vissza a főoldalra

 

 

 2014.01.31. 

A család közeli állapot a legjobb a gyerekeknek

Az MSZP-s kormányok idején szüntették meg egy és két gyermek után a családi adókedvezményt, 3-4 gyermek esetén pedig jelentősen csökkentették annak összegét

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) keretében ellátott és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) gondoskodásában lévő gyermekek, illetve nevelőszülők és családok számára kiírtak egy pályázatot 89 millió forint értékben, amelyből olyan eszközök megvásárlását támogatják, adnak át, amelyek a mindennapjaikat segíthetik. Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár elmondta: január elsejével bevezették a nevelőszülők számára az új, egységes foglalkoztatási jogviszonyt.

 Idén januártól nem helyezhetnek el 12 évesnél fiatalabb gyerekeket állami intézetekben. Mi áll a döntés mögött, és miért vált szükségessé a nevelőszülő –program?

 Helyesbítéssel kell kezdenem: a 12 évesnél fiatalabb gyerekek csak bizonyos esetekben helyezhetők el nagyobb állami intézményekben, vagy lakásotthonokban. Ezek a kivételek azokra a gyerekekre vonatkoznak, akik annyira súlyos fogyatékossággal élnek, hogy a nevelőszülők nem biztos, hogy vállalnák a nevelésüket. Azért erősítettük föl a nevelőszülő-programot, mert jelenleg 21-22 ezer gyermek tartozik az állami gondoskodás rendszerébe, akiknek hozzávetőlegesen 60%-a már nevelőszülőknél él, s minden egyes fölmérés és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy a családközeli ellátásban a gyermekek lelki sérülése – mely abból fakad, hogy valamilyen okból kifolyólag elkerültek a vér szerinti szüleiktől,– jobban begyógyul, és nagy segítséget nyújt az önálló életre való fölkészülésben.

 Hogyan döntik el azt, hogy kik alkalmasak nevelőszülőnek? Milyen kritériumoknak kell megfelelniük?

 –A legfontosabb feltétel a büntetlen előélet, s ezen kívül az eddigi képzés időtartamát 60-ról 500 órára emeltük föl. A képzésekre eddig több mint 1800-an jelentkeztek. Mivel nagyon nagy felelősséggel jár a nevelőszülői hivatást elvégezni, ezért lényeges, hogy a befogadók olyan tudás birtokában legyenek, amit a képzések során elsajátítanak. Vannak kivitelek is: aki régóta nevelőszülő, és ezen a téren nagy tapasztalattal rendelkezik, az felmentést kap a képzéseken való részvételek alól. Amint véget ér a jelenlegi képzés, akkor indítjuk útjára a következőt. Bízom abban, hogy ennek az 1800 embernek a képzése hatalmas segítséget jelent abban, hogy felhívja a figyelmet a nevelőszülő-program fontosságára.

 Csak házasságban élő lehet nevelőszülő?

 –Vannak önállóan élők is, de azt mindenki tudja, és a kutatások eredményei is azt bizonyítják, hogy a családi kapcsolatoknak igen nagy az erejük. A legoptimálisabb életformának mondják még a fiatalok is – függetlenül a válások számától – a házassági kapcsolatot. Mivel a házasságban élők arra törekednek, hogy a legjobbat nyújtsák a vérszerinti gyermekeiknek, így ők azt szeretnék, ha lehetőségükhöz képest minden megadnának azoknak is, akiket nevelőszülői minőségben nevelnek.

 Gondolom, hogy a gyerekek nevelésével nem lehet meggazdagodni, de mégis mennyi juttatást kapnak azok, akik részt vesznek ebben a programban?

 –Egyértelmű, hogy a gyerekek neveléséhez állami eszközöket is kell csoportosítani. Ezért egyértelművé tettük azt, hogy milyen juttatások járnak a nevelőszülők részére, s ezeket differenciáljuk aszerint, hogy mennyi, illetve egészséges, vagy fogyatékossággal élő gyermek nevelését vállalják föl. Természetesen a családi pótlékot és az egyéb juttatásokat, amelyek másoknak is járnak, azokat a nevelőszülők is megkapják. Az alapdíjazás és a gyermekszám utáni díjazás növekszik 2014-ben, ezzel is próbáljuk a nevelőszülői hivatás presztízsét megerősíteni. A nevelőszülői státust foglalkoztatási jogviszonnyá alakító törvénymódosító javaslatcsomag életbe lépésével a nevelőszülők havi jövedelme átlagosan 5-45 ezer forinttal nő. Ennek a jogszabálynak lényeges eleme, hogy ezentúl nyugdíjra jogosultak lesznek a nevelőszülők.

