vissza a főoldalra

 

 

 2014.02.26. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 9.száma!

A tartalomból:

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja (címoldalon)

Különleges figyelem övezi a hitleri bűntetteket, és teljes joggal. De honnan a kommunista bűntettekről szóló vallomásoknak ez a bágyadt visszhangja? Miért a politikusok eme zavart csöndje? És főleg miért ez a „tudományos” csönd a kommunista katasztrófáról, amely négy földrészen nyolcvan év alatt az emberiségnek körülbelül egyharmadát érintette? Nők, gyerekek férfiak tömeges legyilkolása mellett rendszere válogatta, hol milyen gyakorlat járta a leginkább, a kivégzés mely formája: agyonlövés, akasztás, vízbe fojtás, agyonverés, bizonyos esetekben harci gáz, mérgezés vagy autóbaleset útján, halálra éheztetés – éhínség szándékos előidézése. Deportáláskor, gyalogmenetben, marhavagonban való szállítás közben, kényszermunkahelyen (kimerültség, betegség, éhezés, megfagyás miatt) egyaránt bekövetkezett a halál.

 In memoriam Csurka István

MAGYAR ABSZURDITÁSOK (2.oldal)

1984

Budán lakom, a hegyvidéknek is nevezett tizenkettedik kerületben, tehát az egyik legmagasabb életszínvonalú és elitlakosságú kerületben. A külvárosokban, Angyalföldön vagy az átépítésre és letarolásra érett régi pesti kerületekben, ahol a szegény emberek laknak, a munkásság, vagy ahol az új alvóvárosok vannak, a helyzet még rosszabb. Ott az elesettség, az őrjöngés, a delírium már tömegesebb. A jelenség nem új keletű, az egykor oly tartalmasan és termékenyen színes életű város, amelyik arra a torz csodára is képes volt, hogy duhaj éjszakáiban forradalmas gondolatot, szellemi hatóerőt gerjesszen, ahol a bor és a szabadságeszmények vadházassága természetes frigynek, szinte Isten előtt kötöttnek számított, ahol ebből a házasságból sok zseniális gyermek és majdani mártír származott, Budapest, a főváros, a hatvanas évek végére és a hetvenes évek elejére annyira elszürkült, mint egy Csehov megrajzolta délorosz kisváros, amelyikből elvezényelték a garnizont.

 Új ipari centrum jöhet létre Kecskemét és Szolnok együttműködésével

A meghatározó gazdasági szereplők két év alatt 6 ezer új munkahelyet hoztak létre (4.oldal)

A 2014–2020-as európai uniós költségvetési ciklusban 13,2 milliárd forinthoz jut Kecskemét, amit városfejlesztési célokra lehet felhasználni. Eredményes uniós pályázat tette lehetővé a helyi tömegközlekedés fejlesztését: 2014 tavaszától hibridhajtású autóbuszok szállítják az utasokat, illetve elkezdődik az új autóbusztelephely építése. Dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere, országgyűlési képviselő, képviselőjelölt elmondta: céljuk Szolnok és Kecskemét, illetve várostérségeinek fejlesztési összehangolása, az egymást erősítő hatások kiaknázása.

 Na, most szakad meg rögtön a szívem

Tamás Gáspár Miklós mint védőszent (4.oldal)

Miután lassan két évtizeden át tanúi lehettünk és lehetünk mindmáig annak az aljas kampánynak, melynek során Orbán Viktor és családtagjainak származására, külsejére vonatkozó elfogadhatatlan gyalázkodások adták a legfőbb kielégülést a nemzetellenes sajtó számos firkászának, TGM felszólal. Hagyjátok békén Ráhelt – írja. Fontosnak tartanám, hogy a baloldal (...) módszertanában, stratégiájában, modorában tartson ki az egyenlő méltóság elve mellett, amelyen mind az emberi jogok liberális, mind a társadalmi igazságosság és egyenlőség szociáldemokrata gondolata nyugszik. S ha erre a jelenlegi magyarországi balközép politikusai nem nagyon képesek, akkor az a minimum, hogy a szociálliberális irányzatú lapok szerkesztőségeiben dolgozó haladó értelmiségiek tartsák tiszteletben a történelmi baloldal – mármint a demokratikus baloldal – hagyományos, azonosságalakító alapelveit, lényegi beállítottságát. Evvel nem fér össze, hogy a legrégebbi, folyamatosan megjelenő magyar újság, a nagy hagyományú Népszava – akár csak pár sorban a „kis színeseket” közlő leghátsó oldalán – arról tájékoztassa olvasóit, hogy a miniszterelnök lányát, Orbán Ráhelt látták, amint (fülhallgató, azaz a „headset” használata nélkül) mobiltelefonált gépkocsijának volánja mögül, vezetés közben, ami (ha jól értem) szabálytalanság. A Népszava azt is kiemeli, hogy Orbán Ráhel a miniszterelnök úgynevezett évértékelő beszédét készült meghallgatni, a helyszínre sietett. Álnok ének ez kedves TGM. Amellett nem tudok eltekinteni a tettenérhető történelemhamisítási szándéktól sem, hogy valamiféle létező, vagy létezett demokratikus baloldalról meg a nevezett sajtótermékről úgy beszél, mintha valaha is kitartott volna az emberi jogok, a társadalmi igazságosság, és az egyenlő méltóság elve mellett.

