vissza a főoldalra

 

 

 2014.07.11. 

Pacsér: Véget ért a 17. Református Gyermek- és Ifjúsági Tábor

Tartalmas hetet tölthettek el azok a gyerekek, akik részt vettek a pacséri 17. Református Gyermek- és Ifjúsági táborban, amely ma táborzáró istentisztelettel és az elkészült munkák kiállításával zárult. Vajdaság nagy részéről és Kisújszállásról érkezett 115 gyermekkel, köztük negyven 3-7 éves korú aprósággal foglalkoztak. Délelőtt bibliai történeteket, énekeket tanultak, délután pedig kézműves foglalkozásokon vettek részt.

 Az egész heti programot a hollandiai KOEN Alapítvány támogatásával - amely az egész Kárpát-medencei gyermekmunkát segíti - évről évre más-más ország lelkipásztorai, hitoktatói gyermekmunkásai írják, és ennek alapján foglalkoznak a gyerekekkel a Kárpát-medencében.

 - Az idén mi kaptuk ezt a feladatot – mesélte Csányi Erzsébet helybeli lelkésznő. Az idei tábor címe Válaszút. A szimbólumon is látható egy kétfelé ágazó út – a jó út és rossz út. Az ötlet a keskeny út és széles út példájából származik, mert úgy gondoltuk, hogy a gyerekek is szembe kerülnek a mindennapi életben a döntéshozatallal, hogy melyik úton menjenek tovább, és nem mindegy, hogy jó, vagy rossz döntést hoznak. A bibliai történeteket is ehhez kapcsolódóan választottuk: az első nap Noé, a második nap Gedeon történetét, a harmadik nap Ruthét, a negyediken Dávid és Góliát történetét, az ötödiken Dávid királyságát dolgoztuk fel, és vontuk le a tanulságokat. Ahogy a magvető példázata mondja, a magvető hinti a magot, és van ami jó földbe hull, van ami az út szélére, és van amit a madarak elvisznek. Mi sem tudjuk, hogy melyik gyermekben mikor fog felnőni a mag, és milyen talajba hull, de én hiszem azt, hogy nem tűnik el nyomtalanul. Csoportos beszélgetéseken tudjuk a történetek üzenetét a gyermekek lelkiviláguknak megfelelően kibeszélni, és ez teszi igazán hordozhatóvá azt - hangsúlyozta.

 Mivel fontosnak tartják a hagyományok ápolását és a kézügyesség fejlesztését is, kézműves foglalkozásokat tartottak. A fafaragást Rózsa Imre tanította, Imrics Halász Ilona irányításával papírkollázst, tálcadíszítést tanultak, evőeszköz- és szalvétatartót készítettek, Molnár Gyöngyi vezetésével vászontáskára festettek, mappát készítettek, papírcsík technikát tanultak, Schramm Tibor fazekasmester irányításával cserépedények készültek, a gyöngyfűzést Dimény Ibolya oktatta, Gracza Szabó Katalin vezetésével tarsolyt, a kisújszállási nevelők segítségével pedig papírból és szalmából különböző tárgyakat készítettek.

 

Komáromi Gizella

 

(vajma.info)