vissza a főoldalra

 

 

 2014.02.28. 

Elnökválasztás: Küzdelem a második helyért

Már nem is annyira az első helyért folyik a küzdelem a köztársaságielnök-választási kampányban, hanem a másodikért. Három héttel az államfőválasztás előtt ugyanis az lett az elsőrendű kérdés, ki kerül be másodikként a választás második fordulójába. A választás előtti felmérések a legnagyobb esélyt Andrej Kiska civil jelöltnek jósolják erre. Persze, azért nem teljesen esélytelen Milan Kňažko, Radoslav Procházka és Pavol Hrušovský sem.

Legújabban Milan Kňažko nyilvános felhívás útján szólította fel Andrej Kiskát a vitára. Kňažko elsősorban azt rója fel ellenfelének, hogy nem vesz részt a nyilvános vitákban. Kiska ellenfelei bírálatára azzal érvelt, nem akar felesleges konfliktusokat, egyébként is a nyilvános vitákon Robert Fico kormányfő és Radoslav Procházka sem vesznek részt.

Kňažko szerint azonban minden demokratikus jelölt részt vesz a nyilvános vitákon. „Van egy jelöltünk, akinek alapjaiban eltérőek az elképzelései a többiekétől, van néhány demokratikus jelöltünk és van egy óriásplakátos jelöltünk" – jelentette ki Kňažko, aki, mint mondta, a második fordulóban kész támogatni bármelyik demokratikus jelöltet, ehhez fontos azonban, hogy ismerje őt, illetve, hogy a választók is ismerjék.

Michal Horský politológus természetesnek tartja, hogy Kiska ellenfelei észrevették, hogy a két esélyes a kampánya során nemcsak hogy elhallgatja a múltját, hanem a társadalmi vitába sem kapcsolódnak be a többi jelölttel.

Maga Kiska Kňažko kijelentéseire úgy reagált, örömmel várja valamennyi fontosabb jelölttel a nyilvános vitát, amelyre már napokon belül sor kerül. „Biztos vagyok abban, hogy a választópolgárok nem azt várják tőlem, hogy éppen Kňažko úrral kettesben veszekedjek, a kormányfő malmára hajtva ezzel a vizet. Nem hagyom magam a hagyományos politikusok értelmetlen küzdelmeibe belehúzni" – fogalmazott Kiska.

 

(Felvidék.ma, dé)