 Közös összefogással sok fejlesztést értünk el az utóbbi években

A pacsai Zalai Baromfifeldolgozó a mi munkánk eredményeképpen nyitotta ki újra kapuit (5.oldal)

Vígh László országgyűlési képviselő a zalaegerszegi központú, Zala megyei 1. számú választókerületben indul az áprilisi országgyűlési választásokon a FIDESZ–KDNP jelöltjeként. Képviselő úr 2010-ben a megye 5-ös számú választókerületében szerzett mandátumot. Képviselő úr elmondta: a baloldal azt akarja elhitetni a választókerület lakosságával, hogy a fideszes városvezetés alatt Zalaegerszegen csak leépülés történt. S nekünk ezt minden fórumon cáfolni kell, s felmutatni az eredményeket.

 Egy papokat becsmérlő Bajnai-hősnő

Nagy-Korsa Judit villámkarrierje (6.oldal)

Nagy-Korsa hiányolja a papok (valójában a hitoktatók) alkalmassági vizsgáját. Bátran elárulhatjuk neki: igen, van alkalmassági vizsga – az egyházi jog részletesen szabályozza mind a hitoktatók, mind a papnövendékek képzésének és pályára bocsátásának feltételeit. A kánon vonatkozó pontos paragrafusainak és jogi fordulatainak ismertetésére itt most nincs hely, ugyanis több tucat ilyen előírás létezik. Tömören miről van szó? Az Együtt–PM politikusa ország-világ előtt becsmérlő véleményt nyilvánított egy olyan témáról, amiről fogalma sincs, és még csak utána sem nézett. Tájékozatlanul és felkészületlenül lépett az emberek elé, mégis magabiztosan és indulatosan. Ez lenne az a híres, felsőbbrendű liberális szakmaiság? Így szándékoznak hatalomra kerülni? S netán feltételezhető, hogy Nagy- Korsa annak idején a közszolgálati munkáját is ezzel a hozzáállással végezte? Hősnőnk nem tudja, milyen az egyház – de azért gyűlöli. Ez korántsem meglepő: a baloldali politikusok jelentős része zsigeri alapon gyűlöli a vallást, különösen a történelmi egyházakat, pláne a katolikusokat.

 Az áfacsökkentés miatt kevesebbet kell fizetnie a feldolgozó vállalkozásoknak

Csak akkor leszünk versenyelőnyben, illetőleg partnerei a külföldi vállalkozóknak, ha azonos költségszinttel és profiteredménnyel tudjuk a vállalkozásunkat vezetni (7.oldal)

A minőségi váltás, a minőségi változás éve lesz az idei a sertéságazatban, amit több meghatározó lépés is ösztönöz. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár elmondta: a 22 százelékpontos áfacsökkentés a sertés termékpályán tapasztalható áfacsalások és számla nélküli értékesítés visszaszorítása érdekében történt. Az áfakulcs mérséklésével várhatóan a külföldről behozott élősertés, félsertés vagy egyéb sertés termék mennyisége és aránya is csökken a jövőben.

 Fontos állomás a Benes-dekrétumok jogrendben élése ellen

Szlovák származású néppárti politikus nem támogatott bennünket (8.oldal)

Interjú Bagó Zoltán néppárti EP-képviselővel.

Az Európai Parlament (EP) Jogi Bizottsága február 11-én elfogadott szakvéleményében megállapította: a Benes-dekrétumok rendelkezései a mai napig a szlovák jogrend részét képezik, ezért további vizsgálatukra van szükség. Ez az első uniós szintű jogi dokumentum, amely mindezt kimondja.

 A szigorú büntetőpolitikán, így a három csapás rendszerén sem változtatunk

A kormánynak megalakulása óta célja a szigorú és tettarányos büntetőpolitika kialakítása (9.oldal)

Székely László ombudsman szerint több ok miatt is aggályos, sőt alaptörvényellenes a három csapás törvény. Szerkesztőségünk vendége Dr. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, aki szerint a törvény teljesen összefér más alkotmányos elvekkel.

