vissza a főoldalra

 

 

 2014.07.09. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 28.száma!

A tartalomból:

Tébolyda (címoldalon)

A korlátozott pszichéjű elkülönülők védő korlátok közé terelését hibának tartom. Az egypárt rendszer olyan kipróbált politikusai, mint Lendvai Ildikó cenzorasszony és a semmilyen hátrányt soha el nem szenvedő liberálisok azért vállalják, hogy mint majmok a ketrecben mutatkozzanak, mert ezzel politikai üzenet száll a világ felé. Magyarország most olyan hely, ahol a melegek, leszbikusok, transzvesztiták, (az ellentüntetők szerint per buzeránsok) számára itt beszűkült a mozgástér, korlátozódik a személyi szabadság. Nem kétséges, fortélyos forgatókönyv szerint zajlanak az események. A kordon két oldalára fókuszálva játszódik a cselekmény. Különböző kóreseteket reprezentáló figurákat vonultatnak fel a rendezők: Hiányzó belbecsét akarja palástolni úgy a kócsagtollas kalapban, lajbiban és csizmában fellépő jobbikos polgármester a kordonon kívül, mint a látszólag vele szemben állók torz társasága, a kordonon belül lévő politikusaival együtt.

 In memoriam Csurka István

MAGYARORSZÁG FELSZÁMOLÁSA (IV. RÉSZ) (2.oldal)

Európától sok segítséget nem várhatunk. Ámde, ha bizonyító erővel mutatjuk fel új értékeinket, ha kiemelkedünk a posztkommunizmus zűrzavarából, a jobb minőségű élet mozgóképeivel, akkor felfigyel ránk az újak iránti régi fogékonyságával. S akkor mégsem leszünk felszámolva.

Abban az időben, amit tévesen rendszerváltásnak mondanak, vagyis a Németh Miklós– Antall József kormányváltás idején többek szerint lett volna egy lehetőség kiszállni ebből az óriáskerékből. De nem ez történt, hanem még jobban beszíjazták a magyar népet a nemzetközileg forgatott kosarakba. A pénzügyi rendszer változatlan maradt. Most pedig Antall után még szigorúbb. Ez, ha belegondolunk, képtelenség. Adva van egy szocialista párt, amelyik azzal szerez erős abszolút többséget, hogy legalább egy kis lélegzetvételt ígér a senyvedő népnek, amelyik visszaálmodik valamit, ami soha nem volt és ezzel szemben már akkor drákói megszorításokat jelent be, amikor még le sem ült a székbe.

 Budapesti, cigány szociális munkás írt levelet Gyurcsányékhoz (3.oldal)

Elhiszem, hogy minden áron nyerni szeretne a DK a baloldallal együtt Miskolcon. Azt is elhiszem, hogy van rá esélye Pásztor Albert jelölésével. Viszont az is biztos, hogy ezzel a baloldal átlép egy határt. Egy olyan határt, ahol elvesznek a baloldali értékek, ahol teret kap a populizmus és nacionalizmus, ahol legitimálják a cigánybűnözést mint kifejezést. Pásztor Albert akkori nyilatkozatát azóta is előszeretettel idézgetik a szélsőségesek, nyilván nem véletlenül. Ez ugyanis pontosan az ő retorikájukba illeszkedik. A baloldaltól a baloldaliak nem ezt várják. És lehet, hogy Miskolcot Pásztor Alberttel behúzza a DK, de Budapestet esetleg pont emiatt fogja elveszíteni.

 Az agrárium alapjai a kis és közepes családi gazdaságok

A következő uniós költségvetési ciklusban más struktúrában valósul meg a vidékfejlesztés (4.oldal)

A legsúlyosabb hiba az volt, hogy az előző uniós költségvetési ciklusban rendelkezésre álló források nagy részét a szocialisták nagyméretű és sokszor felesleges gépberuházásokra költötték. Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta: kiemelt prioritásként kezeljük a társadalmi együttműködés előmozdítását, a szegénység csökkentését és a gazdasági fejlődés támogatását a vidéki térségekben.

 Országosan kimagasló eredmények Újbudán

Kerületünk hírnevét mind erkölcsi, mind gazdasági-fejlesztési tekintetben sikerült helyreállítanunk (5.oldal)

Újabb programot indít az ötven év felettiek munkahelyi versenyképessége érdekében júliusban az újbudai önkormányzat. Az Újbuda 50+ Programban például minden hónap első hétfőjén előadást tartanak az érintetteknek, szeptembertől pedig angol nyelvi és informatikai kurzusok indulnak annak érdekében, hogy az idősebb korosztály versenyképes maradhasson a munkaerőpiacon. Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere elmondta: Újbuda hírnevét mind erkölcsi, mind gazdasági-fejlesztési tekintetben sikerült helyreállítaniuk.

 Volt egyszer egy Panoráma (6.oldal)

Ez a beszélgetés Chrudinák Alajos Panoráma című műsorában hangzott el 1990. március 30-án válaszként az akkori román miniszterelnök marosvásárhelyi magyarellenes román vérengzéssel kapcsolatos hazugságaira. Sütő András erdélyi, marosvásárhelyi neves magyar író, akinek a baltákkal támadó, őrjöngő románok kiverték a szemét, néhány nappal a véres pogrom után megcáfolja a román kormányfő és a sajtó hazugságait. A magyarellenes román nacionalista gyűlölködés azóta is izzik, és a megtorlások most különösen a székelyek ellen irányulnak. Legutóbb a román külügyminisztérium nem engedélyezte Nagyváradon és Marosvásárhelyen magyar konzulátus nyitását.

