vissza a főoldalra

 

 

 2014.01.24. 

Elhárult az akadály a mezőgazdasági célú termálvíz használat fejlesztése elől

Az új jogszabályi egyértelmű fejlődési pályát biztosít a foglalkoztatás növeléséhez

2013 utolsó napján megjelent átfogó, a termálvíz használatra vonatkozó végrehajtási rendeleteket módosító jogszabály csomag olyan kedvező helyzetet teremtett a mezőgazdasági célú termálvíz használatban, amilyenre nem volt példa a rendszerváltás óta.

 1990-től a különböző kormányzatok miként támogatták a mezőgazdasági célú termálvíz használatát?- kérdezem Bakó Dánielt, az AGRYA Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége Termálvíz Tagozatának elnökét.

 –Engedje meg, hogy még inkább visszamenjek az időben, mert mikor a múlt század ’60-as, ’70-es éveiben elsősorban szén-hidrogén kutató fúrások történtek a szentesi kistérségben, akkor találtak rá a termálvízre. Addigra már a nagyon komoly kertészeti kultúra alakult Szentes térségében a bolgár kertészeknek köszönhetően. S akkor kezdődött el a termálvíz tudatos és jó fejlesztése. A ’70-es években több mint 30 termál kutat fúrtak, és a ’80-as években is számos növényház és baromfi – főleg pulyka – istálló épült, melyet termálvízzel fűtöttek, amely költséghatékonyságot eredményezett. A ’90-es években viszont olyan váltás történt, ami a termálvíz hasznosításának nem kedvezett. A leépülés 2010-ig tartott, ami nemcsak abban nyilvánult meg, hogy olyan jogszabályok születtek, melyek gátolták a termálvíz felhasználását, hanem a finanszírozási oldalon is megjelent a probléma. A 2007-2013-as EU-s költségvetési időszakban csupán 60-70 hektárnyi növényház termálvíz felhasználását tették lehetővé hazánkban, míg ez a szám Lengyelországban és Hollandiában is 1000 hektárokban mérhető.

 Tudtommal a Bajnai-kormány idején attól féltek, hogyha engedik a mezőgazdaságban a termálvíz használatát, akkor hamarosan elfogy a magyar termálvíz készlet, és emellett a használt termálvíz felszíni elhelyezését környezetre ártalmasnak ítélték. Van-e mindennek valóságalapja?

 –Mindennek semmilyen valóságalapja nincs. Az Alföldön a vízadó réteg a porózus homokkőből tevődik össze, s gyakorlatilag apró homokszemcsék egymásra rakódásából áll. A geológusok tanulmányai szerint egészen a Kárpátokból folyik így alánk a víz, és jelenleg kiapadhatatlan utánpótlásforrásnak minősíthető. Itt kell megemlíteni a marosi sóderkúpot, amelynek köszönhetően Békés megyében nagyon jó minőségű és tiszta víz áll rendelkezésre. A felszíni elhelyezéssel kapcsolatos aggodalmak sem állják meg a helyüket; hiszen Szentesen éppen 40 éves a termál tó, ami 12 termálkút befogadását szolgálja. A szentesi Közép-Európa legnagyobb termál tava, mely mára jelentős vízi madár élőhellyé vált. Évek óta nagy jelentősége van fokozottan védett madárfajok vonulásában és fészkelésében. Több mint 170 értékes madárfajával egyedülálló madárrezervátumnak számít. A tó tehát új otthont adott az ártéri élővilágnak, és éppen ezért a Natura 2000 hálózaton belül Különleges Madárvédelmi Területként van nyilvántartva. A 140 hektárnyi nagyságú tó különlegessége, hogy vannak olyan részei, melyek a leghidegebb időben sem fagynak be. Mindez azt bizonyítja, hogy esetünkben nem környezetszennyezésről, hanem környezetvédelemről van szó. Azt is tudni kell az alföldi vizekről, hogy viszonylag magas sótartalmúak, ezért az új rendelkezések olyan tározók megépítését írják elő, melyek méretükben alkalmasak arra, hogy a kitermelt termálvizet öntözési időszakon kívül vezessük el a területről.

