vissza a főoldalra

 

 

 2014.02.21. 

Közös fellépés a hazai akácméz védelme érdekében

Egyesületünk a magyar akácmézet hungarikummá kívánja nyilvánítatni

Akác-koalíció alakult az akácerdők és akácméz védelmére és elismertetésére több agrár- és erdészeti szakmai szervezet részvételével. A kezdeményezés célja az akác és a hozzá kapcsolódó tevékenységek, különösen a méhészet védelme az egyre szaporodó támadásokkal és korlátozási szándékokkal szemben.

 Miért volt szükség az Akác-koalíció létrehozására?– kérdezem Dr. Mészáros Lászlót, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökét.

 –Az Akác-koalíció létrejöttét Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő kezdeményezte. Egyesületünk az elsők között csatlakozott ehhez a felhíváshoz! Képviselő úr felé jeleztem, hogy számunkra nagyon fontos méhlegelő területről van szó, hiszen 454 ezer hektárnyi a hazai akácerdők összterülete, és nagyon komoly termelési, gazdasági, pénzügyi adatokkal alátámasztottam azt, hogy a magyar méhészeti szakágazat kimondottan a magyar akáclegelő területekre alapozottan elsőként szeretne ebben a koalícióban részt venni.

 Mi a gondjuk az EU döntéshozóinak az akáccal, hogy egyesek a betiltását követelik?

 –A brüsszeli döntéshozók azt hangsúlyozzák, amit mi is nagyon jól tudunk, hogy az akác nem őshonos fafaj Magyarországon.  Erre az a válaszom, hogy a Duna-Tisza-közén, a homokhátsági részen, a Dunántúl egyes területein – a magánerdő gazdálkodók érdekeit is figyelembe véve – nagyon életképes fafaj ellen indult el a támadás. Ha valamennyi nem őshonos nővényünket száműznénk az országból, rendkívüli károkat okoznánk az emberek élelmiszer és az állatállomány takarmány ellátásában.

 Környezetvédők szerint az akác rontja az őshonos növényzetet, távozásra késztet sok erdőlakó állatot, csökkenti a biológiai sokszínűséget, és őshonos fajokkal teli területekről való visszaszorítása jelentős rehabilitációs költséget okoz a nemzeti parkok számára. Mi erről a véleménye?

 –Támogatjuk azt, hogy az erdőterületek egyensúlyát megtartva profitorientált erdőgazdálkodást folytassanak Magyarországon, és éppen ezért hangsúlyozom, hogyha az akácot kiírtjuk hazánkban, annak nagyon komoly gazdasági és környezetvédelmi következményei lesznek. Köztudott, hogy 2004-től a méhészeti szakágazatba nagyon jelentős EU-s támogatás érkezik. Milliárdos összegeket kap a magyar méhészet a hazai költségvetésből. 20.410 méhész dolgozik jelenleg Magyarországon, s ez körülbelül 80 ezer fő megélhetését jelenti, ha a családok átlaglétszámát vesszük figyelembe. S akkor még nem beszéltem méhészek munkáját segítő eszközgyártókról, kiszerelőkről, fogalmazókról, exportőrökről. Tehát nagyon sok ember, a vidéki emberek megélhetése, munkahelye kerül veszélybe, ha bármilyen érdekből vagy jogcímek alapján ágazatunkat támadás éri. Azt tudjuk, hogy a környezetvédelmi területeken az akácot visszaszorítják, amivel nem értünk egyet, és ez ügyben is meg szeretnénk tenni a szükséges lépéseket. A  Natura 2000-es területeken, ami az ország területének 21 %-a, a kivágott akácosok helyébe nem lehet újat telepíteni.  Viszont nem hisszük, hogy az a jó megoldás, ha hazánk egész területéből arborétumot hoznának létre. Okos, értelmes, gazdasági számításokkal alátámasztott érvekkel, és mindenki érdekét figyelembe véve, remélem, megszületik a kompromisszum a felek között.

 A magyar méztermelés bevételeinek hányad része származik az akácméz értékesítéséből?

 –Nagyon fontos kérdést tett föl, hiszen a családi gazdálkodások, az őstermelők számára az akácméz jelenti a legfontosabb bevételt. Magyarországon évente mintegy 25 ezer tonna mézet termelnek. E mennyiség 40-60%-a – esetünkben időjárási és egyéb tényezőktől is függ ez az arány – , 12 500-13 000 tonna az akácméz. 2013 nem volt számunkra nagyon kedvező esztendő az akáclegelő területeket figyelembe véve, így ha 10 ezer tonnával számolunk, és az átlagos felvásárlói árral, akkor 12 milliárd forintos bevételről beszélhetünk. Tehát a profitot az akác hozza az ágazat számára, aminek egyik oka, hogy akácvirágzásra termelőképes, arra kondicionált méhcsaládokkal tudunk dolgozni és a kedvező földrajzi, időjárási feltételekre tekintettel a vándorméhészek egymást követően két helyen is termelhetnek akácmézet. A magyar akácméz kimagasló minőségére tekintettel  szívesen fogyasztják Németországban, Olaszországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban, aminek nagyon örülünk, s szeretnénk ezt az egyedi pozíciónkat megőrizni.

 Amennyiben az akácmézet hungarikummá minősítenék, akkor nagyobb esély lenne arra, hogy elhárítsák a támadásokat?

 – Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület mind a magyar akácmézet, mind a vaddohány mézet és a zselici hársmézet hungarikummá kívánja nyilvánítatni, és az ehhez szükséges feladatokat el is kezdtük már. Január 30-án küldtem el Glattfelder Béla képviselő úrhoz azt az anyagot, ami ugyanezt a kérést tartalmazza. Azzal, hogy az akácmézet hungarikummá nyilvánítják,még nem biztos, hogy elhárítunk minden eddig felsorolt veszélyt.

 Az országban megtermelt összes mézmennyiség mintegy 80 százalékát exportálják. Mindebből arra is következtethetünk, hogy idehaza elég kevés mézet fogyasztanak?

 –Amíg méhészeti nagyhatalom vagyunk, addig a mézfogyasztásról mindezt nem lehet elmondani. Ezért is lényeges az erősebb marketingtevékenység, és a hungarikummá nyilvánítása a felsorolt fajtamézeknek. A belső kereslet erősítése érdekében a méz kiszereléséhez termelői mézesüveget forgalmazunk a méhészek részére. OMME termelői zárszalaggal láthatja el a méhész az üveget, rendszeres mézvizsgálatot végzünk, mindezek a tudatos fogyasztó számára garanciát jelentenek. A helyi őstermelő pedig, aki ismeri az adott térségben lakók anyagi helyzetét, ahhoz igazodva kínálja portékáját.

 Arról még nem is beszéltünk, hogy az akácméznek gyógyító hatása is van…

 –Minden hazai mézben nagyon sok vitamin, enzim, ásványi anyag, a virágok nektárjából nyert egyszerű cukrok találhatók, s ezekre szervezetünknek nagy szüksége van. A mézek kiváló fertőtlenítő hatással, a fajtamézek külön-külön gyógyhatással bírnak. A méznek dehidratáló hatása van, így a kóros baktériumok sejtjeiből elvonja a vizet, így életképtelenné teszi azokat, s immunrendszerünket erősíti.

 

Medveczky Attila