 Több pénzt (9.oldal)

Valahogy engem nem hagy nyugodni, ami 2002-ben megesett. Még élénken emlékszem az egész országot beborító emeszpés plakátokra, melyekről a „több pénzt” kezdetű szöveg ordított nagy betűvel, s alatta már mellékesnek tűnt, hogy ki mindenkinek ígértek: az embereknek, vagy az önkormányzatoknak. Ez a nihilista politikai termelőszövetkezet, mindegy mit ígér, itt többet nem nyerhet, állították többen, még 2002 elején is. A jósnak a fejére fósnak, mondják Színérváralján, talán nem alaptalanul, mert ezután következett a piszkos nyolc év. Az MSZP–SZDSZ-es ellenzék, ez a valóban nihilista politikai termelőszövetkezet azonban tudta mitől döglik a légy. Úgy kalkulált, hogy az 1994 és 98 közötti, országrontó ciklusának kártételeit részben elfelejtették az egyszerűbb gondolkodásúak, a Tocsikolás bírósági szakban van, a gazdasági rémtettekhez, pedig mint a piacgazdaság velejárójához, hozzászoktak az emberek. Azt kommunikálta, hogy Csurka István és mindenki, aki átlát a szitán, nos ők a valódi veszély.

 A színház élményforrás, és a közönség élményre vágyik

Az operett nem poros műfaj, hanem nagyon is élő, ma is élvezhető (10.oldal)

Egri József táncos-komikus, operett- és musical énekes: Sajnálattal jelentem ki, hogy külföldön a magyar operettet sokkal jobban kedvelik, mint idehaza. Nem nézik le ezt a műfajt, hanem szeretik, elismerik. 2005-ben több mint egy hónapos amerikai turnén vettünk részt Szász Katival, és mindenütt nagy sikert arattunk. Nem csak mi, hanem a magyar operett! Sokat járunk Felvidékre, Németországba is, és örülnek annak, hogy nívós műsorokkal szórakoztatjuk őket.

 Elkezdődött a táncházmozgalom Kárpátalján

Hat kárpátaljai érték került be a Külhoni Magyar Értéktárba (12.oldal)

Kovácsné Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnöke: 2011 őszén Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke Kárpátalján járt, és az ő ösztönzésére kapcsolódtunk be a népfőiskolai mozgalomba, s megalakítottuk egyesületünket. 2012 januárjában sikerült Ukrajnában akkreditálni magunkat, így jelenleg hivatalos jogi személyként tevékenykedünk. Mint egyesület nem egy adott település kulturális motorja vagyunk, hanem Kárpátalja magyarok által lakott térségére terjesztjük ki tevékenységünket. Kárpátalján nagyon jól kiépített a magyar oktatási hálózat, a politikai érdekképviseletünk is működik, így a mi feladatunk a hagyományaink megélésének elősegítése, az értékgyűjtés és az értékek átadása.

 Autonómia-hitegetés RMDSZ-módra (13.oldal)

Az RMDSZ 2013. évi májusi kongresszusán úgy döntött, hogy törvénytervezetet nyújt be a bukaresti parlamentben a Székelyföld területi autonómiájáról. Papp Előd, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, székelyföldi régióelnöke elmondta: a székelyek nagy menetelése is megmutatta, milyen nagy az autonómiára a társadalmi igény. Naivan azt gondoltuk, megérti az RMDSZ vezetősége az idők szavát, és megteszi a szükséges lépéseket.

 Mi ez a zsigeri Pintér ellenesség? (14.oldal)

Történt, hogy a Belügyminisztérium 2014. február 20-án, díjátadási ünnepséget rendezett. Mint húsz éve minden évben, immár hagyományosnak mondható módon, melynek során a Világ Igaza magyar kitüntetettjeit Bátorságért érdemjelben részesíti. A Világ Igaza kitüntetésre a Jad Vasem Intézet teszi meg a jelöléseket. A költségeket mi álljuk. Az egyik díjátadó Magyarország Belügyminisztere Pintér Sándor, a másik Ilan Mor a Magyarországon állomásozó izraeli nagykövet. Szinte egybehangzóan elmondják, azok előtt tisztelegnek, akik nem maradtak közönyösű szemlélők, nem fordították el a fejüket, hanem készek voltak a szabadságukat, életüket kockára tenni, hogy magyar zsidókat mentsenek meg. Pintér Sándor beszédében külön kiemeli, hogy a kormány mennyire fontosnak tartja az emlékezést a holokauszt áldozataira, s ezért a magyar zsidóság deportálásának 70. évfordulója alkalmából 2014-et holokausztemlékévvé nyilvánította, a programok megszervezésére, lebonyolítására pedig emlékbizottságot hozott létre, s ezt ugyan Pintér nem mondja, de én fontosnak tartom megjegyezni, hogy csak erre az évfordulóra, hogy az egyebekről szó se essék, nem keveset áldozott és áldoz Magyarország és kormánya. Itt és most még azt is fontosnak tartom kijelenteni, hogy távol áll tőlem Pintér Sándor védelmében fellépni, tudniillik nincs szüksége rá, ha arra kerül a sor megvédi ő magamagát. Amiért szólok, az egy kényes helyzetben elkövetett provokáció. Zajlik az ünnepség, mikor a kitüntetésre összesereglett, fehér rózsát viselő résztvevők közé bevágtak egy sáros, ronda, fekete bazaltkövet. Az elkövető az egyik kitüntetettnek, néhai Fekete Nagy Bélának a kívül-belül szőrös fejű fia. (A felbújtókról is van elképzelésem.) A jó előre megfontolt szándékkal papírra vetett posvány tartalmú irományát kezdte felolvasni, nyilvánvaló gyűlöletkeltési szándékkal, mintha lenne rá magyarázat, hogy a minisztertől miért nem veszi át az elismerést.

