vissza a főoldalra

 

 

 2014.01.24. 

Hatalmas lépés a függetlenedés felé

Orbán Viktor történelmi megállapodást kötött. A paksi atomerőmű két új blokkja készül el nagyjából 3000 milliárd forintnyi orosz finanszírozással. Az építkezés 10 ezer munkahelyet teremt Magyarországon és a kivitelezés 40 százalékát magyar cégek végezhetik. Ez azt jelenti, hogy Magyarország energiafüggése nagyban csökken. Az atomenergia olcsó, és a beruházás eredményeként Paks Magyarország villamos energia igényének több mint nyolcvan százalékát termelheti meg.

A most működő reaktorokat 2030 után le kell kapcsolni a hálózatról, így az igen kedvező feltételű beruházás elengedhetetlenül szükséges volt.

Az erőmű építése ráadásul jelentősen felpörgetheti a magyar gazdaságot.

Az orosz államfő Moszkva-közeli novo-ogarjovói rezidenciáján tartott sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök magabiztosan nyilatkozott:  „kevés jót örököltünk a kommunizmusból, de az 1966-ban kötött szovjet–magyar energetikai megállapodás a jó örökségek közé tartozik”– mondta. A kormányfő hangoztatta, a mostani megállapodással megteremtették a feltételét annak, hogy fennmaradjon és erősödjön az orosz–magyar energetikai együttműködés.

Az orosz államfő ugyanekkor meggyőződését fejezte ki, hogy az aláírt megállapodások hozzájárulnak az orosz–magyar kapcsolatok szélesítéséhez.

 

MTI alapján