vissza a főoldalra

 

 

 2014.01.24. 

Csorja Gergely: Két bomba

Az egyik a Lehel úton robbant a CIB bankfiókjában. Ez a bomba gondosan előkészítve, hajnal ötkor, az üres bankfiókban robbant. A bomba robbantói még a hajléktalanokat is elküldték a helyszínről. Nem akartak sérülteket, pláne halottat. Ilyen értelemben a merénylőket jóindulatúnak is tekinthetjük.

A másik bomba politikai célú. Itt tudható, hogy kik készítették a pokolgépet, sőt az is sejthető, hogy milyen céllal. Éppen a CIB Bankot tulajdonló csoport regionális igazgatója, a Magyar Nemzeti Bank két ízben is regnáló elnöke, Surányi György élesítette ezt a nagy erejű politikai bombát. A bombának nevet is adtak: Feltétel nélküli alapjövedelem.

A bejelentés lényege, hogy a LÉT független szakértői munkacsoport (erről a függetlenségről később – csorja) magyarította az alternatív közgazdaságtan egy régóta létező elképzelését. A magyarított változat szerint minden magyar állampolgár feltétel nélkül kapna a Magyar Államkincstártól havi jövedelmet. A gyerekek 25 ezer forintot, a felnőttek 50 ezret, a terhes nők 75 ezret.

 A két nagynevű szociológus-közgazdász, Ferge Zsuzsa és Surányi György legitimálta a programot, mely nyilvánvalóan a választásokra készült. A magát függetlenként meghatározó szakértői csoport szinte minden tagja az SZDSZ–MSZP-kormányokhoz köthető. A csoport vezetője Bánfalvi István még mélyebbről indult. 1988 és 1990 között Csehák Judit államtitkára volt és részt vett a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásokon, természetesen az MSZMP színeiben. FergeZsuzsával mint államtitkár dolgozott együtt, és tagja volt Horn tanácsadó testületének. Kovárik Erzsébet a Gyurcsány-kormány államtitkára volt. Radnai György Horn kormánybiztosa és államtitkára is volt. Surányi Györgyöt talán nem kell bemutassuk.

Ez a díszes társaság, miután segítségükkel a magyar társadalom jelentős tömegei elszegényedtek, most megmentőként térnek vissza. 25, 50, 75. Ennyi ezer forintot ígérnek a kisemmizett magyarnak, elsősorban azoknak a végletesen elszegényedett tömegeknek, melyeket először a kilencvenes évek elején a piacgazdaságra és a korábbi adósságokra hivatkozva, majd 2002-től a devizahitelnek nevezett csalással semmiztek ki. Surányi György a Nemzeti Bank elnökeként, a Bokros-csomag kiszolgálójaként, és a CIB bank vezetőjeként mindkét folyamat meghatározó embere volt. Most a kisemmizett embereknek, akik feje fölül éppen el akarják vinni, vagy már el is vitték a lakást, és akik a politikailag inaktív, szavazni nem járó kiábrándultak tömegeit adják, felcsillantják a reményt.

Az éppen összeálló ellenzék, az emberek kisemmizésében élenjáró Gyurcsány–Bajnai–MSZP hármas, melyhez most a legradikálisabb liberálisok is csatlakoznak, Surányiék tervét természetesen elfogadják és nagy viták között – hogy addig is kizárólagosan erről szóljon a híradó, az újságok és minden közbeszéd – beígérik a népnek a havi 50 ezer készpénzt. Nem valami juttatást, amiért ácsingózni kell, hivatalokba kell járni és indokolni kell – mert ezekből már mindenkinek elege van –, hanem az állampolgári jogon járó 50 ezret. Amiért ki se kell mozdulni, amit minden hónap 5-én hoz a postás, vagy számlára kerül.

Ez az ígéret mérhetetlenül veszélyes. Ugyanis ha elolvassuk a LÉT munkacsoport anyagát, akkor kiderül, hogy az elképzelésük megvalósítható, könnyen az emberek agyába verhető és bizony ezzel meg lehet nyerni a választást. Havi 50 ezer forint szavazatok tömegét jelentheti. Ráadásul az egyszerű üzenet mögött ott a lehetőség, hogy ha hatalomra kerülnek, akkor meg is csinálják, akkor ki is utalják az 50 ezreket. Egy darabig biztosan. Az már minimális figyelmet kap, hogy a tervezet szerint a havi 50 ezer kiutalásával együtt a teljes szociális rendszer gyakorlatilag megszűnik. Ugyanakkor az ígért alapjövedelem természetesen nem kap törvényi védelmet. Az 50 ezret természetesen bármikor el lehet venni, ha az éppen regnáló kormány azt indokoltnak találja. Miközben tehát a magyar állampolgároknál megjelenik közel 7000 milliárd forint készpénz, a teljes törvényileg garantált szociális rendszer leépítése is megtörténik.

