vissza a főoldalra

 

 

 2014.07.04. 

Befejeződött a püspöki konferencia nyári ülése

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia június 10. és 11. között megtartotta tavaszi rendes ülését, amelyen az alábbi témákat vitatták meg a testület tagjai.

A vonatkozó állami jogszabályok változásainak megfelelően, egyben összegezve az elmúlt tanév tapasztalatait is, a püspökök testülete tárgyalt az országos hitoktatási szabályzat módosításáról, melynek végleges szövegéről várhatóan az őszi ülésen születik döntés.

 A püspökök a tavaszi ülésen hozott döntésnek megfelelően áttekintették a cigánypasztoráció országos helyzetét, továbbá a pasztoráció ezen területének hatékonyabb működését elősegítő stratégiai szempontokat fogalmaztak meg és összegezték az ország különböző részein szerzett eddigi pozitív tapasztalatokat. A kérdés továbbra is a Konferencia napirendjén marad, az őszi ülésre újabb javaslatokat készítenek elő.  

Ehhez a témakörhöz kapcsolódóan az ülésen döntés született a temetkezési szertartáskönyv lovári nyelvű kiadásáról, amely a papság számára lehetőséget biztosít a szertartás egyes részeinek a gyászoló közösség nyelvén történő végzésére.

 Szintén ezt segíti a hamarosan megjelenő Leszállt közénk a Szent Isten című hittankönyv, amelyben egyes imádságok szintén lovári nyelven is olvashatóak lesznek.

 A Konferencia a kijelölt szakértői bizottság véleményének megismerése után jóváhagyta az Újszövetségi Szentírás új magyar fordításának kiadását, amely a Bencés Kiadó gondozásában kerül a boltokba. A fordítás Simon T. László bencés szerzetesnek, a római Szent Anzelm egyetem tanárának munkája.

 Hazánkban először tavaly szeptember 20. és 22. között, Budapesten került megrendezésre a Katolikus Társadalmi Napok programsorozat. A püspöki konferencia Caritas in Veritate bizottsága által szervezett rendezvény középpontjában a Katolikus Egyház társadalmi tanítása áll. A programsorozat fő céljai közé tartozik a társadalom érdekében dolgozó katolikus intézmények, civil szervezetek bemutatása, valamint minél átfogóbb képet adni a Magyar Katolikus Egyház hasonló jellegű kezdeményezéseiről és az általuk végzett munkáról.

 Idén Miskolc ad otthont az egész napos eseménynek, amelynek kiemelt célja a Katolikus Egyház válaszainak bemutatása a társadalom aktuális problémáira. 2014. szeptember 13-án kerekasztal-beszélgetések, előadások, koncertek, családi játékok várják az érdeklődőket Miskolcon, a Szent István téren.

 Az előző években egy hétig tartó Katolikus Kultúra Napjai programsorozat ebben az évben egész október hónapra kiterjedő Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozattá bővül, amelynek idei témája a magyar költők istenes versei lesznek. Ehhez kapcsolódóan az egyházmegyék szervezésében sokféle eseménybe kapcsolódhatnak be az érdeklődők, többek között kerekasztal-beszélgetések, felolvasó estek, közönségtalálkozók, szavaló versenyek, rajzpályázat, valamint könyvvásár és könyvbemutatók is színesítik a programot.

 A Konferencia 2016-ra, Szent Márton püspök születésének 1700. évfordulójára emlékévet hirdet hazánkban. A szent püspök szülővárosában, a mai Szombathelyen – egykori Savaria – és országos szinten is megkezdődtek az évforduló előkészületei egyházi és világi programokkal egyaránt: konferenciák, kiállítások, komoly- és könnyűzenei hagversenyek készítenek majd fel a jubileumi évre.

 Idén októberben ünnepli felszentelésének 10. évfordulóját a krakkói Isteni Irgalmasság-bazilika magyar kápolnája. Ez alkalomra zarándoklat indul hazánkból Katona István püspök vezetésével Krakkóba. A zarándoklat részleteiről hamarosan bővebb tájékoztatást is adunk.

 Tíz évvel ezelőtt, 2004 pünkösdjén szólalt meg először a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által alapított Magyar Katolikus Rádió. A jubileum alkalmából Erdő Péter bíboros június 10-én szentmisében adott hálát a püspöki konferencia tagjaival és a rádió munkatársaival a budapesti Szent István-bazilikában.

 

Budapest, 2014. június 12.

 

(katolikus.hu)