 Mindezt azért is vetettem föl, mert Gúr Nándor szocialista képviselő szerint a nevelőszülők támogatására szánt források abszolúte nem változtak 2010-től. Az MSZP-sek szerint, akik több nevelttel foglalkoznak, nem számítanak nagycsaládosoknak. Mi erről a véleménye?

 –Eléggé abszurdnak tartom azt, hogy a szocialisták ezek szerint azt sem tudják, hogy a nevelőszülők a náluk nevelkedett gyermekek után családi adókedvezményben részesülhetnek. Éppen az MSZP-és kormányok idején szüntették meg egy és két gyermek után a családi adókedvezményt, s 3-4 gyermek esetén pedig jelentősen csökkentették annak összegét. Miután 2011-ben visszaállítottuk a családi adókedvezményt az egy és két gyermekes családok esetében is, és a 3-4 gyermekeket nevelőkénél az összeget nagymértékben megemeltük, ez már a jövedelmi viszonyukban is segíti a nevelőszülőket.

 A nevelőszülők munkáját ellenőrzi majd egy apparátus?

 –Természetesen. Eddig is hálózatba tömörültek a nevelőszülők, s ki kell emelni az egyházi nevelőszülői hálózatot, amely nagyon jól működik, és egyre jobban erősödik. Az állami fenntartású nevelőszülői hálózat pedig a Szociális Gyermekvédelmi Főigazgatóság alá tartozik. Szintén fontos kezdeményezés a gyermekvédelmi gyám-rendszer bevezetése, amely nem csak a nevelőszülőknél lévő, hanem az otthonokban élő gyerekekre is vonatkozik. Ez azért lényeges, mert az elmúlt években gyámsági feladatot sok esetben az intézmények vezetői, vagy maguk a gyermekek nevelőszülei végezték el, miközben a gyermek különleges élethelyzete megköveteli a külső segítségnyújtást.

 Olyan véleményt is lehet olvasni ellenzéki újságokban, hogy eddig amennyiben a gyermek érdekében kellett tenni valamit (orvosi vizsgálat, óvodába, iskolába íratás, stb.), akkor a nevelőszülő, aki ismerte a gondjai bízott gyermek szükségleteit, önállóan megtehette ezt. Ezután gyermekvédelmi gyámok felelnek a befogadó szülőhöz került gyermekek sorsának alakulásáért. Vagyis a felelősség eztán már nem a nevelőszülőn lesz, hanem a gyámon. Van ennek valóságalapja?

 –Ez a baloldalnak egyik olyan akciója, amivel megpróbálja a leendő nevelőszülőket riogatni, és elbizonytalanítani. Egyértelmű, hogy a nevelőszülőnek akkor is megvan a felelőssége, amikor beteg a neveltje, és ilyenkor nem a gyámhoz, hanem az orvoshoz fordul, hiszen ez az életszerű magatartás. S azt is ki kell hangsúlyozni, hogy abban tér el a nevelőszülői státusz az örökbefogadóitól, hogy az első esetben, ha a vérszerinti szülők helyzete pozitívan megváltozik, akkor visszakerülhetnek a gyerekek hozzájuk. Ebben is segít a gyermekvédelmi gyám.

 A januártól hatályos jogszabály bevezeti a befogadó szülő fogalmát. Mi a különbség a nevelőszülő és a befogadó szülő között?

 –A befogadó szülői fogalom magába foglalja a nevelőszülőt és az örökbefogadó szülőt is. Az utóbbival kapcsolatban kiemelném, hogy az elmúlt években úgy enyhítettünk a jogszabályokon, hogy könnyebb legyen az örökbefogadás. Természetesen addig a határig, hogy megelőzzük az ember-és a szervkereskedelmi, illetve a modern kori rabszolgáság veszélyeit.

 Csaknem 90 millió forint értékben kapnak háztartási eszközöket a nevelőszülők. Erre pályázni kellett?

 –Évek óta nem volt hasonló pályázat. Ezt első körben az állami nevelőszülői hálózatra írtuk ki, s ez a pályázat le is zajlott az elmúlt hetekben. Amint már említettem, a nevelőszülőket több módon is támogatjuk, ezért indítottuk azt a mintegy 90 millió forintos programot is, amelyben országszerte több mint 1200 nevelőszülő választhatott háztartási gépet (mosógép, hűtőszekrény, mosogatógép, porszívó vagy mikrohullámú sütő).

 

Medveczky Attila