A leépítésre egyszer már történt kísérlet, éppen Surányi és barátja Bokros Lajos próbálták megszüntetni ezt a feleslegesnek vélt kiadást. Akkor tervük teljes kivitelezését Horn Gyula akadályozta meg. Most ez az új terv a korábbinál lényegesen ravaszabb. Ugyanis itt majd a kedves választó akarja, hogy kisemmizzék. Már látja maga előtt a két gyerek után az 50 ezret, az ő saját ötvenezrét, meg az asszony 75 ezrét, mert jön az új baba. Az bizony 175 ezer forint.

Persze nem látja, hogy nem kap gyest, fizetni kell majd az orvosi ellátásért, nincs támogatás a gyógyszeren, a gáz és a villany ára soha nem látott magasságokba emelkedik. Nem kap táppénzt, ha megbetegszik, a tömegközlekedés megfizethetetlen lesz és egyáltalán az egész rendszer visszatér a szabadrablás állapotába, ahol a kedves állampolgár befoghatja a pofáját, mert kap ingyen 50 ezret. Nem látja, hogy ez az 50 ezer bármikor elinflálható, ez csak egy Nemzeti Banki döntés kérdése. És ha valakinek, Surányinak az ilyen népnyúzó döntésekben nagy tapasztalata van. Nem látja, hogy az uniós pénzek innentől automatikusan Surányiék érdekköréhez vándorolnak és a magyar vállalkozások egy kanyit sem kapnak majd a magyar gazdaság fejlesztését célzó pénzekből.

Ez bizony jelentős veszély. Erre nem megoldás, hogy a Fidesz szóvivője reagál és mond valami sablonos két mondatot. Ezt komolyan kell venni, minden lehetséges fórumon le kell leplezni Surányiékat, be kell mutatni tervük valódi célját. Vitát kell provokálni és a komoly konfliktustól sem visszariadva a sárba kell taposni őket. El kell mondani a boltban, a pályaudvaron, a facebookon, a buszon, a vonaton, a kocsmában, minden lehetséges helyszínen, hogy ez egy tekintélyes, nagy, bolsevik kamu. Hogy ez rosszabb, mint a devizahitel.

Az lehetetlen, hogy a választások előtt pár hónappal egy egész hétig három, az ellenzéket erősítő és egy indifferens hír érje el a nagyérdemű ingerküszöbét. A bankfiókban robbant bomba politikailag semlegesnek tűnik. A másik három azonban egyértelműen az ellenzék esélyeit erősítette, méghozzá érdemtelenül. Az egyik arról szólt, hogy Kerényi Imre helybe ment a ló jelentős méretű altesti szervéért, a másik, hogy Gyurcsány listára kerül-e vagy sem, a harmadik, pedig az ingyen juttatott 50 ezerről. Egy hétig a választási menetben az amúgy teljesen tehetségtelen és semmiféle épkézláb elképzelést felmutatni nem képes ellenzék uralta a terepet úgy, hogy közben másra sem hivatkoznak csak a kormánypárti média mindent eltipró hengerére.

Úgy tűnik, hogy a kétharmad szellemi holdudvara kezdi elhinni, hogy tényleg valami behozhatatlan médiaelőnye van a kormánypártnak. Pedig ez nem így van. Hiába lett a közszolgálati tévé kiegyensúlyozott, ha a valódi témák átsodródnak az ellenzékhez. Valódi vitaműsort Rónai Egon készít az ATV-n, mert az bármennyire is szívmelengető, mégiscsak kevéssé érdekes, hogy három ember beszélget a stúdióban teljes egyetértésben hétről hétre arról, hogy mások milyen hülyék.

Ez az ellenzék, a maga mérhetetlen tehetségtelenségével és sablonos együgyűségével veszélyes. Pontosan azért veszélyes, mert lehúzza a közbeszéd színvonalát, nincsenek valódi témák és egy idő után elfogadhatóvá válik, hogy az elmúlt hónapokban a közbeszéd legfontosabb témája a kamu adóellenőr ügye, valamint Gyurcsány Ferenc lett. Ezen a színvonalon természetesen nem érdemes beszállni a vitába, de valamit tenni kell. A rezsicsökkentés, mint téma nem fokozható a végtelenségig. Az embereket személyesen kell felvilágosítani.

Ezt a minden szinten zajló felvilágosítást nem lehet a médián vagy az interneten keresztül elvégezni. Az agyakba elhelyezett kicsi bombák hatástalanításához tíz és tízezer tűzszerész kell. Értelmes emberek, akik elmagyarázzák a felületesen tájékozódónak, a megtévesztetteknek, a politikát gyanúsan szemlélőknek, hogy ezek ugyanazok, hogy megint devizahitelt akarnak felvetetni velük, csak most feltétel nélküli jövedelemnek nevezték el.

Surányiék bombája még fel sem robbant, még csak sistereg, de máris eluralta a közbeszédet. Tűzszerész társak. Hatástalanítsunk!