vissza a főoldalra

 

 

 2014.07.04. 

Szakmai radikalizmus

A Jobbikon belül dúl a harc. Vannak a radikálisabbak, akik most bekerültek az elnökségbe és vannak a mérsékeltebbek, akik közül néhányan kikerültek a Jobbik vezetéséből. Hogy a Kovács Béla féle pénzből ki mennyit kapott, és hogy a felvett összeg milyen mértékben radikalizálja, vagy éppen mérsékli a vezetőséget, azt egyenlőre nem tudni. Az azonban biztos, hogy a mérsékeltebbek által kitalált új fogalom, a szakmai radikalizmus egyelőre nem aratott nagy sikert. Hogy mi a szakmai radikalizmus? Fából vaskarika.

A nemzeti radikalizmus és szakmailag megalapozott politizálás elegyítése. A nemzeti radikalizmus nagyjai Szabó Dezső, Németh László, Bajcsy-Zsilinszky Endre és Csurka István művei és politikai tevékenysége lényegében egy gondolatkörben forogtak. Ennek a gondolatkörnek egy rendkívül fontos eleme volt az idióta, semmitmondó szómágiák, a logikátlan zavaros gondolatok és kifejezések száműzése. A szakmai radikalizmus éppen az a zavaros, értelmezhetetlen szóösszetétel, ami nagyjainkat mérges ordítozásra késztetné. Az ún. szakmai kérdések, hogy mondjuk az egészségügyben milyen szabályozók legyenek, vagy hány rendőr kell a közbiztonság megőrzéséhez, vagy, hogy milyen erőművet kell építeni, a nemzeti radikalizmus eszméje szerint nem politikai kérdések, pontosabban csak annyiban, amennyiben a magyarság érdekeinek radikális képviseletéhez szükségesek. A nemzeti radikalizmus nagyjai ugyanis folyamatos háborúban álltak a szakmainak, ésszerűnek és politikailag reálisnak kikiáltott, valójában csak megalkuvó, sőt egyenesen káros álláspontokkal. Éppen ezért az ún. szakmai kérdések maradhatnak szakmaiak, de ehhez a nemzeti radikalizmusnak, főleg a nemzeti radikális politizálásnak semmi köze nincs. Nincs olyan, hogy szakmai szempontokra épülő nemzeti radikális program. Mert az innentől nem nemzeti radikális, hanem szakmai program. Hogy egy példát hozzunk. A közgazdaságtan fősodra szakmai alapon elutasítja a protekcionizmust. Károsnak, kontraproduktívnak, bajaink forrásának tartja, ha az állam a saját iparát előnyben részesíti a többivel szemben. A nemzeti radikalizmus egyik legfontosabb kitétele, hogy igen is szükség van a hazai ipar, a hazai mezőgazdaság megkülönböztetett támogatásárára. A nemzeti radikalizmus ebben az értelemben is szakmaiatlan. Mondhatnók, az egyik lényegi eleme, hogy szakmaiatlan, hogy elutasítja a beszűkült szakmai, sőt bizonyos esetben tudományos szempontokat, amennyiben azok a nemzet érdekeivel ellentétesek.

A szakmaiság és az ún. szakértelmiség közvetlen társadalombefolyásoló tevékenységét ebben az értelemben is elutasította ez az eszmerendszer. Ez persze nem jelenti azt, hogy ésszerűtlenséget, az áltudományosságot, vagy az irrealitást támogatná. Csak azt, hogy a sokszor beszűkült, kis területet maga előtt látó szakmainak nevezett szempontok helyet, a széles horizontra tekint. Nagyobb távolságból, más értékrendszer szerint nézi a világot. Ehhez az értékrendszerhez – a fenti szóösszetételből is levezethetően – a Jobbiknak sajnos vajmi kevés köze van.

 

csorja