 E könyvben megelevenednek a tömegsírban nyugvó arcok

(Rencsényi Hajnal Elvira: Arcok a tömegsírból) (15.oldal)

Február 11-én, a Polgárok Házában mutatták be Rencsényi Hajnal Elvira: Arcok a tömegsírból című könyvét. A vajdasági Szabad Hét Nap újságírónője nem regényt, absztrakt történetet írt a vérengzéstől – ahogy Matuska úr megfogalmazta –, hanem elejétől végéig dokumentumot. Az írónő elmondta: személyes élményem – hála az Égnek – nem volt, de édesapám nagyon sokat mesélt nekem a délvidéki vérengzésekről, hiszen a szerbiai történelemkönyvekben nem írták meg az igazságot. Eltelt néhány évtized, és Matuska Márton munkásságát is figyelemmel kísérve a ’90-es évek végétől néztem utána az írásos dokumentumoknak. Mint újságírót, az emberi sorsok, az emberi tragédiák vonzottak a legjobban, ezek állnak közel a szívemhez. Amikor az egyik riportalanyom elmondta, hogy édesapját 1944-ben kivégezték, komolyabban felvetődött bennem, hogy fölkeressem a legközelebbi hozzátartozókat – a gyermekeket, unokákat. A hozzátartozók elmondását igaznak vélem, nincs jogom kételkedni abban, hogy azok nem lennének valódiak. Nagyon sokan eddig féltek erről beszélni. A hozzátartozók úgy érezték, végre valaki tőlük is megkérdezi azt, hogyan történtek akkor a mészárlások. Visszaemlékeznek az áldozatok utolsó gondolataira, mozdulatsoraira. Ez adja az igazi emberi értékét a könyvnek. Az is eszembe jutott a könyv megírása közben, hogy a ’90-es években a délvidéki magyarok közül nagyon sokat elhurcoltak a frontra „golyófogónak”. Így hasonló félelmet akkor is átéltünk. Visszatérve a könyvre; akik abban megszólaltak mind megbélyegzettek voltak, háborús bűnösök hozzátartozóiként kezelték őket. Megkülönböztették őket az iskolákban, a munkahelyeken. S hogy eljutunk-e a megbékéléshez? Nem hiszem. Attól tartok, hogy a feledésig viszont eljuthatunk. Ha nem jönnek utánunk olyan újságírók, kutatók, akik az áldozatokról írnak, mesélnek, akkor feledésbe merül minden, ami 70 évvel ezelőtt történt. A szerbek részéről semmilyen akarat nem mutatkozik arra, hogy ezeket a vérengzéseket kivizsgálják. A délvidéki magyarok pedig sajnos eléggé értetlenek a saját történelmükkel szemben. Amikor Délvidéken erről a könyvről beszélek, akkor többen azt mondják: több évtized is elmúlt azóta, minek a múltat bolygatni? Ez a legszörnyűbb.

 Csorja Gergely: Mi a mém van? (19.oldal)

A médiaháború eredményeként a legnagyobb befolyású földfelszíni tévécsatornák az RTL és a TV2 lettek. Ezzel eldőlt, hogy az egyszerű, az Egyesült Államokban és Angliában kialakult, majd a német nyelvterületen tovább silányított téma- és formaválasztás uralkodik el a magyar közéletben, mely mára lényegében kizárólagossá vált. Közben felnőtt egy generáció, mely már számítógép előtt szocializálódott, mely az interneten keresztül hozzáfért egy piktogramvilághoz, ahol a legbonyolultabb szociológiai, jogelméleti vagy ismeretelméleti kérdés is elintézhető egy háromábrás kivonattal. Ahol regényeket lehet elolvasni tömörítve, ahol rövid pár mondatban fel lehet vázolni a nyugati civilizáció lényegét. Ez a világ hatott a tudományos életre, sőt akár meg is fordíthatjuk az okot és az okozatot. Az intézményesülés okán tudományosnak nevezett élet félresiklásából nőtt ki ez a világ.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu