vissza a főoldalra

 

 

 2014.01.24. 

Putyin: Oroszország mindent megtesz a téli olimpia biztonságáért

A politikus több televíziós csatornának adott interjút, amelyből most csak részleteket közöltek az orosz sajtóban. Putyin azt is hangsúlyozta: arra törekszenek, hogy a biztonsági intézkedések ne legyenek szembetűnőek, ne nyomasszák a versenyzőket és a vendégeket, újságírókat, de hatékonyak legyenek.

Az elnök kijelentette:”ha gyengeséget, félelmet mutatunk, akkor abban segítünk a terroristáknak, hogy elérjék céljukat”. Kifejtette, hogy “a nemzetközi közösségnek,- legyen az humanitárius, gazdasági, politikai – össze kell fognia, egyesíteni kell erejét a terrorcselekmények elleni küzdelemben, az ártatlan emberek gyilkolása ellen”.

Az orosz államfő rendelete értelmében január 7-től példa nélkül álló biztonsági intézkedések léptek hatályba Szocsiban, ahol február 7-én kezdődik a téli olimpia. A hatóságok lépései elsősorban azt szolgálják, hogy megakadályozzák a Doku Umarov csecsen hadúr által mozgósított iszlám szélsőségesek támadásait. December végén Volgográdban két robbantásos merényletben 34 ember halt meg, mintegy 70-en megsérültek.

Vlagyimir Putyin még hatályba lépés előtt, január 4-én módosította ezt a rendeletet és engedélyezte a tüntetéseket a szocsi téli olimpia idején, azzal, hogy előtte a város vezetésével és a biztonsági szervekkel kell egyeztetni. Az orosz hatóságok olyan megmozdulásokra is számítanak, amelyeknek a résztvevői a homoszexualitásnak a kiskorúak körében való népszerűsítését tiltó törvény ellen tiltakoznak majd.

Külföldön élesen bírálják ezt az orosz szabályozást, amely nem csak tiltja, hanem bünteti is például a másság képviselőinek felvonulását. Tavaly decemberben előbb Joachim Gauck német államfő jelentette be, hogy nem utazik el a téli olimpiára, majd Washingtonban és Párizsban is bejelentették, hogy sem az elnökök, sem magas beosztású állami tisztviselők nem vesznek részt a nemzetközi játékok rendezvényein.

Az orosz államfő Szocsiban olimpiai önkéntesekkel is találkozott. Egyikük felvetette, hogy a homoszexualitás népszerűsítése tilos Oroszországban, ők mégis szivárványszínű olimpiai formaruhát viselhetnek. Putyin válaszában kifejtette, hogy hazájában nem tilos az egyneműek kapcsolata. Azt mondta:”semmit sem tiltunk be, senkit sem viszünk el. Nálunk, ellentétben más országokkal, (a homoszexuálisokkal szemben) nincsen semmiféle felelősségre vonás”. Hozzátette: “nyugodtak lehetnek, nem kell feszengeniük, de kérem, hagyják békében a gyerekeket”.

 

- MTI -