vissza a főoldalra

 

 

 2014.01.31. 

Már megint hazudnak

A paksi atomerőmű két új blokkjával kapcsolatban az ellenzék teljes fronton támad. Sajtóközlemény, sajtóközlemény hátán, minden újság elemzéseket közöl, sőt a fizetett bloggerek is beindultak: Orbán eladta a jövőnket az oroszoknak. 30 évig fizethetjük a törlesztő részleteket. Az atomenergia a legdrágább. Nincs is szükség atomerőműre. Még az unokáink is ezt fogják nyögni. Valamint az áram ára a mostani 12 forint helyett 26 lesz.

A propagandagépezet elindult, még a volt köztársasági elnök, Sólyom László is odanyilatkozik. A baj csak az, hogy a fenti kijelentések egyszerűen nem igazak.

Az ellenzék és sajtója letagadja a számokat, csúsztat, hamis összefüggéseket tár fel. A tények ebben az esetben azonban könnyen utolérhetőek. A számok egyszerűen, az interneten megtalálhatóak és az általános iskola 5 osztályának felkészültségével a szükséges matematikai műveletek is elvégezhetők.

A mostani erőmű 16 ezer megawatt elektromos energiát értékesít. Ebből nagyjából 192 milliárd forint bevétele származik évente a mai rendkívül alacsony 12 forint/kilowattóra áron. Az áram világpiaci ára most ennyi. A többi, amit a kedves olvasó a havi számlában fizet: a hálózati díjakból és adókból származik.

Az új erőmű 20 százalékkal több áramot képes termelni és nagyjából 4 ezer milliárd forintba kerül. Egy atomerőmű kb. 50 évig működik. Ezekből az adatokból egyszerű szorzással és osztással a következő tények rajzolódnak ki.

50 év alatt, ha a mai rendkívül alacsony villamosenergia árak maradnak az új erőmű 192 x 50 x 12 azaz 11 520 milliárd forintnyi áramot termel. Ehhez képest a 4 ezer milliárd forint, ha az erőmű húsz év alatt törleszti 5 százalékos kamattal kb. 8 ezer milliárd forintba kerül. Azaz marad kb. 3500 milliárd forint tiszta haszon.

Nem számoltuk, hogy a beruházás 40 százalékát magyar vállalkozások végzik. Azaz 1600 milliárd forint után fizetnek majd adót, 1600 milliárd forint jelenik meg a gazdaságban. Nem számoltuk, hogy a villamosenergia ára bármikor visszaállhat a korábbi 16 forint/kilowattóra árra, vagy még magasabbra. Ha ez megtörténik, akkor a nyereség még nagyobb. Igaz, az üzemeltetésnek is van költsége, csakhogy ez is többnyire munkahelyeket teremt és gazdagítja a költségvetést.

És nem számoltuk a legfontosabb, számokban nem kifejezhető tényezőt. Hogy az erőmű, ha egyszer elindul, folyamatosan termeli az áramot és évtizedekig biztosítja mindannyiunk energiaigényének egy jelentős részét. Függetlenül másoktól.

 

CSG