vissza a főoldalra

 

 

 2014.07.18. 

Országosan kimagasló eredmények Újbudán

Kerületünk hírnevét mind erkölcsi, mind gazdasági-fejlesztési tekintetben sikerült helyreállítanunk

Újabb programot indít az ötven év felettiek munkahelyi versenyképessége érdekében júliusban az újbudai önkormányzat. Az Újbuda 50+ Programban például minden hónap első hétfőjén előadást tartanak az érintetteknek, szeptembertől pedig angol nyelvi és informatikai kurzusok indulnak annak érdekében, hogy az idősebb korosztály versenyképes maradhasson a munkaerőpiacon. Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere elmondta: Újbuda hírnevét mind erkölcsi, mind gazdasági-fejlesztési tekintetben sikerült helyreállítaniuk.

 Miért érezték lényegesnek, hogy programot indítson az ötven év felettiek munkahelyi versenyképessége érdekében az újbudai önkormányzat?

 – Újbuda Önkormányzata 2010 óta mindig is fontosnak tartotta azt, hogy az idősebb nemzedék munkába állását támogassa. Az Újbuda 50+ Program előzménye, hogy korábban egy állásközvetítő irodát is létrehoztunk, és évente állásbörzét szervezett az önkormányzat. Érzékeltük azt, hogy az idősebb generáció számára komoly problémát jelent a munka világába való visszatérés. Ez a program a munkaerőpiacon való érvényesülésben, a munkahely megtartásában vagy az új munkahely megtalálásában nyújt segítséget. Az újbudai önkormányzat 2012 decembere óta Senior Capital néven vezeti azt az európai uniós programot, amelynek célja az 50 év feletti generáció munkaerő-piaci segítése, ezeket német, osztrák, szlovén, olasz és lengyel partnerségben valósítja meg. A most elinduló programot azonban már saját forrásból, a megszerzett tapasztalatokra alapozva valósítjuk meg.

 1990 óta hallunk az „élethosszig tartó tanulás” fogalmáról, arról, hogy amit megtanultunk 10-20-30 évvel ezelőtt, az a technikai és egyéb fejlődés miatt könnyen idejétmúlt lehet. Az is lényeges, hogy piacképes szakmákat szeretnének átadni az idősebb korosztály részére?

 – Természetesen, éppen ezért – többek között – angol nyelvi és informatikai kurzusokat indítunk. De nem csak klasszikus értelemben vett oktatásról van szó, hiszen önmenedzsmentet, munkajogot, vállalkozási ismereteket, álláskeresési technikákat is elsajátíthatnak a képzéseken részt vevők.

 A programban részt vevők számára mindez mekkora költséggel jár?

 – Az önkormányzat fizeti a kurzusokat és a tréningeket tartó professzionális szakembereket. Ezek a képzések a résztvevők számára térítésmentesek.

 Nemcsak az idősebbeket, hanem a családokat is segítik. Hiszen különleges kezdeményezést indított útjára a XI. kerület önkormányzata. Mi volt az első Újbudai Babakocsis Sétanap lényege?

 – A sétanapon a kismamák babakocsikkal, a mozgásukban korlátozottak pedig kerekesszékkel tesztelték Budapest XI. kerületének utcáit azzal a céllal, hogy feltérképezzék, mennyire lehet biztonságosan és akadálymentesen közlekedni Újbudán. Az akadálymentesítés részben folyamatos program is, hiszen az új fejlesztéseknél ezt már figyelembe kell venni. Természetesen az sem mindegy, hogy miként lehet a járdákon, tereken közlekedni. A sétanapon tehát az érintettek véleményét kértük ki egy adott területről, hiszen könnyen előfordul, hogy a sok parkoló autó miatt a babakocsis és kerekesszékes közlekedés nehézségekbe ütközik.

 Ez a kezdeményezés kapcsolódik a Családbarát Újbuda Programhoz?  

– A Családbarát Újbuda Program egyik eleme, hogy a kerületünkben élő családok mindennapjait tegyük könnyebbé, élhetőbbé. De nemcsak ehhez a programhoz, hanem a Fogyatékosságbarát Munkahely projekthez is kapcsolódik a babakocsis sétanap. A két programot komplexen kell kezelni. S ezt bizonyítja az is, hogy a június 24-ei rendezvényen részt vett olyan kerületi is, aki kerekesszékben ülve hordozza a kisbabáját.

 Azt meg tudják oldani, hogy a helyi vállalkozói szférában is kedvező feltételeket teremtsenek a családok számára?

 – Ez az egyik célunk, s ezért igyekeztünk a program meghirdetésekor olyan partnereket keresni, akik nyitottak arra, hogy családbaráttá váljanak. Díjazzuk is a családbarát munkahelyeket, ami motivációt jelent számukra. Attól válik családbaráttá egy vállalkozás, ha a munkaadó a munkavégzés idejét és helyét illetően rugalmas körülményeket teremt. Számunkra is lényeges, hogy azok, akik kisgyermeküket nevelik és dolgozni szeretnének, részmunkaidőben el tudjanak helyezkedni. Természetesen ez a vállalkozók részéről szemléletmódváltást is igényel, ahogyan az is, hogy minél több fogyatékkal élőt alkalmazzanak. Újbuda Önkormányzata mint fogyatékosságbarát munkahely is igyekszik példát mutatni; több olyan részlege van a hivatalnak, ahol fogyatékkal élő munkatársak dolgoznak.

