vagyok egy cégnek és kinek fáj hogy 2002–2010 között 6600 millió forint értékben kaptam megbízást a Paksi Atomerőműtől? A maradék tulajdon, az 58% meg a társamé. Ő az igazgató, na és? Kinek nem tetszik ez? Egyébként sincs semmi köze a társamnak meg nekem sem a politikához, hát ő csak a fővárosban volt valami képviselő. Én meg csak itt vagyok a Parlamentben. Mi közöm lenne nekem a politikához? Ki meri azt állítani, hogy összefonódás lenne itten az én gazdasági életem meg a mi politikánk között. Milyen gyanú? Rongyos hatezerhatszázmillió ficcs? Mi? Az maguknak sok pénz? Lári-fári vagy Feri.

Eladtuk a céget, mikor már nem mi irányítottuk az ország szekerét. Pedig milyen menő vállalkozás volt! Ne kérdezzék, hogy miért? Pénzért. Meg ugye jöttek azok a körök és üzengettek. Milyen körök, milyen körök? Ne tegyük kérem a hülyét! Ugye vagyunk mi a becsületes bolsevikok, és vannak ugye azok a gyanús körök, akik üzengetnek. A Simicska meg a Nyerges. Naná, hogy ők! Névértéken kellett eladnom a cégem, sokáig lógott nekem a 42 millás követelésem. Szépen le nasi-vasiztuk a témát, de az új tulaj má’ nem tudta működtetni, hogy miért? Hát persze, hogy a Nyerges- meg a Simicska-körök nem engedték tovább vinni ezt a jó kis üzletet a haveromnak sem, akié lett a cégem. Pontosabban cégünk. Mert ez a mi Paksunk. Értve van? Miért éreztem volna aggályosnak, hogy országgyűlési képviselőként százmilliós állami megrendeléseket kapott a cégem? Milyen hülye kérdés ez? Abszolút semmi problémát nem látok.

Milyen összeférhetetlenségről vagy simliről regélnek itten? Bele se folytam a cég ügyeibe. A szakmai életem folytatásaként szakmai tanácsadó voltam a cég budapesti mérnökirodájánál, hetente egyszer-kétszer visszajártam. Büszke vagyok a tudásomra, büszke vagyok a műszaki teljesítményemre. Hat és fél milliárd. Ütős szám, nem? Megpróbálnak lejáratni, de nem fog sikerülni.

Nekem aztán fütyülhetnek hurroghatnak a Házban. 6 ezer hatszázmillió forint. Az maguk szerint sok? Nem sok. Aki ért hozzá, tudja, ez nem sok. Ebben egy lélektani motívum van: behozza az irigység faktort. Öntudatos ember vagyok, nekem ez jár. Ja és nehogy itten bután haljanak meg, én büszke és egyenes vagyok, ezt kijelenthetem úgy a magam, mint a pártom nevében.

Hogy én nem tudom levakarni magamról, hogy azért kaptam állami megrendeléseket, mert bent ültem a Gyurcsány– Bajnai-féle törvényhozásban? Szép is lenne!

Ki mint él, úgy ítél. A Fideszben zajlanak eszerint a dolgok. Ott a Közgép kitapos mindenkit mindenhonnan. De én hiszek a piacgazdaságban és hiszek a versenyben. Ezeket el kell takarítani, erről szólnak a választások. Hogy ne Paksolják ezek itten el az én jó kis jövőmet, ahogy az azonnali kérdések órájában is felolvastam. Azért jönnek ezekkel az aljas módszerekkel, mert nem akarnak eltakarodni. Ragaszkodnak a megszerzett pozícióikhoz.

 

czyla