vissza a főoldalra

 

 

 2014.01.31. 

Moszkva–Brüsszel: párbeszédet ösztönző ellentmondások

A január 28-án Brüsszelben tartott EU–Oroszország csúcstalálkozó nem hozott áttörést, bár néhány megállapodást sikerült elérni. Az ukrajnai események (amelyekhez más-más módon viszonyulnak Moszkvában és Brüsszelben), a politikai dialógus intenzitásának bizonyos fokú csökkenése volt az oka annak, hogy a felek már előre jelezték: a gazdaság témájára összpontosítanak.

Zárt ajtók mögött zajlottak Vlagyimir Putyin tárgyalásai Herman Van Rompuy-vel, az Európai Tanács elnökével és José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság vezetőjével. Igaz, a sajtókonferencián szóltak arról, mi volt megbeszélésük témája. Kiderült, hogy Ukrajna is, ráadásul elég részletességgel.

Ismeretes, hogy a Keleti partnerség vilniusi csúcstalálkozóján Ukrajna nem írta alá a társulási egyezményt, és ez kihatott a mostani tárgyalások formátumára. Brüsszelnek nemigen van ínyére, hogy Ukrajna az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok fejlesztését választotta.

 A magas rangú európai hivatalnokok rámutattak, hogy a hivatalos Kijev viseli a felelősséget az ukrajnai eseményekért. Ugyanakkor arról nem szóltak, milyen formában használta a tiltakozást a Majdan. És itt elsősorban a szélsőséges, nacionalista erőkről van szó. Mindenesetre az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezetői kifejezésre juttatták, hogy a legaktívabb módon hatni akarnak az ukrajnai helyzetre.

 Oroszország viszont kerüli a nyílt nyomást egy független állam vonatkozásában. Vlagyimir Putyin rámutatott, hogy csak Ukrajna népe határozhatja meg az ország további sorsát.

 Az európai fél javaslatára csökkentették a csúcstalálkozó programját, és a stratégiai kérdésekre irányították figyelmüket. Ezek a témák közismertek: a kölcsönös kereskedelem, az energetika, az integrációs folyamatok Európában és az eurázsiai térségben. Vlagyimir Putyin emlékeztetett, hogy az Európai Unió Oroszország kulcsfontosságú kereskedelmi és gazdasági partnere. Az áruforgalom több százmilliárd dollárban mérhető, de tízmilliárdos nagyságúak a befektetések is. Az orosz elnök így kommentálta az integrációs témát:

 Ambiciózus feladatokat kell kitűznünk. Ezek egyike: az európai és az eurázsiai integrációs folyamatok összekapcsolása. Meggyőződésem, hogy nincs közöttük semmilyen ellentmondás. Hatékonyan kiegészíthetnék egymást. Eszmecserét folytattunk a Keleti partnerség vonatkozásában is. Érdekeltek vagyunk közös szomszédaink stabilitásában és felvirágzásában. Ezek az országok törekednek az aktívabb együttműködésre az Európai Unióval, de meg akarják tartani hagyományos kapcsolataikat is. Ezt elő kell segíteni, de megengedhetetlen újabb választóvonalak kialakítása. Javaslatot tettünk a szabadkereskedelmi övezet kialakítására az EU és a Vámunió között.

 Putyin elmondta, hogy tárgyaltak a közös biztonságról. Köszönetet mondott kollégáinak a közös munkáért, amelynek célja a biztonság szavatolása a Szocsiban sorra kerülő olimpia idején. A tárgyalásokon szó volt a szíriai és az iráni valamint az afganisztáni helyzetről. Afganisztán utóbbi esetében az amerikai katonák távozása tükrében tekintették át a témát. Az orosz vezető rámutatott: bízik abban, hogy sikerül megegyezni a Déli Áramlat gázvezeték építését akadályozó Harmadik energiacsomag kérdésében.

 A csúcstalálkozó egyetlen közös dokumentumot fogadtak el, ami a terrorizmus elleni harcra vonatkozik. Azt ígérték, hogy a nyáron, Szocsiban sorra kerülő csúcstalálkozón foglalkoznak majd az Oroszország–EU új alapszerződés megvitatásával.

 

(Forrás: Oroszország hangja)