vissza a főoldalra

 

 

 2014.01.31. 

Tomislav Nikolić kiírta a szerbiai választásokat március 16-ára

Január 29-én Tomislav Nikolić szerbiai államfő aláírta a parlament feloszlatásáról szóló rendeletet és az előrehozott köztársasági választásoknak a március 16-ára való kitűzéséről szóló döntést.

 „Aláírtam a szerbiai parlament feloszlatásáról szóló rendeletet és a rendkívüli választásoknak a március 16-án való megtartásáról szóló döntést, s ezzel teljesítettem alkotmányos kötelességeimet és éltem alkotmányos jogommal a szerbiai kormány indoklással ellátott javaslata alapján” – jelentette ki Tomislav Nikolić államelnök.

 Mint kifejtette, a legutóbbi választás óta eltelt két év, és Szerbia ez idő alatt hatalmas és jó irányú változásokat élt meg. Ez az összes állami funkciót betöltő személy, de elsőskorban a kormány érdeme, mondta.

 „Elértük a célt is, az európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését, ami sokak számára elképzelhetetlen volt, továbbá párbeszédbe kezdtünk Pristinával, megnyitottuk a kapukat, és nemzeti politikánkat számos ország elfogadta világszerte. Megújítottuk barátságainkat keleten és nyugaton, északon és délen” – szögezte le Nikolić, de megjegyezte, "sok munka, fájdalmas reform vár még ránk, s teljesítenünk kell azokat a feltételeket, amelyeket minden új tagállam előtt támaszt az Európai Unió".

 „Ezt a két évvel ezelőttinél sokkal jobb légkörben várjuk be, mert nem annyira elmérgesedett a helyzet” – jegyezte meg az elnök. Leszögezte, egy igazságos és demokratikus kampányt vár el, tele lelkesedéssel, amelyben mindenki a saját programjával vesz részt, s nem pedig egy olyan kampányba kezdenek, amelyben a másikról rosszat gondolnak, s végül mindenki úgy szavazhat majd, ahogy akar.

 „Az előttünk álló másfél hónapot arra használjuk majd, hogy meglássuk, ki mit kínál, kinek mekkora a népszerűsége, s nem pedig a veszekedésre, hanem újabb tömörülésre. A kormány ellenőrizni akarta legitimitását, de ugyanúgy az ellenzék is. Biztosan egy olyan kormányt kapunk majd, amely több energiával, akarattal, lelkesedéssel rendelkezik, s ugyanakkor már nem terhelik azok a problémák, amelyeket a jelenlegi kormány megoldott” – mondta Nikolić, s azt kívánta Szerbia polgárainak, hogy azt válasszák meg, aki a legjobban vezeti majd őket, gondoskodik majd róluk és gyermekeikről, valamint a legjobb módon képviseli őket a világban.

 Leszögezte, minden állami szerv folytatni fogja a munkáját az alkotmánnyal és a törvényekkel összhangban, a választási kampány bármelyik résztvevőjének a favorizálása nélkül, tehát biztosítva lesz az állam stabilitása és biztonsága.

 

(Forrás: vajma.info)