vissza a főoldalra

 

 

 2014.07.04. 

Szárszó

Szárszó 1943 óta fogalom a magyar életben. Ott és akkor nemzeti sorskérdéseinkről gyűlt össze tanácskozni a magyar szellemi élet színe-java, majd az ötvenedik évfordulón szintúgy. Azt az ötven évvel korábbit nemcsak könyvekből ismerhette meg az érdeklődő, hiszen az 1993-as találkozót Püski Sándor, a legendás könyvkiadó, a verhetetlen nemzeti ikon személye kötötte össze. Másfélezernél is több résztvevője volt az 1993-as Szárszónak, amely vitathatatlan folytatása volt a 43-asnak, a korábbinak. A konferencián felszólalók között 13 akadémikus, egyetemi-főiskolai tanár, 4 aktív miniszter, 4 exminiszter, 2 püspök, országgyűlési képviselők, írók, költők, továbbá kiváló építészek, ismert jeles művészek-értelmiségiek voltak láthatók-hallhatók. A Magyar Fórum nemcsak Szárszói Fórum címen jelentetett meg napilapot a tanácskozás ideje alatt, hanem Csurka István vezetésével szervezője és szereplője volt az 1993-as szép napoknak ott a Balaton partján.

Az igazi Szárszói Tábort és minden résztvevőjét a jobbítás szándéka mozgatta. Állítom, hogy kivétel nélkül minden szervezője és szereplője a teljes bénaságba süllyedt jobbközép kormányzatot illetve a széles nemzeti oldalt kívánta mozdulásra késztetni. Sikertelenül. A hét hónappal később lezajlott 94-es választás a totális mélypontra taszított bennünket. Ám a mélyben már megindultak a folyamatok, bizonyos egymásra találások. A 2002-ben csalásos választással induló, az őszödi beszéd mocskában dagonyázó és a 2006-os véreskezű liberálbolsevikok uralta évtized végére, mint mikor a tenger alatti földmozgások nyomán keletkezett szigetek a mélyből felbukkannak, úgy jelent meg egységesen, kiteljesedve a nemzeti oldal, megtalálva saját hangját, jelszavait , s mozdította meg fokról fokra az egész társadalmat. Püski Sándor és legméltóbb társai, kortársai és követői közül is sokan már kiforogtak az időből. Azonban életük munkájának eredménye maradandó: jóvoltukból minden magyar, aki akarta, megismerhette azt a törpe kisebbséget, amely a szellemi terrorizmus és hatalmaskodás útján csak látszólag kívánt nemes emberi célokat szolgálni, de valójában szégyenteljes visszaélést követett el „az igazi, a történelmi mélységű magyar demokrácia gondolata ellen”. És csalt, hazudott, lopott. Mindent, ami sűrűbb a levegőnél. Így lopta el a valódi Szárszói Konferencia nevét is, s ma már felnőtt egy generáció, amely nem tudja mi a való. Mert a liberálbal által 2010-ig szinte totálisan uralt nyilvánosságon keresztül nem közvetítették. Holott az alapvető tisztesség azt kívánná tőlük, hogy egy foglalt rendezvény nevét ugyanúgy tiszteletben tartsák, ahogy a művészeti- közéleti szereplők közül a később színre lépő felszólítás nélkül megváltoztatja a családi nevét is, mintegy tiszteletből, megkülönböztetve magát az előbbitől. De erre alighanem hiába várunk, mert róluk a saját híveik is kiállították már a végbizonyítványt. Ágh Attila hosszas elemzéséből idézek: ki kell mondani világosan, hogy az országot 2010-ig irányító baloldali elit leszerepelt és le kell váltani (...) a halogatás most már a biztos történelmi zsákutcába vezet (...) társadalmi vakságban szenvednek (...) semmit sem tanultak, semmit se felejtettek... Az persze érdekes, hogy most is pont úgy szól a verdikt, mint annak idején, a Kádárnak mennie kell, de Aczél György menesztése nem került szóba. Most megint a szocik menesztése van soron, a liberálbolsi eszdéesz megszűnve, megőrizve működik. Sajnos van napilap, melynek fiatal munkatársa azt hiszi, hogy Szárszó neve Farkasháziékhoz kapcsolható. Persze vannak tájékozottak, nem kevesen.

Az irodalomtörténész Borbándi Gyula külhoni magyarok választójogára tett javaslatát valóra váltotta a Nemzeti Együttműködés Rendszere, a sokak által követelt új alkotmány Magyarország Alaptörvényében öltött testet. A szárszói ideák nemzeti céllá válva hivatalos stratégiai programmá emelkedtek. Csurka István nem hiába lázadt az „elfogadhatatlan realitás” ellen, Csoóri Sándor is joggal ásott a „Nappali hold” alig-fényénél a magyar bajok gyökeréig. Az egykori eretnekségből törvény lett, a hívőkből országépítő erő, az álmokból pedig valóság. Ehhez szükség volt egy tudatos nemzetpolitikát folytató életformáló akaratra. Egy olyan államférfiúra, akit megindított a könyves ember értékelvű elkötelezettsége. „Az Ön neve egyet jelent a legjobb nemzeti irodalmi hagyományokkal, és méltán gondolják sokan a Püski Kiadót a magyar irodalmi hagyományok és történelmi hagyományok egyik legfontosabb őrzőjének” – írta Orbán Viktor miniszterelnök az ezredfordulón Püski Sándornak küldött levelében. – idézek egy fiatal ember Vass Krisztián írásából, aki 1993-ban, 17 évesen jelen volt a valódi Szárszón. Úgy tűnik révbe értünk, tegyünk hát mindent a helyére. Farkasháziék rendezvényének neve és logója pedig legyen a budi, amit az Indexen mutattak be, mindaddig amíg.

 

czyla