vissza a főoldalra

 

 

 2014.02.21. 

Segítette a gazdasági növekedést a munkahelyvédelmi akció

A foglalkoztatottak száma 20 éves csúcson van; ma több mint 4 millióan élnek munkából

2013. februárjában indult el a munkahelyvédelmi akció, melynek fő célja a munkahelyek megőrzése és a gazdasági növekedés volt. Pankucsi Zoltánnal, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkárával az azóta eltelt egy esztendőt értékeljük, hogy beváltotta-e ez a kezdeményezés a hozzá fűződő reményeket.

 Egy évvel ezelőtt miért döntöttek úgy, hogy a munkahelyek megvédése és teremtése érdekében hatékony adópolitikai eszközökhöz nyúlnak?

 –Lényeges, hogy a kormányzat minden szektora együttműködjön a munkahelyek megvédése és újak teremtése érdekében. Nagyon sok gazdaságpolitikai eszköz áll rendelkezésre a cél eléréséhez, így például az adópolitika is. Nekünk azt kellett kidolgoznunk, hogy az adópolitika eszközével is segítsük a munkahelyek megőrzését és az újak létrejöttét. Úgy gondoljuk, hogyha sikerül közérthető és valódi adóelőnyt biztosító intézkedéseket  hoznunk, akkor az népszerű lesz a munkáltatói oldalon. Így érdemi előnyhöz jutnak, és több embert foglalkoztatnak.

 2014-ig mennyien választották a két új szabadon választott adónemet: a kisadózó vállalkozások tételes adóját, és a kisvállalati adót?

 –A két új adónemet összesen 85-86 ezer vállalkozás választotta.  A vállalkozók körében a legnagyobb a sikere a kata-nak volt . Nyugodtan kijelenthető, hogy a kata Európa egyik legegyszerűbb adózási fajtája. Tételes adóról van szó: havonta 50 ezer forintot  kell a munkaadónak befizetnie, függetlenül attól, hogy miként alakultak a vállalkozás egyéb paraméterei. A; ha összehasonlítjuk a katat a  hagyományos, klasszikus adókkal, akkor láthatjuk, hogy jóval kedvezőbbek a feltételek. A kivánál van még teendőnk, bár megjegyzem, hogy ez egy új adónem, a tanulási folyamatnak is le kell zajlania. A könyvelőknek, az adott cégek ügyvitelével foglalkozóknak jobban meg kell ismerniük ennek az adónemnek az előnyeit. Olyan új adóról van szó, mely alapvetően a pénzforgalmat adóztatja meg. Bízunk abban, hogy az első év tapasztalatai alapján 2014-ben jóval több vállalkozás választja a kivát. A kata főleg a legkisebb, míg a kiva a közepes vállalkozásoknak jelenthet előrelépést. Arról is szólni kell, hogy a két új adó kivált egy sor hagyományos adónemet. Aki a katát választja, annak nem kell külön társasági adót, személyi jövedelmi adót, szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetnie. Mivel a kata szinte semmi adminisztrációval nem jár , így képes megteremteni azt a típusú üzletmeneti lehetőséget, ami joggal várnak el a legkisebb vállalkozások a kormányzattól. A vállalkozásoknak csak a saját szakmájukkal kell törődniük, nem kell számvitellel, és egyéb adminisztrációs munkával foglalkozniuk. Annyira egyszerű lett ez az adónem, hogy gyakorlatilag bevételi nyilvántartást sem kell minden esetben vezetniük a vállalkozóknak; ha megőrzik a kibocsátott számlákat, már azzal is eleget tehetnek nyilvántartási kötelezettségüknek. A kivánál a korábbiakhoz képest annyiban koncepcionálisan új a változás, hogy nem a számviteli, hanem a pénzforgalmi eredményből indul el az adó kiszámítása. Tehát az adott cégnek azt kell megvizsgálnia, hogy mennyi pénz folyt be, mennyit fizetett ki, és a kettő különbözete – némely korrekcióval – képezi az adóalapot. Így, ha a vállalkozó a megtermelt pénzáramlásait benntartja a cégben, akkor képes az adóalapját csökkenteni. Ez a 16%-nyi adó is kiváltja a már említett hagyományos adókat, sőt még a foglalkoztatás bővítést is ösztönzi. Tehát az adó mértéke nem változik akkor sem, ha a vállalkozás bővíti a foglalkoztattak létszámát. Ezáltal a cégek egyre több munkahelyet képesek teremteni.

