vissza a főoldalra

 

 

 2014.02.21. 

Fesztiválsiker a csabai Lear király Zittauban

A 3LänderSpiel fesztivál német, cseh és lengyel közönsége nyolc és fél percig tartó tapssal jutalmazta a fesztivált záró - díszvendégként meghívott - magyar vendégjátékot. A Gerhardt Hauptmann Theater aulájában hajnalba nyúló szakmai beszélgetésen elemezték az alkalomra idelátogató művészek a látottakat.

A csabai előadás tempója és vizualitása komolyan megragadta a 3LänderSpiel fesztivál közönségét és a nézőtéren helyet foglaló színházi szakembereket egyaránt. A visszajelzésekben nem fukarkodtak a dicsérő szavakkal azok a rendezők és színházigazgatók, akik még befértek a terembe. A közönség egy hányada már a délutáni közönségtalálkozón megismerkedhettek az előadás létrehozásának központi elemivel és filozófiájával. Fekete Péter, a csabai színházigazgató a fesztivált szervező dramaturgok társágában kalauzolta a német nézőket az előadás rejtelmei közé folyékony németséggel. A kifejezetten szakmai elemzést is vastaps zárta, bíztató felvezetésként az esti előadáshoz.

Feszes, pergő előadást láthatott a publikum, pedig a békéscsabainál másfélszer nagyobb forgószínpad nem kedvezett az alkotóknak, de a viharsarki alkotógárda jól alkalmazkodott a feltételekhez. Az előadás végén fáradtan, de boldogan hajolhatott meg a színészgárda a több nemzetiségű közönség előtt. Az előadást követő szakmai beszélgetésen a jelen lévő cseh színházi szakmai csoport az elmúlt évek egyik legszignifikánsabb előadásának nevezte a látott Lear királyt. A hatalom elfogyása, a lenullázódás és a küzdelem témakörei foglalkoztatták legjobban a lengyel rendezőket, akik között akadt, aki aznap délben még 300 kilométerre próbált Zittautól, de fontosnak tartotta eljönni és megnézni a fesztiválzáró előadást. A szakmai vitában a házigazda igazgató Kraus Arauner kiemelte, hogy Chris Rolls, a fiatal angol rendező láthatóan rajtahagyta kéznyomatát a shakespeare-i művön és elismerően szólt a csabai színház nyitottságáról is a külföldi szakemberek integrálásában.

Fekete Péter zárszavában elmondta, mivel Békéscsaba - Zittauhoz hasonlóan - határ menti település nagyon fontos számára, hogy a magyar mellett a környező országok színházművészetéből is tanuljanak. A jövőben ezért nem zárta ki, hogy megpróbálkoznak a román és szerb műhelyek meghívásával egy helyi fesztivált szervezni, amihez nagy segítséget nyújthatnak a 3LänderSpiel fesztiválon szerzett tapasztalatok is.

 

(jokaiszinhaz.hu)