vissza a főoldalra

 

 

 2014.07.23. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 30.száma!

A tartalomból:

In memoriam Csurka István

MAGYARORSZÁG FELSZÁMOLÁSA (VI. RÉSZ) (2.oldal)

Európától sok segítséget nem várhatunk. Ámde, ha bizonyító erővel mutatjuk fel új értékeinket, ha kiemelkedünk a posztkommunizmus zűrzavarából, a jobb minőségű élet mozgóképeivel, akkor felfigyel ránk az újak iránti régi fogékonyságával. S akkor mégsem leszünk felszámolva.

Néhány hét múlva, 1990. január 14-én elmondtam a Vasárnapi Újságban jegyzetemet, amelyben a Kun Bélák eljövetelétől óvtam a hallgatókat. Ezt a jegyzetet lényegében Pálfy G. István, frissen kinevezett és máris rettenetesen támadott Híradó és Hét-főszerkesztő védelmében írtam. Az ország minden újságjában, a rádióban, a tévében gyalázkodó támadások özöne zúdult rám, antiszemita lettem, nyilas, az életveszélyes fenyegetések tucatjait kaptam. Az MDF azonban nem védett meg. Antall legbizalmasabb embere a külügyi bizottságban azt javasolta, hogy mondassanak le. Ez végül nem ment keresztül. Az elnökség arra kért, hogy adjak ki egy nyilatkozatot, mondjam azt, hogy nem vagyok antiszemita és ugyanakkor csak vidéken működjem, Budapesten ne szerepeljek a nyilvánosság előtt. A rádióműsorhoz, a Vasárnapi Újsághoz akkor még nem mertek hozzányúlni, csak Győri Bélának adtak számtalan fegyelmit. Munkatársai közül a kettős kötöttségűek elhatárolódtak tőle. Minden egyetlen beintésre történt. Az egész magyar sajtó egyszerre felejtette el, hogy én voltaképpen az az író vagyok, aki a Házmestersiratót írtam. A poklot megjárt nézők, zsidók mondták el, üzenték meg nekem: négyszer- ötször is megnézték és nagyjelenetén könnyeztek. Egyszer ezt is el kellett mondanom. Irtózom az alantas vádak ellen való védekezéstől. Megbénulok és elképedek. A lényeghez itt most különben is csak az MDF széttörése tartozik. Személyem által az ügyet ütlegelték. A hajót nekivezették egy jéghegynek, s ezt a jéghegyet antiszemitizmusnak hívták. A fogalom a magyar társadalomban szinte ismeretlen volt. Aki pedig ’56-ot felnőtt fejjel élte meg, pláne cselekvően, az csak azt hozta magával, hogy ilyen kérdés nincs.

 Mindenki felmentve, csak a magyarok a bűnösök (3.oldal)

A holokauszt irodalma egységes abban, hogy Romániából például senkit sem deportáltak megsemmisítő táborokba. Sokat segítene Schmidt Márián, ha elővenne legalább egy jobb gimnáziumi történelemkönyvet vagy egy lexikont, amelyből megtudhatná az ezzel kapcsolatos adatokat. (Ungvári Krisztián)

Jó ideje követem Ungvári publicisztikai bakugrásait, és úgy ítélem meg, neki lenne a legnagyobb szüksége arra, hogy ne csak írjon, olvasson is ! A Dennis Deletant által szerkesztett kötetet ajánlom nb. figyelmébe. Ebben a dokumentumgyűjteményben hasznos információkra lelhet Románia zsidópolitikáját illetően. Mégiscsak furcsa, hogy Ion Iliescu államelnök 2003-as történelemferdítő kijelentései köszönnek vissza Ungvári álláspontjában. Ám hitelesebbnek tartom annak a nemzetközi történészbizottságnak a jelentését, amely a Romániában és az akkor román fennhatóság alatt állott Transznisztria területén történt zsidóüldözésekről és népirtásokról készült. A bizottság 2004-ben bemutatott, azóta nyomtatásban is napvilágot látott jelentésében minden félreértést kizáróan szögezte le, hogy 280-380 ezer zsidó és 11 ezer roma személyt öltek meg a román polgári és katonai hatóságok közvetett vagy közvetlen módon.

 Az uniós agrártámogatás 1,9 milliárd euróval nő 2014–2020 között

Az agrártárca az összes lehetséges fórumon következetesen kiállt az agrárbüdzsé szintjének megőrzése mellett (4.oldal)

A Magyarországra jutó európai uniós agrártámogatások 1,9 milliárd euróval (587 milliárd forinttal) nőnek a 2014 és 2020 közötti időszakban, ezen belül elsősorban a közvetlen támogatások összege emelkedik. Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár szerkesztőségünk kérdésére elmondta: nehéz helyzetben lenne a hazai költségvetés, ha a nettó 25,8 milliárd eurót nemzeti forrásból kellene pótolni, hiszen a mezőgazdaságban szükség van támogatásokra és az egyéb fejlesztések megvalósításai is elképzelhetetlenek lennének pusztán a magyar adófizetők pénzéből.