 A devizaárfolyam-veszteségek miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokon is sikerült segíteni az akcióterv keretén belül?

 –Mindez speciális része volt a munkahelyvédelmi akciónak, hiszen alapvetően olyan krízishelyzetbe került vállalkozásokon próbáltunk segíteni, amelyek abba a helyzetbe kerültek a gazdasági társaságokról szóló törvény rendelkezései miatt, hogy eleget kellett tenniük tőkepótlási kötelezettségüknek.  A jogszabály előírja, hogyha a cég elveszíti  a saját tőkéjének bizonyos hányadát a veszteségek miatt, azt a tulajdonosoknak meghatározott határidőn belül pótolniuk kell. Ez azért jelentett problémát, mert 2008-tól  akinek kellően nagy devizakitettsége – például autólízingje, nagyobb mértékű deviza hitele volt– szükségképpen elszenvedte az árfolyamveszteséget. S így bármit is produkált a cég, az adott év végére egyre nagyobb vesztséget könyvelt el. Nagyon sok vállalkozás azt jelezte a kormányzatnak, hogy képtelen ezeket a veszteségeket visszapótolni a cégébe, tehát kénytelen megszüntetni működését. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a saját tőke visszapótlási kötelezettséget időben kitolja, így 2014-ig lesz módja a bajba jutott vállalkozásoknak arra, hogy ne vegyék figyelembe a saját tőke vizsgálatakor az árfolyamveszteségből származó deficiteket. Tehát ezek a vállalkozások haladékot kaptak azért, hogy a működésre, és a termelésre koncentrálhassanak.

Az akcióval azokat a munkáltatókat célozták meg, amelyek a legnehezebb helyzetben lévő munkavállalói csoportokat foglalkoztatják. Egy év alatt a hátrányos helyzetű csoportoknál mennyivel sikerült növelni a foglalkoztatási rátát?

  A 25 év alattiak, 55 év felettiek, valamint a képzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatottaknál 100 ezer forintos bruttó bérig van arra lehetőség, hogy a foglalkoztatás első két évében a 28,5 százalékos munkáltatói adóterheket a felére csökkentsék, aminek köszönhetően évente mintegy kéthavi bruttó bért, 174 ezer forintot tud megspórolni a munkaadó. A 25 év alattiaknál közel 3%-kal nőtt a foglalkoztatottsági mutató egyetlen esztendő alatt, s ugyanez igaz az 55 év felettiekre is. Ennél még fontosabb, hogy 2013 novemberéig a munkáltatók – körülbelül 100 ezer cégről van szó – 105 milliárd forintot tudtak igénybe venni kedvezményként csaknem 750 ezer munkavállaló után. Mindez arra enged következtetni, hogy a munkáltatók megérezték a munkahelyvédelmi akcióban rejlő lehetőségeket, azt, hogy a költségeik csökkentésével munkahelyeket lehet megőrizni és teremteni. Tehát sikeres volt eddig a munkahelyvédelmi akció.

 Mindezt nem mindenki látja így, például Budai Bernadett, az MSZP szóvivője megállapította: a Fidesz négy éve egymillió új munkahelyet, 4-6 százalékos gazdasági növekedést és radikális adócsökkentést ígért, ehhez képest növekedés nincs, az „igazságtalan", egykulcsos adórendszerrel az emberek 80 százaléka rosszabbul járt, a foglalkoztatási statisztikák pedig csak papíron javultak. Mi erről helyettes államtitkár úr véleménye?

 –A KSH adatai nem támasztják alá ezeket a vádakat. A legutolsó adatközlés szerint a foglalkoztatottak száma 20 éves csúcson van; ma több mint 4 millióan élnek munkából. 1992 óta nem sikerült ezt a 4 milliós határt átlépni a foglalkoztatás területén. 87 ezerrel többen dolgoztak 2013 őszén, mint egy évvel ezelőtt, ez is olyan tény, amivel kár is vitatkozni. S 250 ezerrel többen dolgoznak most, mint a kormányváltás idején. Tehát hosszú évek óta nem volt ilyen magasan a foglalkoztatási szint Magyarországon.

 

Medveczky Attila