vissza a főoldalra

 

 

 2014.01.31. 

Mert a nagycsalád érték

II. Kárpátaljai Magyar Nagycsaládos Nap

Második alkalommal szervezett nagyszabású rendezvényt a kárpátaljai családok számára január 18-án a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE). A program célja a közösségépítésen, találkozáson, szórakozáson és kikapcsolódáson túl a nagycsalád értékként való népszerűsítése volt. Az eseményre Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán került sor.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján a Himnusz eléneklését követően a református, római és görögkatolikus egyház képviseletében Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke, Michels Antal beregszászi plébános és főtisztelendő Demkó Ferenc, a Beregszászi Görögkatolikus Esperesi Kerület esperese adta áldását a rendezvényre, megosztva gondolataikat a családról s annak fontosságáról. Majd dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola elnök asszonya köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva, hogy egy oktatási intézmény vezetőjének az okoz igazán nagy örömöt, ha azt látja, hogy az általa vezetett intézmény megtelik gyerekekkel, élettel, hisz ekkor látja, hogy munkájának és harcainak van értelme. Elmondta továbbá, hogy nagycsaládban felnőni öröm, hisz a testvérek mindig ott lesznek majd egymásnak. Soltész Miklós, az esemény fővédnöke, Magyarország szociális- és családügyért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta: a szülő, amíg él, addig követi gyermekét. S ugyanilyen felelősségük van a nagycsaládosok szervezeteinek is. Elmondta továbbá, hogy hasonló nyomon követés a magyar állam részéről is megfigyelhető, s szeretnék a jövőben is segíteni a Magyarország határain túl „maradt” magyar családokat. Köszönetét fejezte ki dr. Szabó Endrének és Török Dénesnek, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, illetve a KMNE elnökeinek, s mindazoknak, akik a határokon túl a családokért, ezzel együtt pedig a magyarságért dolgoznak, küzdenek. Az anyaországi segítségnyújtás pedig örvendetes módon nem csupán szavakban merült ki: az államtitkár bejelentette, hogy egy csekély (de az ügy számára igen jelentős és fontos) összeggel támogatják a nemes ügyet.

Török Dénes is köszöntötte a jelenlévő családokat, röviden beszámolva az egyesület múlt évi tevékenységéről, nagyobb rendezvényeiről, s bemutatva az idei terveket: az eddigi programokat idén is szeretnék megszervezni, emellett a tervek közt szerepel egy testvércsalád-mozgalom létrehozása a Családháló.hu honlappal közösen és telefonos lelkisegély-szolgálat beindítása is.

Köszöntőt mondott dr. Szabó Endre is. A rendezvényen jelen volt Szalipszky Endre ungvári vezető konzul, Bozsik Béla beregszászi konzul és dr. Mélykuti Ferenc, Magyarország Beregszászi Konzulátusának vezető konzulja, valamint több Kárpát-medencei családszervezet képviselője is.

A beszédek és köszöntők ideje alatt kezdetét vették a különböző gyerekprogramok. Színpadra lépett a Bagolyvár bábcsoport a Róka Réka születésnapja című bábjátékkal, sor került különböző játékokra, kézműves-foglalkozásokra, bohócműsorra is.

Amíg a gyerekek szórakoztak, játszottak, addig természetesen a szülők sem unatkoztak. Soltész Miklós Korszakváltás a családpolitikában és a gyereknevelésben, Taracköziné Nemes Mónika református lelkipásztor pedig A nevelés örömei címmel tartott előadást. Utóbbiban azokról a mozzanatokról, sikerekről volt szó, amelyek bár aprónak tűnhetnek, mégis nagy sikerként könyveli el azokat a szülő. Az előadást követően kiscsoportos beszélgetésekre is sor került.

A délután folyamán közös programok következtek. Szülők és gyermekek nagy örömére felléptek a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon lakói, akik a Credo együttesből ismert Ivaskovics József vezetésével Piroska és a farkas zenés részekkel megtűzdelt történetét mutatták be. Az eseménydús napot a Szilágyi László, a Rákóczi-főiskola tanára által vezetett táncház zárta.

A rendezvény megvalósulását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége támogatta.

 

Espán Margaréta

 

(Forrás: kaptalajlap.net)