 Világelsőként sikerült a grafénból alig néhány atom szélességű szalagokat kivágnunk

Potenciális lehetőség az elektromos zavarok és a lehallgatások kivédésére a grafént, grafénkompozitot tartalmazó bevonatok alkalmazása (7.oldal)

A Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont (TTK), Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet (MFA), Nanoszerkezetek Kutatócsoportja csatlakozik az Európai Bizottság által kezdeményezett, a jövőbeni és feltörekvő technológiák fejlesztésére irányuló egyik kiemelt programhoz, a Graphene Flagship projekthez. Prof. Dr. Biró László Péter akadémikus, az MTA TTK MFA Nanoszerkezetek Kutatócsoport vezetője: nagyon lényeges, hogy hazánk ebben az összeurópai kezdeményezésben legalább egy kutatócsoporton keresztül jelen legyen. Hiszen olyan technológia fejlődik ki majd ezekből a kutatásokból, amely jelentős módon meghatározza a XXI. század mindennapjait.

 Nemzeti összefogás szükséges intézményesült szervező erőre alapozva

Gőgös Zoltán elbeszél a kérdés mellett, és szándékosan másról nyilatkozik (8.oldal)

„Agrár rezsicsökkentést” hirdet a Hangya Szövetkezeti Együttműködés közös beszerzések és értékesítések létrehozásával – mondta Patay Vilmos, a Hangya Holding elnöke. Számításuk szerint átlagban a magyar agrártermelők 10 százalékkal mérsékelhetnék költségeiket közös beszerzéssel, illetve együttes értékesítéssel kedvezőbb árakat érhetnének el a kereskedőknél, ezáltal mérsékelődne versenyhátrányuk legfőbb versenytársaikkal szemben.

 A norvég fél megtiltotta az EY-jelentés átadását a magyar kormánynak

A kormány akkor is büntető feljelentést tehet a norvég alappal kapcsolatban, amennyiben a Kehi-vizsgálat olyan eredményeket tár föl, mely azt indokolttá teszi (9.oldal)

A magyar kormány levélben kérte az EY (Ernst and Young) magyarországi vezetőjétől, hogy betekinthessen a norvég alapok 2008–2010 közötti forráselosztásáról készített jelentésébe. Szerkesztőségünk vendége Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

 Vérbeli pódiumművész

A zenének társadalmi beilleszkedést, közösségi életet elősegítő szerepe is van (10.oldal)

Oravecz György zongoraművész: Minden művész más és más, de azért jobb, ha mások érzik úgy, hogy bennem megvan az, amiért pódiumra termettem, mivel ez akkor is adottság és nem saját elhatározás kérdése. Amúgy ez más szakmában, más pályán is így van. Most tartják a foci-vb-t, ezért adott a párhuzam, azt sem lehet megtanulni, ami egyes focistákban különleges, amitől kiemelkedőek. Magas fokon elsajátítható maga a futballtudás, de hogy mitől lesz valaki Messi vagy James Rodriguez, az már nem a tanulható kategóriába tartozik. Ugyanezen oknál fogva bizonyos szint felett az előadóművészi képességeket sem lehet megtanulni. Nagyszerűen meg lehet tanulni zongorázni, remekül meg lehet tanulni a darabokat. És aztán valami miatt az egyik zongoristát jobban szereti a közönség, mint a másikat.

 Rencsényi Hajnal Elvira: „MEGSZÓLALNAK” A HONVÉDSÍROK (11.oldal)

Hetven esztendő telt el a délvidéki magyarság legnagyobb tragédiája óta. Hét évtized hallgatás, titkolódzás és a lelkekre nehezülő, átkos kiszolgáltatottság. A hat hétig tartó moratóriumnak a délvidéki magyarok tízezrei estek áldozatául 1944 őszén. Tito partizánjai – a Vörös Hadsereg segédletével – válogatott kínzási módszereket alkalmazva tettek árvává gyermekeket, özvegyekké asszonyokat, gyermektelenné szülőket…

 Csorja Gergely: ÉGIG ÉR A JAJ (19.oldal)

A rendőrség átszervezése gigantikus feladat és egy ilyen megkövesedett és tekintélyes méretű szörnyeteg mozgékonnyá tétele közben néha több a hátra-, mint az előrehaladás. Húsz évre elegendő változást akarunk számon kérni néhány év alatt. Persze az elvárás is érthető, hiszen az emberek a lehető legjobban működő rendőrséget várják az államtól. Ami kevésbé érthető, hogy Novák Péter, aki ha tetszik, ha nem a néptáncmozgalom arca, miért áll be a hisztériakeltésbe. Ő mint a Páva műsorvezetője, most nem csak a Novák Tata fia, vagy az izé zenekar frontembere, hanem egy éppen az egész társadalomnak újra bemutatkozó közösség arca. Nem az a megoldás, hogy balhés cigányokat próbálunk meg áldozatként bemutatni, nem az a megoldás, hogy mélyítjük a cigány–magyar, rendőr–cigány, rendőr–civil ellentétet, hanem, hogy a valóságot tárjuk az emberek elé. Nem az a valóság, hogy a szegény cigányokat általában vegzálják a rendőrök – bár természetesen esetenként előfordulhat ez is, mint ahogy előfordul, hogy a túlbuzgó vagy rosszindulatú rendőr a nem cigányt is vegzálja –, és nem is az a valóság, hogy a cigányok úgy általában bűnözők.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál! De már július 2-án, szerdán 9 és 16 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Idén tavasszal, Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2014. nyarán

 

Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026;

 

Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.