vissza a főoldalra

 

 

 2014.02.21. 

Először járt magyar küldöttség az orosz katonai levéltárban

Az orosz fél nem zárkózott el az elől, hogy az ’56-os anyagokat is vizsgálhassuk

Oroszországban vizsgálhatják a magyar kutatók a világháborúk magyar vonatkozású eseményeit. Ennek előzménye, hogy először járhatott magyar katonai delegáció az orosz katonai levéltárban. Dr. Töll László ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály főosztályvezetője elmondta: ez a kutatás szakszerűen és reálisan úgy oldható meg, hogy állandó rezidensünk kint él Moszkvában, akinek munkáját a magyar állam finanszírozza.

 Hogyan tudták elérni azt, hogy az orosz illetékesek megengedjék azt, hogy magyarok kutassanak Podolszkban, az Orosz Védelmi Minisztérium Központi Levéltárában?

  Az Orosz Védelmi Minisztérium Központi Levéltárának igazgatója tagja annak a hadisír-gondozó vegyes bizottságnak, ami 2013 tavaszán Magyarországra látogatott. Megkérdeztük tőle, hogy van-e rá mód, hogy fölvegyük az általa vezetett intézménnyel a kapcsolatot, és egy delegáció megtekintse a levéltárat. Igazgató úrnak nem volt ellenvetése, megtörtént a látogatás, ami lehetővé tette, hogy Oroszországban vizsgálhatják majd magyar kutatók a két világháború magyar vonatkozású eseményeit. Az orosz fél tehát nagyon korrekt módon járt el ebben a kérdésben.

 Azt lehet-e tudni, hogy mennyi olyan I. és II. világháborúra vonatkozó iratot őriznek ott, amely kapcsolatba hozható a magyar hadtörténelemmel?

 –Számokat nem tudok mondani; a helyszínen fölsorolták pontosan, hogy milyen anyagokat őriznek, s meg is mutatták azok lelőhelyeit. Az anyagoknak azt a részeit mutatták meg, melyeket egyszer már kijegyzeteltek 1945 után. Tehát pragmatikus, katonai elv alapján dolgoztak: azokat az úgynevezett zsákmány-iratokat tanulmányozták az orosz szakértők, ami által a harcászati tapasztalatokat vizsgálhatták. A szovjet vezetést az érdekelte, hogy a magyar katonai vezetés miként látta a háborút, s milyen módon vívta meg, s ezt az akkor magyarul tudó orosz szakértők kijegyzetelték az utókor és az orosz katonatisztek számára.

 Azt is meg lehet tudni az anyagokból, hogy mi mindent vitt ki az országból a Vörös Hadsereg?

 –Természetesen, de az erre vonatkozó följegyzések nem tesznek ki hatalmas anyagot. Mi is sokkal többre számítottunk. Ez a zsákmány-anyag alapvetően nem változatja meg majd a II. világháborúban harcoló magyar csapatokról a véleményünket. Amit fontosnak tartok, hogy a levéltár vezetősége beleegyezett az orosz anyagok kutatásába is. Tehát azt is megtudhatjuk, hogy a velünk szemben álló szovjet hadsereg tisztjei miként látták a magyar alakulatokat. Ebbe az anyagrészbe sem nézett bele ezidáig hivatalosan egy magyar kutató sem.

 Milyen fontos kérdésekre szeretnék megkapni a választ?

 –A kutatók többsége bizonyára nagyon kíváncsi arra, hogy miként látta az orosz fél a csaták lefolyását, de bennünket, tehát a HM Kegyeleti Főosztályát, egyértelműen a veszteségek pontosítása érdekel. A történészek számára lényeges lehet, hogy az orosz fél hogyan értékelte a magyar katonák teljesítményét. Tehát ezzel is jobban rálátnánk a 2. magyar hadsereg sorsára és lehetőségeire.

 Az 1956-os forradalomra vonatkozó anyagokba is be lehetett tekinteni?

 –Az orosz fél nem zárkózott el az elől, hogy az ’56-os anyagokat is vizsgálhassuk, sőt ki is fejtették, hogy a titkosítás jelentős részét már föl is oldották. Így a forradalomra vonatkozó azon anyagokat tudjuk megtekinteni, amelyek érintették az akkori szovjet hadsereget. Föl kell hívni a kedves olvasók figyelmét arra, hogy az orosz katonai levéltár nem azonos a belbiztonsági szervek levéltárával. Tehát itt csak azokat az anyagokat találjuk meg, melyek konkrétan az akkori Vörös Hadsereg működésére vonatkoznak, így a belügyi alakulatok tevékenységeiről ezekből az iratokból nem kapunk információkat.

 Így az sem derülhet ki, hogy kiket szerveztek be az oroszok a magyarok közül a saját kémhálózatukba?

 –Ennek a levéltárnak az anyagából ez nem tudható meg. Az itt őrzött dokumentumok a hadászati és harcászati kérdésekre, és azok háttereire adhatnak választ. Így ezek az anyagok a tudományos kutatókat elégíthetik ki, s nyilvánvaló, hogy ebből a kapcsolatból elsősorban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum levéltárának lesz a legnagyobb haszna. Nagyon reménykedem benne, hogy a veszteséglisták pedig hozzájárulnak a magyar hadifoglyok sorsának föltárásához.

 A lehetőség adott, viszont kérdés, hogy van-e a kutatáshoz megfelelő számú apparátus, melynek tagjai jól felkészültek a hadtörténeti területen, és jól ismerik az orosz nyelvet?

 –Ez a kutatás úgy oldható meg, hogy egy állandó rezidens kint él Moszkvában, s a munkáját a magyar állam finanszírozza. Természetesen évente tízmilliós nagyságú egy ilyen állandó kutató tartása, és főleg a személyes kiadásokat kell kifizetni, hiszen Moszkva elég drága város. A különböző és szigorú követelmények alapján kiválasztott személy pedig földolgozza az orosz levéltárban található anyagokat, és azt publikálásra előkészíti. Némely egyéb kutatást egy-egy fontos kérdésben lehet történészeknek folytatniuk, de az vezet eredményre, ha egy rezidensünk kint él és állandó kutatóként dolgozik. Van erre példa, hiszen a bécsi katonai levéltárban két fős delegátus kutatja folyamatosan a magyar anyagokat.

 A magyarokon kívül milyen nemzetiségűek kutathatnak még ebben az orosz katonai levéltárban?

 –Az orosz fél jelezte, hogy érkeznek írásbeli megkeresések, sőt az USA-ból is megjelennek kutatók náluk. Általános jelenség, hogy az orosz levéltárakban feloldják a titkosítást, s ha az ő anyagukat publikálják, az az ő hírnevüket és tudományos kapcsolataikat is erősíti. Hiszen már nincs értelme a II. világháború hadműveletei részeire vonatkozó anyagokat titkosítani. Így az orosz fél érdeke is, hogy ezek a dokumentumok megjelenjenek a nemzetközi tudományos publikációkban.

 

Medveczky Attila