 A 2013-as végrehajtási rendeleteket módosító jogszabály csomag milyen, az önök számára kedvező megoldásokat, ösztönzőket tartalmaz?

 –Az egyik kedvező megoldás, hogy immár a felszínen is elhelyezhetjük a kitermelt és lehűtött termálvizet. A használt termálvíz elhelyezésre szolgáló felszíni létesítmények helyzetét rendezték, az azokban zajló víztisztítás során előtérbe kerülnek a természet közeli megoldások. Átalakították a kibocsátott termálvízben meglevő egyes anyagok határérték számítási rendszerét, mértékét. A másik számunkra jelentős kitétel, hogy csökkentek a gazdák által fizetendő úgynevezett vízkészlet járulék is. Mindez fejlesztést ösztönzően hat a kertészetekre, ahogy a kommunális felhasználókra, és a fürdőket üzemeltetőkre is. Eddig a kertészetekre vonatkozóan az alapérték 7,5-szörösét kellett járulékként fizetni, ha termálvizet hasznosítottak. Ez a szorzó most 2-re mérséklődött. Ezen kívül az új szabályozás a bányajáradék mértékének számításán keresztül ösztönzően hat a több lépcsős, a jelenleginél hatékonyabb termálvíz felhasználásra. Minél alacsonyabb fokra hűti a vizet az illető, annál kevesebb járadékot kell fizetnie. Ez csökkentheti a kitermelt termálvíz mennyiségét. Ezek a járulékcsökkentések fejlesztésekre sarkallják mind a befektetőket, mind a jelenlegi felhasználókat.

 A termálvízre alapozott kertészet két típusa alakult ki: üvegházi és fóliasátras zöldségtermesztés és a dísznövénytermesztés. A két típus közül melyiket szeretnék jobban előterébe helyezni?

 –Nem így csoportosítanék, hiszen a növényház borítottsága alapján különböztetjük meg az üvegházat és fóliasátrat. Ha pedig a termesztett növényt vizsgáljuk, akkor beszélhetünk zöldség –és dísznövénytermesztésről. Jómagam zöldségtermesztéssel foglalkozom, így tudom, hogy zöldséget termálvízre alapozva hatékonyan lehet mind üvegházban, mind fólia alatt termeszteni, de számos dísznövénykertészt ismerek, ám az ő piacuk a válság miatt eléggé labilissá vált. Ettől függetlenül egyik típusú kertészetet sem zárnám ki, vagy tenném előtérbe. Annál is inkább, mert technológiai területén a zöldségtermesztés alig tér el a dísznövénykertészettől. A dél-alföldi kertészet további előnyei a napfényes órák száma, és rendelkezésre álló nagyszámú munkaerő.

 A módosított jogszabály csomaggal elérhető-e, hogy több munkahely jöjjön létre az agráriumban?

 –Ebben biztos vagyok. Egy hektárnyi terület megműveléséhez tíz fő minimum szükséges, de nyáron ez a szám növekedhet. Ha újabb termálvizes berendezések épülnek, akkor a foglalkoztatás is szélesebb körű lesz. Bízunk benne, hogy kertészetek azt a jövedelmezőséget is ki tudják termelni, ami által tisztességesen meg lehet fizetni a munkavállalókat, hiszen ma a piac igencsak manipulált, és óriási különbségek figyelhetők meg a termelői és a fogyasztói árak között. Mi nem a termálvizet hasznosítjuk, hanem eszközként használjuk föl, és termesztett zöldség adja a bevételt. Ezért lenne jó, ha az agrárkormányzat a piacot tudatosan és határozottan befolyásolná, ezzel is segítve a gazdákat, ahogy tette most a mezőgazdasági célú termálvíz használat fejlesztésével kapcsolatban.

 

Medveczky Attila