vissza a főoldalra

 

 

 2014.07.11. 

Princip-kultusz

Az Osztrák–Magyar Monarchia 1908-ban annektálta Bosznia-Hercegovinát, amivel nem csak teret nyert a Balkánon, hanem ellenséget is szerzett magának Szerbia személyében. A szerbek ugyanis egy egységes délszláv állam létrehozására törekedtek, továbbá jelentős számú szerb élt már ekkor is Boszniában.

Az annexió után a Habsburgok és a szerbek között egyre fokozódott a feszültség, a Monarchia hadvezetése már 1913-ban Szerbia megtámadását tervezte. A támadás megindításához és ezzel együtt a „nagy háború” kirobbantásához szolgált ürügyül Gavrilo Princip híres szarajevói merénylete. Mint közismert, a 18 éves szerb diák oltotta ki az életét Habsburg Ferenc Ferdinánd trónörökösnek és feleségének, Chotek Zsófiának 1914. június 28-án.

A merénylet 100. évfordulóján, múlt szombaton Európa szerte tartottak megemlékezéseket, foglalkoztak az első világháború casus bellijével, és annak elkövetőjével Gavrilo Princippel. Szarajevóban egész alakos bronzszobrot kapott Princip, és a tervek szerint Belgrádban is emlékművet fognak állítani a tiszteletére. Szerbiában számos utca és tér viseli a nevét, a szerbek egyértelműen hősnek tartják, aki megölte a zsarnokot, és ezzel feláldozta magát a délszláv ügyért.

A híres szerb rendező, Emir Kusturica filmet forgat a merényletről és Principről, továbbá kezdeményezésére aláírást gyűjtenek Principnek és társainak a perújrafelvételéhez. Kusturica szerint, mivel sem az osztrák, sem a magyar törvényhozás nem ratifikálta Bosznia-Hercegovina annexióját, ezért az ott élők igazából nem tartoztak a Monarchiához, vagyis Princip és társai nem követtek el felségárulást. Csupán gyilkosok voltak.

Kusturica meg is magyarázza a rehabilitáció szükségességét, meglátása szerint Princip saját hazájában ölte meg a „megszálló, rasszista és antiszemita” Ferenc Ferdinándot, és igazságtalannak tartja, hogy a gyilkosságot használták fel az első világháború kirobbantásához ürügyül.

Érdekesek azok a jelzők, amelyekkel Kusturica Ferenc Ferdinándot illeti Princip védelmében. Az, hogy a Monarchia megszállta Boszniát, tagadhatatlan, azonban miért lett volna a trónörökös máris rasszista és antiszemita? Azonkívül, hogy divatos manapság ilyen jelzőket aggatni a másikra, semmi alapja sincs a kijelentésnek. Ráadásul pont a szlávbarát Ferenc Ferdinándot támadja, aki trónra lépésével a Monarchia dualista államszervezetét trialistává szervezte volna át. Még pedig oly módon, hogy a neki nem kedves magyarokat szorította volna ki a hatalomból, és az osztrákok mellé cseh–lengyel és egy délszláv(!) vezetést vont volna be.

Kusturica nyilatkozata a többi ponton sem állja meg a helyét. Azzal, hogy az első világháború casus bellije egy szerb diákhoz fűződik, nem lehet mit csinálni, még ha ez annyira fáj is neki. A szerbek ugyanúgy tudták, hogy közeleg a háború, Princip és társai mégsem a megbékélésen munkálkodtak.

Valójában az egész rehabilitáció és Gavrilo Princip kultuszának felélesztése érthetetlen. Nem gondolnám, hogy Principnek az ártatlanságát bizonyítanák, vagy a jó hírnevét állítanák vissza, ha a bíróság kimondaná, hogy nem volt felségáruló, „csak” gyilkos. Azonkívül Princip, merényletével az egységes délszláv állam jövőjéért küzdött, az azóta eltelt száz év viszont bizonyította, hogy az egységes délszláv állam fenntarthatatlan.

 

Merle Tamás

latin-történelem szakos tanár