vissza a főoldalra

 

 

 2014.07.04. 

Nemzetépítő konferencia a Felvidéken

Szakmai rendezvényeinket olya előadásokkal nyitjuk meg, amelyek a nemzeti öntudatra való nevelésről szólnak

A Szlovákiai Magyar Egészségügyi Társaság a Magyar Egészségügyi Társasággal együtt június 6–8. között negyedik alkalommal rendezte meg a „Ne nézzük tétlenül nemzetünk fogyását!” című nemzetközi konferenciát. A szervezők a tanácskozással a tavaly szeptemberben elhunyt dr. Bajnok István pszichiáter és volt parlamenti képviselő emlékének is adóznak.

 Milyen múltra vezethető vissza a Szlovákiai Magyar Egészségügyi Társaság? – kérdezem ifj. Dr. Bastrnák Ferencet, a Szlovákiai Magyar Egészségügyi Társaság elnökét.

 – A Magyar Egészségügyi Társaság 1993-ban alakult meg Mosdóson a Magyarok Világszövetsége égisze alatt. Azóta két szervezete maradt csak fenn; a humán orvosoké és az állatorvosoké az, amely még működőképes. A Magyar Egészségügyi Társaság , célul tűzte ki a Kárpát-medencében élő, elsősorban magyar népesség egészségi állapotának javítását, a beteggyógyítás szakmai színvonalának emelését rendszeres továbbképzések biztosításával. Már az alakuló ülésen jelen volt a felvidéki tagozat képviselője, Dr. Fegyveres Margit, s tőle Dr. Bajnok István „vette át a stafétabotot”, aki egészségügyi állapotára való tekintettel 2008-ban lemondott. S azóta én vagyok a felvidéki szekció vezetője, és a szlovákiai belügyminisztériumba bejegyeztettük, mint polgári társulást a Szlovákiai Magyar Egészségügyi Társaságot, de természetesen a Magyar Egészségügyi Társaság tagozataként működünk továbbra is.

 Mit kell tudni egyik példaképükről, a XIX. században élt Dr. Arányi Lajosról?

 – Arányi doktor nem csak példaképünk, hanem Komárom városának szülöttje. A Magyar Egészségügyi Társaság mindegyik határon túli tagozata konferenciát rendez, s ezeket a konferenciákat egy híresség után nevezik el. Mi azért választottuk Arányi Lajost, mert a magyar kórbonctan megalapítója és az első kórbonctani könyv kiadója volt Magyarországon. S mivel Komáromban született, így nem volt kérdéses, hogy a felvidéki tagozat szakmai konferenciáját róla nevezzük el. Ezért Arányi-napokat rendezünk minden páratlan évben, míg a páros években szervezzük meg a „Ne nézzük tétlenül nemzetünk fogyását!” című nemzetközi konferenciát. Az utóbbi, ahogy a címéből is kitűnik, olyan nemzetépítő konferencia, ahová olyan előadókat hívunk meg, akik a magyarsággal, a magyarságtudattal, a nemzet összetartozásával foglalkoznak.

 Tehát erre a konferenciára nem csak orvosokat hívnak meg. Bár az egészségügybe bővebben beletartozik az is, hogy egészséges filozófiával éljen az ember.

 – Pontosan ez a mi elgondolásunk is: a magyar nemzetnek nemcsak a fizikális egészségügyi állapota szorul orvoslásra, hanem a lelki is. Ezért büszkén jelenthetem ki, hogy éppen a felvidéki tagozat vezette be azt, hogy mindig tart egy ilyen jellegű konferenciát, sőt mindegyik szakmai rendezvényünket két-három olyan előadással nyitjuk meg, amely a nemzeti öntudatra való nevelésről szól.

 Kik voltak az idei, júniusi konferencia előadói?

 – Dr. Korzenszky Richárd perjel úr, tihanyi főapát „Mire neveljük gyermekeinket”, míg Balczó András világbajnok „Sport, politika, hit” címmel tartott előadást. Emellett az elszakított területekről is meghívtunk előadókat, hiszen Bajnok doktor mint pszichiáter azokkal a gyermekekkel foglalkozott, akik magyar nyelvű családból idegen tannyelvű iskolába kerültek, s ez náluk mentális zavart váltott ki. Erre építettük föl idei konferenciánkat, amelynek alcíme „Magyar gyereket, magyar iskolába” lett. Ezért olyan előadókat hívtunk meg, akik a Kárpát-medencében ezzel a témával foglalkoznak. Így Vetési László református lelkész Székelyföldről „Erdélyi szórványoktatás – sikerek és kihívások”, Joó Horti Lívia a „Vajdasági beiskolázási törekvések a gyakorlat és a lehetőségek függvényében”, Mgr. Belkovics Judit, dunaszerdahelyi pszichiáter „Személyiségünk erőforrásainak lehetőségei az anyanyelvi oktatás területén”, a kárpátaljai Dr. Cjapec Gabriella „Mi az ára annak, ha a gyermek nem anyanyelvén tanul?” címen tartott előadást, és kedves felvidéki barátom, Tarics Péter Dr. Bajnok István életművét mutatta be.

 Immár negyedik alkalommal rendezték meg a „Ne nézzük tétlenül nemzetünk fogyását!” című nemzetközi konferenciát. A rendezvényen elhangzott előadásokat elküldik-e különböző fórumokra?

 – Fórumokra nem küldünk anyagokat, de mindegyik konferenciánkról DVD készül, s aki igényli, annak ezt az anyagot elküldjük, hogy bemutassuk a Magyar Egészségügyi Társaság munkásságát.

 A felvidéki magyarság is ugyanolyan fizikai és mentális betegségeknek, ártalmaknak van kitéve, mint a többi Kárpát-medencei nemzettársuk?

 – Tapasztalatom, és az előadások témáiból is az szűrhető le, hogy a betegségek, ártalmak a Kárpát-medencei magyarság körében nagyjából egyformák. A kardiovaszkuláris – a szív és érrendszeri –megbetegedések nagyon magas százalékot értek el a magyar ajkú lakosság körében. Nálunk a Felvidéken riasztó a rákos daganatok igen magas előfordulása. Főleg Dunaszerdahely, Komárom és Léva vidékén, ahol a vastag- és a végbélrák nagyon magas számban fordul elő. Sajnos szlovákiai viszonylatban ezen a területen a leggyakoribbak ezek a súlyos betegségesek.

 S mi az oka annak, hogy miért pont ebben a térségben ilyen magas ezen betegségek aránya?

 – Ezt már nálam jóval professzionálisabb orvosok, egészségügyi szakemberek is kutatták. Nálunk a szocializmus idején a mezőgazdaságban a műtrágya használatával, főleg a fóliasátraknál nem sokat törődtek, és sokan úgy vélik, hogy a nitrát belekerült az ivóvízbe. S azt is tudjuk, hogy a magyarlakta területek jelentik Szlovákia éléskamráját. Az, hogy ennek mekkora az igazságlapja, azt nagyon nehéz megmondani, mert komoly kutatásokat nem végeztek.

 Azért, hogy a szlovákiai magyarok egészsége javuljon, konzultálnak-e különböző pártokkal, civil szervezetekkel?

 – Pártokkal nincs kapcsolatunk, inkább civil szervezetekkel. Mi részt veszünk a civilek rendezvényein, s ők is eljönnek a konferenciánkra. Főleg A T(e) Ü(gyed) Kör Polgári Társulást emelném ki, melynek segítségével Trianon-szobor áll Révkomáromban.

 

Medveczky Attila