vissza a főoldalra

 

 

 2014.02.28. 

Az EMNP nem indít önálló listát és támogatja Tőkés Fidesz-listán indítását

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nem akarja kockára tenni az erdélyi magyarság európai parlamenti képviseletét, ezért a kialakult helyzetben nem indít saját jelöltlistát, ugyanakkor felkéri a párt védnökét, Tőkés László EP-képviselőt, fogadja el a Fidesz felkérését, és induljon a Fidesz-listán újabb brüsszeli mandátumért – jelentett be vasárnap Toró T. Tibor, a párt elnöke.

 Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Választmányának február 22-én, Székelyudvarhelyen tartott ülésén hozott döntéseket ismertette sajtótájékoztatón Zakariás Zoltán választmányi elnök, valamint Toró T. Tibor, a Néppárt elnöke.

 A február 23-án, Székelyudvarhelyen tartott sajtótájékoztatón Zakariás Zoltán elmondta, a Néppárt Választmánya három stratégiai dokumentumot fogadott el a párt önkormányzati képviselőinek tevékenységéről, a Néppárt Mikó Imre-tervre alapuló gazdasági programjáról, valamint a szervezetépítésről. Zakariás azt is elmondta, a választmány elfogadott egy ötpontos zárónyilatkozatot, amely a Néppárt álláspontját összegezi az ukrajnai helyzettel, az alkotmánymódosítással, a magyarországi választásokkal, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal való stratégiai partnerséggel, illetve a március 10-i Székely Szabadság Napjával kapcsolatban.

 A Néppárt európai választási stratégiájáról elfogadott választmányi határozatot Toró T. Tibor ismertette. Miután az RMDSZ elutasította az összefogást biztosító választási koalíciót, és eldöntötte, hogy különutasként, egyedül indul az EP-választáson, a Néppárt „közössége iránt érzett felelőssége tudatában, nem kíván részese lenni egy olyan folyamatnak, amelynek eredménye akár brüsszeli képviseletünk elvesztése is lehet, ezért nem állít önálló jelölt-listát az európai parlamenti választásokon” – mondta Toró. a Néppárt ugyanakkor megerősítette álláspontját, miszerint Tőkés László a legalkalmasabb a magyar autonómia-törekvések európai képviseletére.

 „Ezért az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Választmánya azt javasolja a Néppárt védnökének, fogadja el a nemzet miniszterelnöke, Orbán Viktor által vezetett Fidesz Magyar Polgári Szövetség felkérését, és annak csapatában induljon a 2014-es európai parlamenti választásokon” – idézte Toró a választmányi határozatot.

 

MTI, EMNP sajtóközlemény