vissza a főoldalra

 

 

 2014.07.04. 

Donald Tusk kormánya

Június 3-án az amerikai elnök négynapos látogatásra érkezett Európába, s útjának első állomásán részt vett az első, részben szabad lengyelországi választások 25. évfordulója alkalmából rendezett varsói ünnepségeken. Elkötelezettségünk Lengyelország, valamint kelet- és közép-európai szövetségeseink iránt biztonságunk egyik sarokköve, amely szent és sérthetetlen – hangoztatta Obama, amikor érkezése után lengyel és amerikai pilótákkal találkozott a repülőtéren. Obama hozzátette, hogy Lengyelország Amerika egyik legerősebb szövetségese, s ezt az elkötelezettséget az Egyesült Államok nagyra becsüli.

Bő tíz nappal ezután a Varsóban, a híres Jeruzsálem sugárúton szerkesztett Wprost hetilap nyilvánosságra hozta titokban rögzített hangfelvételek leiratát. Ezekben kompromittáló kijelentéseket tevő csúcsvezetők titkos felvételeit teszi közzé. Egyelőre nem tudni, hogy a felvételeket kik és milyen megbízásból rögzítették.

Donal Tusk kormányát 2007-es hatalomra kerülése óta nem érte még ekkora támadás, ő maga 2005-ös elnökválasztás második fordulójában alulmaradt Lech Kaczynskival szemben, aki azután 2010-es haláláig elnök volt. Tusk 2007-ben lett miniszterelnök, miután pártja, a Polgári Platform megnyerte a parlamenti választásokat. A Wprost honlapján többek között a 2005-ös elnökválasztásról való beszélgetése olvasható az akkori kampányfőnöknek, melyben Zbigniew Religa neves szívsebész először bejelentette indulását, majd visszalépett Tusk javára.Religa 2009-ben meghalt. Emlékszem, hogy 2005-ben átvállaltuk az adósságát, hogy viszszalépjen – mondja Nowak a hangfelvételen. Religa kampánystábja hatalmas adósságot halmozott fel. Aztán Donaldot támogatta, de csak mert kifizettük az adósságát – teszi hozzá. A Wprost állítja, hogy bár egyszer sem említik Religa nevét, róla van szó. Ezen a felvételen Slawomir Nowak, aki a Polgári Platform (PO) 2005-ös médiakampányának vezetője, később pedig az infrastruktúráért felelős miniszter, valamint Dariusz Zawadka, egy különleges katonai alakulat volt parancsnoka, jelenleg a PERN olajvezeték-üzemeltető cég vezető-helyettese beszélget egy étteremben, de a lap közléséből nem derül ki, hogy mikor készült a felvétel.

A kampányfőnökön kívül Radoslaw Sikorskit is lehallgatták. Ő nem akárki. A lengyel politikai életben tudomásul van véve, hogy kormányok jönnek-mennek, Sikorski miniszteri posztja állandó. 1998-2001 között külügyminiszter-helyettes volt Jerzy Buzek (az EU parlamentjének jelenlegi elnöke) kormányában. 1992 és 1995 között a lengyel hadsereg kémelhárítása még biztonsági kockázat gyanúját vetette fel, Sikorski kettős, lengyel és brit állampolgársága okán. Ám a PiS idején, annak kormányában védelmi miniszter volt, és a PiS tagja. Majd átigazolt a PO-ba annak választási győzelme után, és megkapta a külügyi tárcát. Mégis a Wprost magazin a jelenlegi külügyminiszter és a volt pénzügyminiszter magánvacsoráján elhangzottakat is nyilvánosságra merte hozni, ahol Sikorski, a külügyminiszter azt mondta Jacek Rostowskinak: Tudod jól, hogy a lengyel-amerikai szövetség nem ér semmit (…) Talán még veszélyes is, mert az hamis biztonságérzetet kelt a lengyelekben (…) tömény lószar. Konfliktusba keveredünk a németekkel, az oroszokkal, de azt gondoljuk, hogy minden tökéletes, mert leszoptuk az amerikaiakat. Vesztesek. Komplett vesztesek vagyunk. Az, hogy leírva, kétségtelenül durva a szóhasználat, még nem feledteti a mondanivalóban rejlő reménytelenséget. Talán érthető, hogy ilyen keserűen beszélt, és talán nem alaptalan az állítása, hiszen ne feledjük, néhány éve Varsó környékén felrobbant a felesége, Anne Applebaum-Sikorska terepjárója. Sikorska furcsa zajt hallott a motorháztető alól, ezért szerencséjére kiszállt, hogy megnézze, amikor a kocsi a levegőbe repült, így semmi baja nem történt. A lengyel hatóságok nem találtak merényletre utaló jelet, bár a baleset elég gyanús körülmények között történt, ezért Applebaum testőröket kapott a kormányőrségtől. Sikorskiról azt feltételezni, hogy emiatt a beszélgetés miatt problémája származna Amerikával, több okból is botorság. Először is a felesége amerikai, másodszor Amerikának szüksége van Lengyelországra Putyinnal szemben, harmadszor ez a beszélgetés az ukrán válság kirobbanása előttről származik. Ha nincs Krim, Obama és egyáltalán Amerika, ahogy eddig sem, ezután sem sietne nagyon a lengyelek által joggal elvárt segítséggel. A lengyelek félelme az oroszoktól, hogy úgymondjam megalapozott, történelmi félelem. Az oroszokkal szemben viszont a NATO-tól segítséget várni álmodozás. Mindegy szóban mit igér Obama, de abba belenyugodhatunk mi is, nemcsak a lengyelek, hogy ha tényleg segítségre szorulnánk, akkor Amerikának azonnal eszébe jutna, hogy nem fizetünk eleget, és hogy az európai tagállamok nagy része „ingyér” várja a szolgáltatást, tulajdonképpen potyautas.

A titkos lehallgatások két tételben 2013 nyarán és az idén februárban történtek. Az egyikből kiderül, hogy Marek Belka jegybankelnököt Sienkiewicz, a belügyminiszter arra kéri, hogy fontolja meg a pénz kibocsátást, Belka pedig javasolja a zsidó származású pénzügyminiszter Jacek Rostowski eltávolítását. Ez négy hónappal később, 2013 novemberében meg is történt. Belka a jegybanktörvény módosítását is kívánatosnak tartotta, amely szerint a jegybank elnöke nem a pénzügyminiszternek, hanem közvetlenül a miniszterelnöknek tartozna felelősséggel. Az ügyészség nyomoz, és amíg ez tart, addig nem nyilatkoznak, mondta a kormányszóvivő.

 

czyla