vissza a főoldalra

 

 

 2014.02.28. 

Pásztor István Kishegyesen: A közös célok megfogalmazásával szót lehet érteni…

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke Kishegyesen az önkéntes tűzoltó testület vendége volt. A 140 éves tűzoltó egyesület nevében Szügyi István, a szervezet elnöke üdvözölte, elmondva, hogy a napi gondok és problémák mellett dicsekvésre is van ok.

 Az egyesületet bemutatva emelte ki, hogy jelenleg is mintegy 70 az aktív tagok létszáma, közülük több mint a fele kiképzett tűzoltó, ami azt jelenti, hogy adott esetben tüzet is tud szakszerűen oltani, vagy más katasztrófahelyzet esetén bevethető. Az egykori parancsnok, Maronka Károly nevét viselő egyesületben nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás nevelésére is. A mintegy 50 főből álló gyermekkülönítmény több országos, tartományi, de nemzetközi versenyen is bizonyította rátermettségét és nem utolsó sorban képzettségét. Az egyesület elmúlt 140 éves történetéről dr. Virág Gábor helytörténész beszélt. Decemberben fejezte be a kishegyesi tűzoltó testület monográfiáját. A mintegy 200 oldalas helytörténeti könyv várhatóan májusban fog megjelenni. Virág Gábor kutatásai szerint az 1870-es évek elején egy hatalmas tűzvész pusztított Kishegyesen a mostani Kossuth Lajos utcában. Az élénk szél és az akkori nádfedeles építkezés folytán jóformán a fél falu leégett akkor. Ez valószínűleg sokban hozzájárult, hogy a falu polgárai 1874-ben önkéntes tűzoltó egyesületet alapítottak. Dr. Virág arról is beszélt, hogy az egykori elit, az értelmiség, orvosok, földbirtokosok, állami hivatalnokok egyaránt csatlakoztak, megtisztelő volt ugyanis önkéntes tűzoltónak lenni. Szügyi István elmondta, hogyan változnak a dolgok az idők folyamán. Amíg néhány évtizeddel ezelőtt a tűzoltót megdicsérték, ha tűz esetén otthagyta (az állami cégekben) a munkáját és segíteni sietett, addig ma már sokan nem helyben dolgoznak, illetve egy magánvállalkozó nem biztos, hogy jó szemmel nézné a munkahely elhagyását.

 Pásztor István a civil szervezetek közösségépítő erejéről beszélt, rávilágítva milyen történelmi események zajlottak a nagy múltú egyesület alakulása idején. Nem sokkal a kiegyezés után, a párizsi kommün megalakulását követően Kishegyesnek már önkéntes tűzoltó testülete volt. Egyben a jelen kor eseményeire is felhívta a figyelmet, lévén, hogy választások következnek. Ahogyan fogalmazott, nem titkolt szándéka, hogy a VMSZ elnökeként látogatása során egyben kampányoljon is, amiben azért nem lát semmi különlegeset, mert kampányidőszakon kívül is gyakran látogat Kishegyesre. Mint elmondta, csupán arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az uniós előcsatlakozási tárgyalások jó része várhatóan a most következő ciklusban, 2014-2018-ig le is zajlik. Az ez idő alatt elfogadott törvények sokban befolyásolják majd a rákövetkező másfél-két évtized történéseit, ezért fontos, hogy képviselőik által a vajdasági magyarok aktívan részt tudjanak venni ezeknek a folyamatoknak az alakításában. Példaként a szlovákiai magyarság esetét említette, ahol az uniós csatlakozást megelőzően nem sikert eltöröltetni a hírhedt Beneš-dekrétumokat, melyek így mai napig érvényben vannak. Szó volt még az önkéntes tűzoltók rendezetlen jogi státuszáról, valamint a tűzoltókat érintő egyéb problémákról is.

 Pásztor István a tűzoltóotthonban tett látogatását követően Hallgató Imre a községi képviselő-testület elnöke, Mohácsi Zoltán alpolgármester és további vendéglátói kíséretében kishegyesi a Szent Anna templom téli kápolnájába látogatott, ahol Ft. Brasnyó Ferenc esperes plébános és Kecskés Endre a 29. számú Szent András Cserkészcsapat parancsnoka fogadta. Az 1996-ban alapított cserkész egyesület ma már elmondhatja magáról, hogy generációkat szólított meg és nevelt a cserkészek által hirdetett értékrend képviseletére és tiszteletére. Az elmúlt 18 év munkáját egy fényképekkel illusztrált beszámoló keretében mutatták be jelenlévőknek. Pásztor lélekemelőnek nevezte a templomban látottakat, megállapítva, hogy a katolikus egyháznak ma is jelentős nemzetmegtartó szerepe van. Örvendetesnek nevezte a tényt, hogy a Vajdaságban a különféle pozitív értékeket képviselő mozgalmak terjedése egyfajta reneszánszát éli. A cserkészmozgalom közösségépítő szerepét hangsúlyozva elmondta, hogy lehetőségeihez mérten támogatni fogja a jövőben az egyesület munkáját. Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes, a kishegyesi helyi közösség tanácselnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a falu civil szervezetei példátlan összefogásról tettek tanúbizonyságot, amikor pl. támogatták a cserkésztábor szervezését.

 Pásztor István a templomban tett látogatását követően részt vett a Hét Nap által szervezett élőújságon a helyi közösség épületének tetőterében. A kishegyesi tapasztalatokat összegezve, újságíróknak nyilatkozva elmondta, jó látni, hogy ahol megfordult, az emberek terveznek és bizakodóak. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lennének problémák. Rengeteg gond van, mégis érezni lehetett mindenhol a közösségmegtartó erőt. „Az egyháznak, a civileknek és a politikumnak a közös céljai megfogalmazásával szót lehet érteni és így sokra tudunk haladni.”- fogalmazott Pásztor.

 

Tóth Péter

 

(Forrás: vajma.info)