 Őszre elkészül a rendvédelmi életpályamodell javaslata

Az illetmény színvonalán túl kiszámítható karrierpálya, s az előmeneteli rendszer legyen megfogalmazva az állomány tagjai számára (5.oldal)

A Rendvédelmi Kar vezetősége szerint tarthatatlan az az állapot, hogy a fegyveres testületeknél a kezdő végrehajtói állomány illetménye a kiegészítő pótlék nélkül jelenleg nem éri el a szakmunkás minimálbér összegét. Az elképzeléseikről már beszámoltak Orbán Viktor kormányfőnek is. Dobson Tibor dandártábornok, a Magyar Rendvédelmi Kar elnöke: olyan rendszer szükséges, amely nemcsak a belépésre, de a bent maradásra is motiválja az állományok tagjait.

 Az MSZP-kongresszus után (6.oldal)

Rákosi azt mondta: mi kommunisták különös vágású emberek vagyunk. Ezek a fiatalok, szintén különösek, olyan természetesen viselik a vastag bőrt az arcukon. A liberálisok 2010-ben már egy gyékényen árultak a Jobbikkal. Az egész országot telerakták a közös plakátjaikkal.

– Fejlődnek: a DK, ami valójában egy eszdéesz tanya, már úgy is beszél, mint a Jobbik. A Fidesz attól tarthat, hogy az eddigi ellenségekből szövetségesek lesznek. Csak technikai szövetség, hazudják majd. A Jobbikot a kormány ellen fogják bevetni, és egyáltalán nem zavarja meg sem őket, sem a sajtójukat a kettős beszéd.

 Védjegy a csabai kolbász hírnevéért

Az áruházláncoknál a hagyományos prémium termék elismerése – finoman fogalmazva – másodlagos szempont (7.oldal)

Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere: a város komoly marketingtevékenységet folytat a gazdák piacra jutása érdekében. A már említett kolbászmarketing-koncepciót követően 2013-ban megjelentettük az első kolbászkatalógust, amely bemutatja az összes bejelentkezett kistermelőt (névvel, lakcímmel, elérhetőséggel, termékeik rövid leírásával). Ezt a katalógust különböző gasztronómiai eseményeken, rendezvényeken terjesztjük. Ezt követte a hungarikummá minősítés, miáltal méltó helyére került a csabai kolbász. Ez után a kistermelők számára különböző fórumokat szerveztünk, ahol adózási, számlakezelési, élelmiszerbiztonsági ismereteket adtunk át az érdeklődőknek. S már akkora termelőkkel közösen tárgyaltuk, előkészítettük a Hagyományos Csabai Kolbász védjegyet és a „kolbásztörvényt”. Az utóbbi először munkacím volt, s talán kissé fellengzősen hangzik, de jól tükrözi elhatározásunk komolyságát. Az utolsó lépésként pedig megjelentettük a csabai kolbászt részletesen bemutató –kiadványt.

 Látványraktár készül a Duna Múzeumban

Mi őrizzük azt az útlevelet is, amellyel Széchenyi és Vásárhelyi Pál körbejárta Európát, és amit majd a látogatók is megtekinthetnek (8.oldal)

Új interaktív kiállítóteret alakítanak ki a műtárgyraktár látogathatóvá tételével az eddig raktárban őrzött, ritkán bemutatott tárgyak kiállításával az esztergomi Duna Múzeumban.

Bárd Edit, az esztergomi Duna Múzeum PR- és marketingmunkatársa, sajtóreferense: Azt bizonyára sokan sejtik, hogy a magyarországi múzeumok gyűjteményének, műtárgyállományának csak bizonyos része, 5-15%-a látható a kiállítótermekben. Mi azt szeretnénk bemutatni ezzel a látványraktári fejlesztéssel, hogy mi mindent őriz még a múzeum. Így a látogató megtudhatja, hogy a múzeumoknak nemcsak a kiállítások szervezése a feladata, hanem nagyon komoly gyűjteményi anyagot is őriznek, amelynek feldolgozása folyamatos szakértőmunkát igényel. Vannak olyan tárgyaink, melyek felkeltik a látogatók érdeklődését, azért mert különlegesek, egyediek, szép kidolgozásúak, vagy közvetlen kapcsolódásuk van jelenlegi életünkhöz, megismerhetünk általuk olyan dolgokat, melyek múltunk megértését segítik. E tárgyak bemutatására is szolgálhat a látványraktár.

