vissza a főoldalra

 

 

 2014.01.31. 

A nyelvünk közös emlékezetünk

Himnusz minden időben címmel tartottak Nagy László-emlékestet 2014. január 20-án az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. A magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepi eseményt Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg.

Halász János köszöntőjében méltatta az estet szervező intézményt, amely 2010-ben elnyerte az Év Könyvtára címet, 2012-ben Könyvtárügyekért kitüntetéssel ismerte el a szakma az itt folyó munkát. Az államtitkár elmondta: az Országos Idegennyelvű Könyvtárban az 400 ezer dokumentumot őriznek, összesen 148 nyelven.

 A könyveken kívül kották, CD-k, DVD-k, multimédiás anyagok és 35 országból közel 300 féle periodika várja az érdeklődőket, akik közül tavaly 35 ezer látogattak el a könyvtárba, további 430 ezren pedig távhasználatban vették igénybe szolgáltatásait. Ezen kívül 2013-ban 119 rendezvényt – irodalmi estet, nemzetiségi rendezvényt, képző-, ipar- és fotóművészeti kiállítást tartott a könyvtár, melyen összesen több mint 5000 érdeklődő vett részt. Az államtitkárság az intézményt fenntartóként 256 millió Ft-tal támogatta.

 Nagy László költészetéről szólva Halász János kiemelte:„költészete megtanít arra, hogy vigyáznunk kell a nyelvünkre, hisz a nyelv a közös emlékezetünk. Nemcsak a zene mindenkié, hanem a nyelvünk is”.

 A Nagy László-emlékesten Torma Mária Radnóti-díjas versmondó és a Sebő-együttes lépett fel.

 

(Kultúráért Felelős Államtitkárság)