vissza a főoldalra

 

 

 2014.02.14. 

Basescu: meg kell várni a bíróság ítéletét Tőkés érdemrendjének visszavonásáról

Traian Basescu román államfő kijelentette, nem dönthet a Tőkés Lászlónak adományozott Románia Csillaga érdemrend visszavonásáról mindaddig, amíg az ügy a bíróságon van. Az elnök a kolozsvári városházáról távozóban újságírói kérdésre tért ki az érdemrend ügyére.

 „Egyelőre a jegyzőkönyvet megtámadták a bíróságon. Meg kell várni a bíróság ítéletét" – idézte a Mediafax hírügynökség az államfőt.

 Tőkés László január elején támadta meg a bíróságon azt a jegyzőkönyvet, amelyben az érdemrend becsületbírósága méltatlannak találta a Románia Csillaga kitüntetésre.

 Jogi képviselője az ügyvédek tevékenységét szabályozó törvény megszegésére, a becsületbíróság szabálytalan megválasztására és a testület bizonyos tagjainak összeférhetetlenségére hivatkozva kérte a Bukaresti Táblabíróságtól a becsületbíróság döntésének megsemmisítését. Kincses Előd ügyvéd „a sztálini idők egyik brosúrájához" hasonlította a becsületbíróság határozatának 19 oldalas indoklását.

Tőkés László a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát. Ennek visszavonását Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő kezdeményezte, miután Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi" szerepet Erdély érdekében.

 A kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) tagjaiból és a párthoz közel álló személyiségekből álló becsületbíróság novemberben minősítette méltatlannak Tőkés Lászlót a Románia Csillaga érdemrendre. A testület előterjesztése alapján az államfő bocsáthat ki rendeletet a kitüntetés visszavonásáról.

 A volt temesvári lelkész a népfelkelés 24. évfordulóján Temesvár 1989-es forradalmi felkelőinek adta át a kitüntetést, és kijelentette: ha valaki vissza akarja azt venni, „jöjjön érte Temesvárra".

 

MTI