 A hungarikum mozgalom sikerre ítélt vállalkozás

Minden nemzet számára fontos, hogy tisztában legyen saját kincseivel (9.oldal)

Már 346 településen alakult meg a települési értéktár bizottság. Az idén 144 millió forint állt rendelkezésre a hungarikumok megőrzésére, 114 pályázónak ítéltek meg támogatást. Szerkesztőségünk vendége V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

 Szakmai becsület nélkül nincs művészet, sem hivatás

Sokan tömjénezik magukat, de a Kodály-módszerről elfeledkezni országunk elleni vétek (10.oldal)

Egly Tibor zongoraművész, esztéta: Ma ott tartunk, hogy szinte az egész világon jól alkalmazzák a Kodály-módszert, de idehaza nem. Finnországban, Japánban, és még számtalan országban tökéletesen tudják és gyakorolják ezt a módszert. Mivel tanszékvezető is voltam, kipróbálhattam mindazokat a metódusokat, amelyeket a mai hangszeres zenepedagógia is használ – s a magyar módszer szerint oktattam. És senkit sem zavart az Finnországban, hogy Kodály Bicinium Hungaricumából énekeltek, vagy Bartók Mikrokozmoszából tanultak. Nagyszerűen haladtak előre a növendékeim. Nálunk világnagyságokat láthatunk a lapok címoldalain, míg a berlini filharmonikusoknál egy finn művész bőgőzik. Én pedig akkor leszek boldog, amikor Berlinben a finn bőgős mellett egy magyar is játszik. Mert az tényleg értékmérő…

 „Hétszáz szív egy ütemre jár!” (12.oldal)

Merle Tamás, latin-történelem szakos tanár: Július 7. és 13. között rendezték meg a VIII. Szövetség az életért tábort a Csobánkai Cserkészparkban. Szűcs Balázs atya vezetésével 160 egyetemista táboroztatott 600 árva és nehéz sorsú gyereket. A gyerekek nem csak az anyaország különböző pontjairól érkeztek, hanem Kárpátaljáról, Székelyföldről, Csángóföldről, Délvidékről, és idén először a Felvidékről is. A tábor legfontosabb célja az volt, hogy ezen a héten minden figyelem a gyerekekre irányuljon, észrevegyék, hogy ők is értékesek. Éppen ezért Balázs atya mindenek előtt azt kérte a táboroztató fiataloktól, hogy szeretetükkel éreztessék a gyerekekkel, hogy milyen fontosak a számukra.

 TOVÁBBÉLTETVE DÓZSA SZELLEMÉT (13.oldal)

Rencsényi Hajnal Elvira, a délvidéki Hét Nap újságíró-szerkesztője: Miközben az egész Kárpát-medence a Dózsa-féle parasztlázadás fél évezredes évfordulójának jegyében tart megemlékezéseket, addig a bajmoki kultúrközpont, mely egyedüliként viseli Dózsa György nevét, igen komoly anyagi gondok közepette igyekezett méltóképpen megemlékezni névadójáról. És sikerült: a háromnapos rendezvénysorozat programja igen gazdagra és színvonalasra sikeredett, a kézműves foglalkozásokon a legkisebbektől a legidősebbekig sokan részt vettek. A zenekarok népzenei bemutatóján jelen volt szinte az egész falu, akárcsak a népzenei esten és azt követő táncházi mulatságon is. Mindeközben a központ székházában megtekinthető volt az erre az alkalomra meghirdetett gyermekrajz-pályázatra beérkezett munkákból nyílt kiállítás. Gyermekek rajzolták, festették meg Dózsát, a vezért olyannak, amilyennek elképzelték őt. Nem is hinnénk, hogy a gyermeki elme és képzelőerő milyen hűen tükrözi mindazt, ami a mondákban, balladákban, történelmi feljegyzésekben olvasható! És mindezt papírra, vászonra vetve, csupán egyetlen portréban el is mesélik. Ők, akik a jövőt jelentik számunkra, akik a nyomdokainkba lépnek, ha valakinek át kell adni ama fáklyát, megmaradásunk zálogát…

 Csorja Gergely: ÉS MIÉRT NEM? (19.oldal)

A gyanút, hogy itt nem csak egy tragikus hibáról van szó, több egymástól látszólag független esemény támasztja alá. Az első megoldatlan rejtély, a maláj légitársaság egy másik járata, mely ugyanaz a típusú repülő, mint a most Ukrajnában lelőtt gép. A Malaysia Airlines 370-es, Kuala Lumpur és Peking közötti menetrend szerinti járata 2014. március 8-án hajnalban eltűnt. A 9M-MRO lajstromjelű Boeing 777–200-as típusú repülőgép a Thai-öböl felett tűnt el a radarok képernyőjéről. A gépen 227 utas és 12 főnyi személyzet tartózkodott. Az eltűnt gépről egyetlen mentőmellény, egyetlen roncsdarab sem került elő, pedig 26 ország tapasztalt kutatói keresték, és katonai radarokon túl, a műholdas rendszereket is bevetették. Sikertelenül.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál! De már július 23-án, szerdán 9 és 12 óra és 14 és 17 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Idén tavasszal, Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2014. nyarán

 

Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026;

Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.