vissza a főoldalra

 

 

 2014.07.18. 

Elértük a mélypontot, ideje lépni

Szerbia a béka feneke alatt van Európában, s hogy ezt a folyamatot megfordíthassák, komoly megszorításokat kell végrehajtani, mondta a B92-nek Nebojša Savić közgazdász.

„Harminc évre visszamenően próbáljuk végrehajtani az intézkedéseket, de soha nem volt annyi erőnk és akaratunk, hogy végig is vigyük, ami állandóan a helyzet rosszabbodásához és az életszínvonal romlásához vezetett. Így értünk el Európában oda, ahol mögöttünk már nemigen vannak. Szakítanunk kell ezzel a tendenciával, s emiatt jobb, ha most hozzák meg a fájdalmas megszorításokat” – mondta Savić, aki a Közgazdasági, Pénzügyi és Adminisztrációs Kar professzora.

 A munkatörvény módosításáról szólva Savić elmondta, a törvény végleg lehetővé teszi a külföldi tőke beáramlását az országba, de az új munkahelyeket is.

 „Reformjaink már hosszú ideje a munkatörvénybe voltak bezárva. Erre a külföldi befektetők, de a hazai üzletemberek is figyelmeztettek. Eddig ez volt a tőke legfőbb akadálya, s most végleg kiküszöbölték” – mondja a közgazdász.

 Szavai szerint a munkatörvény új tervezete, amelyet tegnap fogadtak el, lehetővé teszi a munkáltatóknak, hogy csökkentsék a fiatal munkanélküliek számát, de azokat a dolgozókat is segíti majd, akik szolgálati idejük vége felé járnak, s akik nem bírnak elhelyezkedni.

 „A legjobb dolog lehetővé tenni a munkaadóknak, hogy új embereket alkalmazzanak, s épp ezt teszi lehetővé számukra ez a munkatörvény” – szögezte le Savić.

 Két napon belül a reformcsomag első törvénye, amely a közvéleményt leginkább megosztotta, a szkupstina elé kerül. A képviselők megvitatják a munkatörvényt, a kormánynak pedig – mint Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter mondta – egyetlen üzenete van.

 „Nem lehet Szerbia az egyetlen ország a világon, ahol semmi nem változik. Ha Szerbia a legjobb, a legsikeresebb, ne változtassunk semmit. Attól tartok, hogy ez nem így van, s mivel nem így van, változtatnunk kell” – mondta Vulin.

 Azonban a szakszervezetek nem adják fel. A Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége (SSSS) és a Függetlenség ágazati szakszervezet képviselői és tagjai tegnap már tiltakoztak a kormányépület előtt, s a továbbiakban is folytatni kívánják, s sátort vernek a szkupstina épülete előtt.

 Másfelől a szerbiai Amerikai Gazdasági Kamara üdvözölte a munkatörvényt, s a kormány ezt a gesztust az első lépésként értelmezi az elengedhetetlen reformok határozott végrehajtása terén. A Helyi Gazdasági Fejlődés Nemzeti Szövetsége is azt üzeni, hogy ez a törvény lesz az, amely felszabadítja a gazdaságot a felesleges adminisztrációs bilincsek alól, s esélyt ad neki, hogy átvészelje a válságot.  

Az SNS elnöksége egyhangúlag támogatta a munkatörvényt. A haladók azt mondják, az új törvény jobb, mint a jelenlegi, de azt is, hogy leginkább a fiatalok és a munkanélküliek szolgálatában áll.

 A haladók arról is döntöttek, hogy augusztus 3-án a nyilvánosság elé állnak azokkal az eredményekkel, amelyeket a kormány száznapos munkája során megvalósított, s – mint mondják – az eredményeket összevetik majd azzal, amit a miniszterelnök expozéjában bejelentett.

 

(B92)