 Az elmondottakon túl még milyen intézkedésekkel segítette a XI. kerületi önkormányzat vezetése a helyi családokat és közvetett módon a gyermekvállalást?

 – Többféle módon próbáljuk segíteni a kisgyermeket nevelőket. Lényeges, hogy bővítettük a bölcsődei és óvodai férőhelyeket, hiszen ezzel hozzájárultunk ahhoz, hogy a szülők felújított, szép környezetű kerületi intézményekben helyezhessék el gyermekeiket. Ez azért is fontos, mert 2010 előtt sok család nem tudta bölcsődébe vagy óvodába beíratni gyermekét. Ezt a problémát kellett minél gyorsabban orvosolnunk, így négy év alatt közel 500 óvodai férőhelyet hoztunk létre.

 Az intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt majdnem négy esztendő alatt növekedett Újbudán a születések száma?

 – A kerület lélekszáma növekedett, s ebbe beletartozik a születések és az ideköltözések száma is. Aminek örülünk, hogy többen költöztek vissza a kerületbe, amiből arra következtethetünk, hogy látható módon fejlődik Budapest legnagyobb városrésze.

 A következő hír, hogy a Bocskai úton és környékén útfelújításokat terveznek. Tudjuk, minden ilyen felújítás porral, kellemetlenséggel, közlekedési dugókkal jár. Milyen érvekkel tudták meggyőzni a kritizálókat?

 – A pár hónapig tartó rekonstrukció után szélesebb utak, több parkolóhely áll majd az autósok rendelkezésére, a járdákat több mint száz újonnan ültetett fa díszíti. Azt is jól tudjuk, hogy az előző tíz évben a kerületben több építkezés is folyt, elég ha csak a 4-es metró államosainak megépítésére gondolunk. Akkor is sokat bosszankodtak a forgalmi akadályok és a kényelmetlenségek miatt, de a metró és a közösségi közlekedés a kerület élhetősége szempontjából nagyon fontos kérdés, ahogy az is, hogy a különböző fejlesztések biztosítják az ingatlanok árának növekedését is. A fejlesztések kellemetlenségei mindig egy megszépült, megújult környezetet vetítenek előre.

 A gazdaságról térjünk rá a kultúrára. Igaz, hogy új befogadó színháza lesz Újbudának?

 – A Bartók Béla út 32. számú házban jelenleg is működő B32 Galéria bővül további kiállítótérrel és olyan komplex kulturális térré válik, amely színházi előadások, koncertek befogadására is alkalmas lesz. Ez egy fontos eleme a kulturális értékekben gazdag Belső-Szentimreváros megújításának. Ha már a kultúránál tartunk: májusra megújult a Móricz Zsigmond körtéri Gomba. A rekonstrukcióval Újbuda jellegzetes találkozóhelye visszanyerte régi fényét. A 422 millió forintos beruházást az önkormányzat és az Európai Unió közösen finanszírozta. Újbuda 197 millió forintot fordított erre a célra. Az emblematikus épület átadásával az Újbuda Kulturális Városközpont Program is lezárult.

 Polgármester úr négy évvel ezelőtt azt nyilatkozta: „első feladatunk lesz Budapest legnagyobb kerülete megtépázott hírnevének helyreállítása, ha kiderül, milyen örökséget hagyott ránk az MSZP-s városvezetés.” Sikerült-e helyreállítani Újbuda hírnevét?  

– Újbuda hírnevét mind erkölcsi, mind gazdasági-fejlesztési tekintetben sikerült helyreállítanunk. Képesek voltunk bemutatni azt, hogy olyan modern beruházásokat is végre lehet hajtani, amelyek megvalósítása főleg az elkötelezettségen múlik. Számos pályázaton vettünk részt sikerrel, és az így elnyert, vissza nem térítendő támogatások jelentős mértékben növelték a kerület vagyonát, miközben sikerült tovább javítanunk költségvetésünk egyensúlyát. Mindeközben nem kellett hitelt felvennünk, és nem adtunk el önkormányzati vagyont. Ezzel együtt büszkék vagyunk a beruházásainkra is.

 A helyi Fidesz-szervezet önt jelölte polgármesternek az őszi helyhatósági választásokra. A program az eddigi munka folytatása lesz, vagy lesznek benne új elemek is?

 – Természetesen folytatnunk kell a megkezdett munkát, mert négy esztendő alatt csak bizonyos számú felújítást, programot tudtunk megvalósítani. Fontos, hogy Újbuda közlekedését megoldjuk, mert már az, hogy naponta 60 ezer személygépkocsi jön be a kerületbe és távozik onnan, önmagában is nagyon sok feladatot jelent. Ezenkívül még számos olyan dolog van, amit fejlesztenünk kell a kerület lakóinak érdekében. A sportberuházásokat folytatjuk és a kerület oktatási-nevelési intézményeit is újítjuk, mert nem mindegy, hogy milyen környezetben, s milyen technikai felszereltséggel rendelkező iskolákba, óvodákba járnak az újbudai gyerekek és diákok.

 A programok, fejlesztések megbeszélésében, megvitatásában továbbra is számít a kerület civil szervezeteire, lakóközösségeire?

 – Természetesen, hiszen ezért is tartunk számos témában fórumot a lakosság számára, hogy a legégetőbb és legfontosabb problémákat, fejlesztéseket megbeszéljük. A közbiztonságot érintő kérdésekben is mindig kikérjük a civilek megfontolt és szakmailag is megalapozott véleményét.

 

Medveczky Attila